Home Hírek Háború Izrael likvidálta az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát Damaszkuszban

Izrael likvidálta az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát Damaszkuszban

0
Mohammad Reza Zahedi , euronews

Mohammad Reza Zahedi az Amerikában terrorszervezetként nyilvántartott Forradalmi Gárda egyik legfőbb vezetője volt. A hírrel szinte egyidőben az izraeli miniszterelnök betiltotta országában az al-Dzsazíra katari tévéadó működését.

Az iráni Tasnim hírügynökség jelentése szerint legalább hat ember meghalt, amikor izraeli légicsapás érte a damaszkuszi iráni nagykövetséggel szomszédos épületet. Más iráni lapok szerint a célba vett épület Irán konzulátusa és nagyköveti rezidenciája volt.

Azt viszont biztonsági források a Reutersnek is megerősítették, hogy a támadásban életét vesztette az iráni Forradalmi Gárda egyik legfontosabb vezetője. Mohammad Reza Zahedi korábban a légierő és a szárazföldi erők irányítója volt, majd a Kudsz Erők (ez lényegében a gárda katonai hírszerzésének és külföldi akcióinak vezérkara) egyik legfelsőbb parancsnokaként szolgált. Kászem Szulejmáni tábornok meggyilkolása óta Irán legfontosabb katonai vezetőjének számított. 

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A közvetlenül Khamenei ajatollahnak alárendelt, Szíriában, Libanonban és Jemenben is működő Kudsz Erők korábbi parancsnoka 2020 elején, a bagdadi repülőtérnél amerikai légicsapás áldozata lett. 

A mintegy 200 ezer fős Forradalmi Gárdát, amely a legnagyobb létszámú iráni fegyveres erő, az Egyesült Államok 2019-ben terrorszervezetté nyilvánította.

Szinte az egész követség elpusztult

Videó

Iráni lapok arról számoltak be, hogy Zahedi a légicsapás idején a palesztin Iszlám Dzsihád vezetőivel találkozott, de ezeket a jelentéseket nem lehetett ellenőrizni – írja a The Jerusalem Post. Más értesülés szerint életét vesztette a terrorszervezet fptitkára is. 

Zahedi a Kudsz Erők úgynevezett 18000-es egységét irányította, amely többek között lőszerek és precíziós fegyverek Libanonba történő csempészetéért is felelős volt.

Zahedi elvesztése hatalmas veszteség Irán számára, mert ő volt a felelőse a Szíriában és a környékbeli államokban (Levante) gondosan megszervezett proxy-hálózatnak, amit hosszú éveken át személyesen és a terepen irányított. 

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Zahedi közvetlen szerepet játszott az Iránnal szövetséges csatlós erők Gáza működésében is, és az elmúlt hónapokban többször is járt az övezetben. 

A mai nap eseménye még

A kórházi műtétre várakozó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök betiltotta az ország területén a katari al-Dzsazíra tévéadó működését.

Twitter-post

A miniszterelnök közleménye szerint az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF katonái ellen uszított. Az Al Jazeera többé nem sugároz Izraelből, közli Netanjahu, aki az új törvénynek megfelelően haladéktalanul rendelte el a csatorna tevékenységének leállítását.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőPár napja ez a kép tartja lázban az internetezőket..
KövetkezőTömegbaleset volt az M7-esen tegnap, már lehet közlekedni
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Exit mobile version
Megszakítás