10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Jelentősen bővül a természetvédelemre fordítható uniós forrás

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 18 124822MTI 2015. június 18., csütörtök 12:40

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 46 milliárd forint uniós forrást vehet igénybe Magyarország természetvédelmi pályázatokra, szemben az előző hétéves időszakban rendelkezésre álló 38 milliárd forinttal – közölte a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Keszthelyen.

Rácz András a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) bivalyállományának tartási körülményeit javító, mintegy 248 millió forintos beruházással megvalósított pályázat záró rendezvényén beszélt arról, hogy más területekkel ellentétben a természetvédelemre fordítható támogatások nőni fognak a mostani ciklusban. Hozzátette, hogy az elkölthető 46 milliárd forintból csak az ökoturisztikai fejlesztésekre – az eddigi 11 milliárd forint után – 18 milliárd forint forrás jut.
A helyettes államtitkár kifejtette: a tíz magyarországi nemzeti park az elmúlt ciklusban 32 élőhelyfejlesztési pályázat keretében összesen 6 milliárd forintot költhetett el. Ennek köszönhetően mára mindenütt korszerű körülményeket sikerült biztosítani a biológiai sokszínűség fenntartását is szolgáló őshonos állatok számára.
Emlékeztetett arra, hogy a zalai Kápolnapusztán és Zalaváron tartott bivalyállományt a nemzeti parknak köszönhetően sikerült megmenteni: az 1990-es évekre tízegynéhány egyedre csökkent és annak idején levágásra szánt állományt megvásárolták, s a létszám mára mintegy négyszázra gyarapodott.
Hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkoknak éppen a biológiai sokféleség védelme, a védett területek jó természeti állapotának megőrzése a fő feladata. Ma a 10 nemzeti parkban lévő nagyállatállomány létszáma összesen eléri a 14 ezer egyedet.
Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Festetics-uradalom máig megmaradt, egyedi vérvonalú bivalyállományának tartási körülményeit javította és az ehhez szükséges felszereléseket bővítette a nemzeti park a 248 millió forintos pályázati forrás jóvoltából.
A Zalaváron 2008-ban megvásárolt egykori szövetkezeti majort felújították, új istállót is építettek, illetve számos olyan eszközt és gépet szereztek be, amelyek a legeltetéshez, az állatállomány tartásához, gondozásához szükséges. Az építkezésre mintegy 80 millió forintot, az eszközbeszerzésre több mint 100 millió forintot fordítottak. hogy valódi mintagazdaságot hozzanak létre, ahol bővíteni kívánják a bivalyból készült termékek körét is.
Az igazgató kitért arra, hogy az elmúlt hétéves pályázati ciklusban mintegy 3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a BFNP. Közel felét ökoturisztikai bemutatóhelyek fejlesztésére fordították, nagyobbik részét pedig az élőhelyfejlesztési feladatokra költötték.
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) egyebek közt kiemelte: Keszthely és Hévíz térségének, a Kis-Balaton vidékének olyan természeti értékei vannak, amelyeket meg kell őrizni, és minél többeknek meg is kell mutatni. Ezeket a célokat pedig jól szolgálják a felhasználható uniós források.

Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...