-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Izland több tucat korrupt bankárt börtönzött be összesen 74 évre

Dátum:

Megosztás:

Reykjavík, Izland – A rekord alacsony számú büntetőeljárással éles ellentétben, melyeket vezérigazgatók és magas szintű pénzügyi vezetők ellen indítottak az USA-ban, Izlandon nemrég 26 bankárt ítéltek együttesen 74 év börtönre.
Izland több tucat korrupt bankárt börtönzött be összesen 74 évre

Az elítéltek többsége 2-5 év börtönbüntetést kapott. A maximális büntetés Izlandon pénzügyi bűncselekmények esetében hat év, bár jelenleg is folynak meghallgatások annak megfontolására, hogy ennél is több időre terjesszék ki.

A büntetőeljárások annak eredményeként indultak, hogy izlandi bankárok a pénzügyi piacokat azt követően manipulálták , hogy az országban 2001-ben liberalizálták a pénzügyi szektort. Végül a felhalmozódott külföldi adósság az egész bankszektor összeomlását eredményezte 2008-ban.

Az Iceland Magazine szerint:

„A múlt héten két különböző határozatban ítélte börtönre az Izlandi Legfelsőbb Bíróság és a Reykjavíki Kerületi Bíróság a Landsbankinn három felső vezetőjét, és a Kaupthing két felső vezetőjét, valamint egy prominens befektetőt a 2008-as pénzügyi összeomlás során elkövetett bűncselekményekért. Ezen ítéletekkel azon bankárok és pénzemberek száma, akiket a pénzügyi összeomlással kapcsolatban elkövetett bűncselekményekért börtönbüntetésre ítéltek, elérte a 26-ot, és együttesen 74 év büntetést kaptak.” (1)(2)(3)

Hatalmas adósságokat vállaltak az izlandi állam nevében, hogy az ország továbbra is működőképes legyen, amit még nyolc évvel később is fizetnek az IMF-nek és más nemzeteknek Izland polgárai.

Az USA-ban egyetlen egy banki vezetőt sem vádoltak meg a 2008-as pénzügyi válsággal kapcsolatban elkövetett bűncselekményekért annak ellenére, hogy az Egyesült Államok maga váltotta ki a válságot. (4) Ólafur Ragnar Grímsson izlandi elnök foglalta össze legjobban egyik válaszában, amikor megkérdezték, hogyan épült fel hazája a globális pénzügyi válságból.

„Elég bölcsek voltunk ahhoz, hogy ne kövessük a nyugati pénzügyi világban az elmúlt 30 évben hagyományosan uralkodó ortodoxiát. Bevezettük a valuta ellenőrzést, hagytuk a bankokat csődbe menni, támogatást nyújtottunk az embereknek, és nem vezettünk be megszorító intézkedéseket, ahogy azt Európában láthatjuk.”

2008-ban, miután a kongresszus kimentette a csődbe jutott amerikai bankokat az adófizetők jóvoltából 700 milliárd dollárral, sok intézmény vezetője, melyek részesültek a TARP mentőcsomagból, végül egyre nagyobb bónuszokat kaptak.

(1) – http://icelandmag.visir.is/article/26-bankers-already-sentenced-a-combined-74-years-prison
(2) – http://icelandmag.visir.is/article/more-bankers-behind-bars-three-landsbankinn-bosses
(3) – http://icelandmag.visir.is/article/kaupthing-bosses-found-guilty-massive-embezzlement-bank
(4) – http://www.huffingtonpost.com/2013/09/13/wall-street-prosecution_n_3919792.html

Forrás: Újvilágtudat

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....