21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Jelentős fejlesztések indulnak a Magyar Honvédségben

Dátum:

Megosztás:

A kormány célja, hogy a hazánk védelmére önállóan is képes honvédséget hozzon létre és erre utal a jövő évi költségvetésben az erre a célra szánt összeg is, amely korábban soha nem volt ekkora.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Benkő Tibor vezérkari főnök honvédelmi miniszterré kinevezésével a rendszerváltoztatás óta először több, mint 40 év szolgálati múlttal rendelkező tábornok irányítja a honvédség teljes korszerűsítését – derült ki a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorából.

Benkő Tibort 43 évvel ezelőtt a technika iránt való érdeklődés és szeretet vonzotta a katonai pályára. Szakmunkás tanulóként kezdte, majd 1975-ben jelentkezett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola tábori, tüzér és rakétaparancsnoki szakára. Úgy vélte azzal, hogy honvédelmi miniszterré választották, mindaz a tudás, amelyet 40 évvel ezelőtt elsajátított, most kiteljesedhet.

Példaként és elismeréssel gondol azokra a katonákra, akiknek köszönhető, hogy a Magyar Honvédség és többek között ő maga is elérhette a jelenlegi eredményeket. A honvédelmi miniszter megemlítette a ma szolgálatot teljesítő katonákat is, akik tisztességesen és becsületesen megállják a helyüket akár kiképzési, akár pedig békefenntartói feladatokban a határon túl. Hozzátette, a déli határ mentén jelenleg is teljesítenek szolgálatot magyar katonák, akik Magyarország határainak védelmét biztosítják.

A rendszerváltoztatás óta ez az első alkalom, hogy a honvédség berkeiből kerül ki a honvédelmi miniszter. Ennek természetesen megvannak az előnyei a miniszter szerint, hiszen 40 éves tapasztalatának köszönhetően igen jól ismeri a Magyar Honvédség munkáját és feladatait.

Stratégiai cél a honvédség erősítése

A kormány stratégiai célként tűzte ki a Magyar Honvédség erősítését és fejlesztését, mégpedig olyan szinten, hogy önállóan is képes legyen megvédeni Magyarországot szükség esetén. Benkő Tibor szerint a honvédségnek nemcsak a korszerű technikai eszközök használatának elsajátításában kell helyt állnia, de olyan katonákra van szükség, akik teljes egészében elkötelezettek hazájuk iránt és szembe tudnak nézni a kor kihívásaival és követelményeivel.

Benkő Tibor elmondta, mind a kormány, mind pedig a honvédség részéről érzi azt a támogatottságot, amelyekkel a kitűzött célokat el lehet érni, melynek értelmében egy erős, modern, ütőképes és korszerű honvédséget kell létrehozni, amely ebben a régióban képes vezető pozíciót betölteni és képes az országra néző veszélyekkel és kihívásokkal szemben a feladatokat eredményesen megoldani.

Röszke, 2015. szeptember 14.
Katona a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Jelentős fejlesztések várhatóak

A jövő évi költségvetésben majdnem 86 milliárd forinttal több jut a honvédség fejlesztésére, amely összesen 513 milliárd forint. Ennyit még sosem fordítottak e terület fejlesztésére. A miniszter elmondta ebben az összegben benne van a katonák ellátása, illetmények és személyi juttatások. De ebből az összegből fedezik a katonák képzését, felvételét, megtartását és utánpótlását, illetve a haderőt is ebből fejlesztik. A haderőfejlesztés jelentős eszközbeszerzésekkel is jár, amely már elkezdődött és eredményesen halad előre – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A katonák újabb, korszerűbb ruházatot kapnak, emellett hazai bázison tervezik a katonák egyéni fegyverzeti ellátását is, erre a célra szolgál a Kiskunfélegyházán felépített gyár, amely jövő évtől kezdheti meg a kézifegyver gyártását. A légierő is jelentős fejlesztéseken megy majd keresztül, szeptembertől a hazai pilótaképzés is elindul. Kormánydöntés született abban is, hogy meg kell kezdeni az új helikopter flotta beszerzését is. A szárazföldi haderő is változásokon megy majd keresztül, fejlesztik a tüzérségi eszközöket és kicserélik a harci járműveket, de a kibervédelmi képesség megteremtésébe is nagy hangsúlyt fektetnek – sorolta a honvédelmi miniszter.

Forrás: Kossuth Rádió

Képek: MTI, hirado, magyarhonvedseg

 

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...