10.6 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Izrael a hágai nemzetközi bíróságon védi meg magát a „népirtás” vádjával szemben

Dátum:

Megosztás:

Izrael „abszurd vérvádnak” nevezte Dél-Afrika azon állítását, hogy a gázai háború célja a palesztin nép kiirtása lenne. „A történelem ítélkezni fog önök felett, mégpedig kegyelem nélkül” – üzenték a dél-afrikai vezetőknek.

Izrael Állam azt tervezi, hogy részt vesz a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) jövő heti meghallgatásán, és ott védi meg magát a gázai palesztinok ellen elkövetett „népirtás” vádjával szemben.

A meghallgatást a zsidó állammal szemben régóta ellenséges Dél-Afrika vezetői kezdeményezték, azzal vádolva Izraelt, hogy megsértette az ENSZ népirtás megelőzéséről és megbüntetéséről szóló 1948-as egyezményét.

„Izrael Állam megjelenik a hágai Nemzetközi Bíróság előtt, hogy eloszlassa Dél-Afrika abszurd vérvádját” – jelentette be Eylon Levy kormányszóvivő kedden Jeruzsálemben újságíróknak, hozzátéve: „Milyen tragikus, hogy a rasszizmus elleni küzdelemre büszke szivárványnemzet önként harcol a zsidóellenes rasszistákért”.

Izrael mindeddig bojkottálta az ENSZ bíróságai által ellene indított jogi eljárásokat, arra hivatkozva, hogy e bíróságok nem rendelkeznek hatáskörrel az ügyében dönteni. Nem vett részt a Nemzetközi Bíróság 2004-es jogi eljárásában sem, amely a ciszjordániai biztonsági határzár jogszerűségéről szólt.

Izrael a népirtásról szóló egyezménynek a kezdetek óta tagja, és ebben a szakaszban nincs ok a Nemzetközi Bírósági meghallgatásának bojkottjára – közölték izraeli tisztviselők. Ezért úgy döntöttek, hogy a helyszínen veszik fel a harcot a „vérvád” ellen, közvetlen választ adva Dél-Afrika „szégyenletes” cselekedeteire.

Levy újságírókkal beszélgetve azt mondta: „A történelem fogja megítélni Dél-Afrikát a nácik modern örököseinek felbujtásáért. Biztosítjuk Dél-Afrika vezetőit: a történelem ítélkezni fog önök felett, mégpedig kegyelem nélkül”. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Dél-Afrika már október 8-án, mindössze egy nappal a támadás után szimpátiáját fejezte ki a Hamász iránt.

Levy elmondta, hogy a Hamász az, amely népirtásban bűnös, hiszen az követte el az Izrael elleni október 7-i támadást, amelyben több mint 1200 embert megöltek, és mintegy 250-et túszul ejtettek. A meggyilkoltak több mint 70%-a civil volt, köztük nők és gyermekek. Az áldozatok közül sokakat megkínoztak, megerőszakoltak, élve elégettek vagy feldaraboltak.

A gázai háború ellenzői azért vádolják Izraelt népirtással, mivel a gázai hadjáratnak túl sok halálos áldozata van a 2,3 millió fős népességben. 

A Hamász emberi pajzsként használja Gáza lakosságát a védelme érdekében, Izrael pedig a háború során többször figyelmeztetett: a terrorszervezet tudatosan telepítette állásait és bunkereit lakónegyedekbe, oktatási és egészségügyi intézményekbe vagy azok alá.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...