28 C
Budapest
2022. július. 4. hétfő

Járványügyi ellenőrzést tartott a NÉBIH minden áruházláncnál – Így vizsgáztak

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kezdte az operatív törzs keddi tájékoztatóját. Elmondta: az élelmiszer ellátás az országban biztosított, de a járvány súlyos kihívások elé állítja az élelmiszer-lánc minden szereplőjét.

Magyarország élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legbiztonságosabb Európában, melyet a szántóföldtől az asztalig a NÉBIH felügyel. A vállalkozásokkal partnerségre törekednek, főleg ebben a mostani helyzetben. A NÉBIH honlapján koronavírus aloldalt hoztak létre, számos gyakorlati intézkedéssel, tanáccsal a vállalkozások számára.

Tudatta, hogy az élelmiszerlánc szereplőknek készített hatósági útmutatók mellett a Nébih támogató szemlékkel is segíti a vállalkozások biztonságos üzemelését. Ellenőreik alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsot adnak a biztonságos üzemelés érdekében. A húsvéti ünnepet megelőzően az áruházláncok esetében egyszerre 64, véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak a Nébih szakemberei. Valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-lánc sorra került. Három fő területre fókuszáltak a Nébih ellenőrei:

 1. a személyi higiénia szigorú, az új helyzethez igazodó betartására
 2. a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek védelmére
 3. a berendezések, eszközök, felületek tisztán tartására, fertőtlenítésére

Amit a vizsgálat során tapasztaltak az üzletláncok boltjaiban:

 • A helyszíni felelős vezetők nyilatkozata szerint az érintett egységekben szinte mindenhol ismerik a hatósági ajánlásokat. A legtöbb üzletben a koronavírussal kapcsolatos szabályokról írásos eljárásrenddel rendelkeznek.

Bevásárlókosarak, kocsik tisztítása

 • A bevásárlókocsikat, kosarakat az áruházláncok többségénél naponta mossák. Csak egy-egy Auchan-, CBA- és Lidl-üzletben észlelték, hogy heti rendszerességgel történt a tisztítás.
 • A tisztításhoz fertőtlenítőszert használnak, egy-egy Aldi- és Spar-üzlet kivételével.
 • A kocsik, kosarak fogantyúinak tisztítószeres mosását, fertőtlenítését általában műszakonként, vagy gyakrabban végzik az áruházak. Ennek hiányát egy-egy, Lidl- és Tesco-üzletben tapasztalták a szakemberek.
 • A kocsik, kosarak tisztításának hatékonysága szemrevételezéssel megfelelő volt az ellenőrzött egységekben, egy Élésker Kft.-üzlet kivételével.
 • Egyedi megoldást alkalmaztak a Metro üzleteiben, ahol speciális (titán dioxid) bevonattal látták el a bevásárlókocsikat, amely kiküszöböli a vírus megtapadását. A rendszeres tisztítástól azonban ez esetben sem lehet eltekinteni.

A vásárlók védelme érdekében hozott óvintézkedéseknél ezt tapasztalták:

A bejáratnál

 • 7 üzletben (ebből 4 Spar) érintés nélkül használható,
 • 10 helyen (Metro 100%, Spar 80%) pumpás adagolós virucid kézfertőtlenítőt,
 • 5 helyen egyszer használatos kesztyűt helyeztek ki.
 • Az ellenőrzött üzletek 73%-a a bejáratnál nem gondoskodott kézfertőtlenítésről vagy kesztyűről a vásárlók részére.
 • A hűtők, tárolók fogantyúinak, az áruszalagoknak, a képernyőknek, a bankkártya-termináloknak, az önkiszolgáló adagolóknak a rendszeresen fertőtlenítését valamennyi üzletben rendszeresen elvégzik. Ennek gyakorisága változó, de az ellenőrzött létesítmények 67%-ában (43 helyen) naponta többször is (1-3 óránként) sor kerül rá.
 • A sorban állás helyén a legtöbb üzletben (87%) alkalmazzák a padlóra ragasztható távolságtartó matricákat, a Coop és CBA egyes üzleteiben hiányzik a jelzés.
 • Az ellenőrzött egységekben – egy Lidl-üzlet kivételével – figyelmeztető táblák/jelzések kihelyezésével ösztönzik a vásárlókat a szabályok betartására.
 • A keletkező (és elszórt) hulladék gyűjtését egy budapesti CBA-üzlet kivételével mindenhol elvégzik az üzlettérben és a parkolóban.

Csomagolatlan élelmiszerek védelme

 • A hőkezelés/mosás nélkül fogyasztandó lédig termékeket, jellemzően a pékárukat a járványügyi helyzet miatt helyben becsomagolták (vagy részben becsomagolták) az üzletek 60%-ában. Az ellenőrzött Auchan, Reál, Spar üzletek 100%-ában csomagoltan árusítják e termékeket.
 • A csomagolatlan termékek árusítása esetén az ellenőrzött egységek 62%-a cseppfertőzéstől védő tárolóban helyezi ki a termékeket. A termékek elvételéhez fogóeszközt és egyszer használatos kesztyűt/zacskót az üzletek 86%-a biztosít. Pultos kiszolgálással 10 egységben értékesítik a csomagolatlan pékárut.
 • A fogóeszközöket rendszeresen fertőtlenítik, általában 1-3 óránként, de minimum műszakonként egyszer.
 • Az árufeltöltést végző dolgozók és a pénztárosok a legtöbb egységben kesztyűt – és általában maszkot is – viselnek. Az ellenőrzéskor egy Tesco- és egy CBA-egységben nem viseltek maszkot és kesztyűt a fogyasztásra kész élelmiszert (csemegepult, cukrászpult, hidegkonyha, grill) kiszolgáló dolgozók.

Bár az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztaltuk, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak – olvasható a Nébih oldalán.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Időjárás: mutatjuk, mikor ér véget a kánikula

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot,...

Őrült Ferrari hiba: elvették a győzelmet a jobb pilótájuktól és a rosszabbnak adták

A verseny elején Csou Kuan-jü hatalmas balesete, aztán Max Verstappen autójának sérülése, majd a Ferrarik és Lewis Hamilton...

Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még...

Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök. Régóta eldöntött kérdés,...
facebook