7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeHírekHáborúIzrael likvidálta az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát Damaszkuszban

Izrael likvidálta az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát Damaszkuszban

Mohammad Reza Zahedi az Amerikában terrorszervezetként nyilvántartott Forradalmi Gárda egyik legfőbb vezetője volt. A hírrel szinte egyidőben az izraeli miniszterelnök betiltotta országában az al-Dzsazíra katari tévéadó működését.

Az iráni Tasnim hírügynökség jelentése szerint legalább hat ember meghalt, amikor izraeli légicsapás érte a damaszkuszi iráni nagykövetséggel szomszédos épületet. Más iráni lapok szerint a célba vett épület Irán konzulátusa és nagyköveti rezidenciája volt.

Azt viszont biztonsági források a Reutersnek is megerősítették, hogy a támadásban életét vesztette az iráni Forradalmi Gárda egyik legfontosabb vezetője. Mohammad Reza Zahedi korábban a légierő és a szárazföldi erők irányítója volt, majd a Kudsz Erők (ez lényegében a gárda katonai hírszerzésének és külföldi akcióinak vezérkara) egyik legfelsőbb parancsnokaként szolgált. Kászem Szulejmáni tábornok meggyilkolása óta Irán legfontosabb katonai vezetőjének számított. 

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A közvetlenül Khamenei ajatollahnak alárendelt, Szíriában, Libanonban és Jemenben is működő Kudsz Erők korábbi parancsnoka 2020 elején, a bagdadi repülőtérnél amerikai légicsapás áldozata lett. 

A mintegy 200 ezer fős Forradalmi Gárdát, amely a legnagyobb létszámú iráni fegyveres erő, az Egyesült Államok 2019-ben terrorszervezetté nyilvánította.

Szinte az egész követség elpusztult

Videó

Iráni lapok arról számoltak be, hogy Zahedi a légicsapás idején a palesztin Iszlám Dzsihád vezetőivel találkozott, de ezeket a jelentéseket nem lehetett ellenőrizni – írja a The Jerusalem Post. Más értesülés szerint életét vesztette a terrorszervezet fptitkára is. 

Zahedi a Kudsz Erők úgynevezett 18000-es egységét irányította, amely többek között lőszerek és precíziós fegyverek Libanonba történő csempészetéért is felelős volt.

Zahedi elvesztése hatalmas veszteség Irán számára, mert ő volt a felelőse a Szíriában és a környékbeli államokban (Levante) gondosan megszervezett proxy-hálózatnak, amit hosszú éveken át személyesen és a terepen irányított. 

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Zahedi közvetlen szerepet játszott az Iránnal szövetséges csatlós erők Gáza működésében is, és az elmúlt hónapokban többször is járt az övezetben. 

A mai nap eseménye még

A kórházi műtétre várakozó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök betiltotta az ország területén a katari al-Dzsazíra tévéadó működését.

Twitter-post

A miniszterelnök közleménye szerint az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF katonái ellen uszított. Az Al Jazeera többé nem sugároz Izraelből, közli Netanjahu, aki az új törvénynek megfelelően haladéktalanul rendelte el a csatorna tevékenységének leállítását.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work