YK, New York
Yhdysvallat ja Venäjä ruokkivat vastapuolien kilpavarustelua.
Lähi-idän laajenevat aseelliset selkkaukset ja Saudi-Arabian johtamat Jemenin pommitukset ovat kiihdyttäneet asevarustelukilpaa tulenaralla alueella.
Tilanteesta hyötyvät maailman johtavat asekauppiaat, Yhdysvallat ja Venäjä, jotka varustelevat selkkausten eri osapuolia Syyriassa, Irakissa, Libyassa ja nyt myös Jemenissä.
The New York Times muistutti hiljan, että Yhdysvaltain asevienti ruokkii arabimaiden sotia ja listasi useita vireillä olevia isoja kauppoja.
Siinä ei ole koko totuus, sanoo Georgetownin yliopistossa turvallisuuspolitiikkaa tutkiva tohtori Natalie J. Goldring.
– Yhdysvallat tekee isoja kauppoja vaikkapa Saudi-Arabiaan, Qatariin tai Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin. Tasapainon vuoksi Venäjä myy aseita Iraniin tai ehkä Syyriaan. Ja kierre jatkuu, Goldring selittää.
Valtataistelu Jemenissä
Jemeniä pommittavaan liittoumaan kuuluvat saudien, emiraattien ja Qatarin lisäksi Bahrain, Egypti ja Jordania. Kaikki käyttävät pääasiassa amerikkalaista kalustoa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan alueelle on kylvetty myös rypälepommeja, jotka ovat siviileille erityisen vahingollisia.
Venäjä on ilmoittanut luopuvansa viisi vuotta noudattamastaan kiellosta myydä uusimpia ilmatorjuntaohjuksiaan Iranille. Iranin sanotaan aseistavan Jemenin huthikapinallisia, joita vastaan arabien ilmahyökkäykset kohdistuvat.
Jemenin sisällissota näyttää muuttuneen alueellisen valtataistelun tantereeksi Iranin johtamien šiiamuslimien ja saudien sunnileirin välillä. Toukokuun alussa arabiliittouma lähetti Jemeniin myös maajoukkoja.
Kaksi isoa kauppiasta
Venäjä jatkaa myös perinteisen liittolaisensa Syyrian aseistamista. Maassa viidettä vuotta riehuvassa sisällissodassa on kuollut yli 220 000 ihmistä.
Maailman johtava aseviejä on yhä Yhdysvallat, raportoi Tukholma rauhantutkimuslaitos Sipri. Kaudella 2010–2014 Yhdysvallat haukkasi tavanomaisten aseiden kaupasta 31 prosenttia ja Venäjä 27 prosenttia. Muiden maiden osuudet jäivät alle viiden prosentin. Kansainvälisen asekaupan arvo on 60–70 miljardia euroa vuodessa.
Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain aseteollisuus odottaa nyt arabimailta isoja tilauksia korvaamaan viime aikoina kulutetut aseet ja ammukset.
Vanha taktiikka
Goldringia huolestuttaa erityisesti tieto, että Yhdysvallat harkitsee tutkassa näkymättömän F-35-hävittäjän myyntiä Lähi-itään.
– Tätä taktiikkaa on nähty ennenkin. Ensin päättäjät haluavat myydä kehittyneimpiä taistelukoneitamme. Sen jälkeen he vaativat, että on kehitettävä uusia koneita, koska nykyistä teknologiaa on jaeltu ympäriinsä, hän sanoo.
– Jos mielimme säilyttää teknisen etumatkan mahdollisiin kilpailijoihin, meidän on oltava pidättyvämpiä asekaupoissa, hän jatkaa.
Sopimus unohtuu
Samaan aikaan Wienissä pohditaan viime jouluaattona voimaan tulleen kansainvälisen asekauppasopimuksen toteutusta. Sopimus velvoittaa valtiot ennakoimaan asekauppojensa vaikutuksia rauhaan ja turvallisuuteen myös humanitaariselta ja ihmisoikeuksien kannalta.
– Tätä arviointia tarvitsevat Lähi-idässä sekä aseiden myyjät että ostajat, Goldring sanoo.
Hänen mukaansa Yhdysvallat sortuu yhä uudelleen samaan virheeseen olettamalla, ettei vastapuoli reagoisi sen ulkopoliittisiin päätöksiin.
Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3370870/jannitys-lahi-idassa-kiihdyttaa-asekauppaa