15.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeFőhírekKülföldJárványtól félnek a görög-macedón határon

Járványtól félnek a görög-macedón határon

forrás: M1 – Hirado/MTI

Humanitárius katasztrófa robbanhat ki a görög-macedón határon, egyre többen félnek ettől. A macedónok visszatartják a folyamatosan érkező migránsokat, a görögök pedig nem merik visszavinni őket az ország belsejébe – hangzott el az M1 Híradójában.

Muci Attila, az MTVA görögországi tudósítója azt mondta: 12-14 ezresre becsülik azt a tömeget, mely feltorlódott Idomeninél, közülük 4 ezer gyerek. Pénteken is körülbelül ezren érkeztek a táborba.

Járványtól félnek a görög-macedón határon

Eddig azokat küldték vissza, akik 30 napnál tovább tartózkodtak Görögországban, illetve Törökországban, mondván, lett volna lehetőségük harmadik, úgynevezett biztonságos országban menedékjogot kérni. Péntek óta azonban azokat is visszaküldik, akik a sorozás elől menekülnek. Főként iraki-szíriai fiatalokról van szó, továbbá akik családegyesítés vagy tanulmányi célokból készülnek Nyugat-Európába.

Pénteken összesen 80 migráns léphette át a határt, mindegyikük egy félórás interjún esik át.  Tudósítónk jelentése szerint a migránsok megosztottak azt illetően, mit tegyenek. Tisztában vannak azzal, hogy ha áttörik a határt, rendőrségi ellenállásba ütközhetnek, illetve a szerb-macedón határon újabb akadályok várják őket.

Beszélt arról is, hogy az idomeni tábor átmeneti állomásnak épült, ahol a migránsok egy-két órát, legfeljebb 1-2 napot tartózkodnak. Emiatt most katasztrofális állapotok uralkodnak, a migránsok térdig járnak a szemétben, mindenhol ételmaradék.

Civil szervezetek szerint csak idő kérdése, mikor üt ki járvány. Egyébként pedig már most is sok a beteg.

Újabb egészségügyi csapatot küldött Idomenibe a Magyar Vöröskereszt

Folytatja humanitárius misszióját a görögországi Idomeniben a Magyar Vöröskereszt. Pénteken újabb egészségügyi gyorsbeavatkozó egységet küldtek a menekültválság által sújtott térségbe – tájékoztatták szombat reggel az MTI-t.

Közleményük szerint a H-HERO (Hungarian Red Cross Healthcare in Emergency Response Operations) elnevezésű, egészségügyi gyorsbeavatkozó egység első csapata az elmúlt tíz napban csaknem ezer rászoruló menekültnek nyújtott valamilyen egészségügyi ellátást.

Az ellátottak negyven százaléka gyermek és csecsemő volt. A legtöbb esetben felső légúti megbetegedéseket, a hosszú gyaloglás okozta sérüléseket, a túlterheltség miatti rosszulléteket, kisebb belgyógyászati problémákat kellett kezelni.

Emellett azonban – mint írták – voltak különleges eseteik is: egy négyéves szíriai kislányon életmentő beavatkozást kellett végre hajtani, mert légúti elzáródása volt és nem kapott levegőt. Volt olyan férfi, aki rettenetes fájdalmakkal érkezett a rendelőbe, és kiderült, évek óta él egy a lábába operált fém rögzítővel, amely körül begyulladt, elgennyesedett a szövet.

Előfordult olyan is, hogy egy paralízises menekültet és szintén bénult édesanyját kísérte át a görög-macedón határon a magyar csapat.

A vöröskereszt közleménye szerint első csapatuk vasárnap érkezik haza Görögországból. A második misszióval két orvost küldtek a térségbe, egyikük az osztrák vöröskereszttől érkezett, a másik pedig egy magyar gyermekorvos. A hattagú csapat várhatóan két hetet lesz a térségben, hogy segítse a görög vöröskeresztesek humanitárius munkáját az országot sújtó menekültválságban.

 

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work