14.4 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Izlandon ássák el Európa szén-dioxidját..

Dátum:

Megosztás:

A Rio Tinto bányaipari óriásvállalat bejelentette, hogy együttműködik a Carbfix nevű tudományos és ipari partnerséggel annak érdekében, hogy új megoldást találjanak a szén-dioxid befogására és tárolására.

A terv az, hogy Izlandon építik meg a világ első szén-dioxid-tároló központját.

A felek által aláírt szándéknyilatkozat alapján a szén-dioxid-befogással és -tárolással foglalkozó Carbfix használhatja a Rio Tinto ISAL olvasztója körüli földterületet, létrehozva a Coda Terminalt, azaz a világ első szén-dioxid-tároló központját – írja a Mining.com.

A TERV AZ, HOGY A CSEPPFOLYÓSÍTOTT SZÉN-DIOXIDOT AZ EURÓPAI ÜZEMEK KIBOCSÁTÁSÁBÓL FOGJÁK FEL, ÉS SPECIÁLISAN ERRE A CÉLRA TERVEZETT, FENNTARTHATÓ ÜZEMANYAGGAL MŰKÖDŐ HAJÓKON SZÁLLÍTJÁK IZLANDRA, A TÁROLÓHOZ. 

A tervek szerint az első befecskendező kutakat 2022-ben fúrják ki a Coda Terminal számára, az első szállítmány pedig 2025-ben érkezhet.

Megépülhet a világ első szén-dioxid-tároló központjaFORRÁS: PEXELS.COM

A Rio Tinto és a Carbfix egy sajtónyilatkozatban fejtette ki az eljárás lényegét. E szerint az fog történni, hogy az eljárás során a szén-dioxidot vízben oldják föl, és mélyen bazaltos képződményekbe fecskendezik be, ahol a szén-dioxid gyorsan kővé vagy szilárd ásvánnyá alakul. Ezt a természetes folyamatok felgyorsításával érik el.

AZ ELJÁRÁSHOZ CSUPÁN VÍZRE, ELEKTROMOSSÁGRA, VALAMINT KEDVEZŐ ALAPKŐZETRE VAN SZÜKSÉG. UTÓBBI MIATT LEHET IDEÁLIS AZ ISAL-TELEPET KÖRÜLVEVŐ BAZALTOS TERÜLET. 

A tároló ezen a helyszínen létesülne:

A Rio Tinto egyébként kevesebb mint egy hete jelentette be, hogy a Rio és a Talon Metals közös projektjeként a Minnesota államban található Tamarack nikkelbánya adhat otthon a CarbonCapture nevű amerikai cég gépének, amely közvetlenül a légkörből távolítja el a szén-dioxidot.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Budapesti embervadászat: újabb három német szélsőbaloldali antifát köröznek – képek, videó

Már tíz lehetséges embervadászt azonosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a februári budapesti brutális támadók közül. Újabb három német szélsőbaloldali...

Harrison Ford; Ray Liotta; Ashley Judd; – A szabadság határai – videó

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói...

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...