26 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Itt vannak a legújabb kormányzati döntések – élőben a Kormányinfóról

Dátum:

Megosztás:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 9:30-tól 11:30-ig tart Kormányinfót. Tájékoztatást adnak a kormány tegnapi üléséről és válaszolnak majd az újságírók kérdéseire.

09.30-tól időrendi sorrendben írunk, és cikkünk 10 percenként frissül!

Előzmények a mai napig:

Hosszabbodó árstopok

Meghosszabbította az élelmiszerár-stopot, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot, valamint a benzinárstopot is a kormány.

Dugódíjat akar Karácsony Gergely helyettese

Újabb sarcok kivetésén dolgozhat a főváros baloldali vezetése,ismét az autósok kerültek Karácsony Gergelyék célkeresztjébe. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a dugódíj bevezetésének lehetőségéről beszélt az ATV-ben, megjegyezve, hogy ennek jelenleg törvényi akadálya van, mivel nem a baloldal kormányoz.

09:33

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

09:36
Gulyás: A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, a háborús és gazdasági helyzetet értékelte a kabinet. Soha nem volt akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak – tette hozzá. Minél közelebb van valaki a háborús övezethez, annál nagyobb az infláció. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz – mondta. Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben. A rezsicsökkentés és az árstopok nélkül 5-6 százalékponttal magasabb lenne a drágulás.

09:38
Brüsszel érveit nem veszi figyelembe a kormány

Gulyás elmondta, hogy azok, akik magyar forgalmi rendszámmal tankolnak, 480 forinton vehetnek benzint és dízelt. Brüsszelből érkezett egy levél az intézkedés visszavonására – tette hozzá. Ebben a helyzetben több érv szól a beavatkozás mellett, mint a piaci folyamatok szabadon engedése mellett. A versenyt nem sérti ez a lépés, mert a fuvarozók rendes áron tankolnak – mondta a miniszter.

09:42
A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jövő héten pénteken lesz uniós csúcstalálkozó. Az unió egysége fontos, de csak olyan szankciókat támogatunk, amik nem fájnak jobban Európának, mint a szankcionálandó félnek – mondta. Továbbra is vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása nagyon negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságára – mondta Gulyás. Beruházásösztönzésre és adócsökkentésre van szükség, csak így lehet megvédeni az eddigi eredményeket.

Gulyás közölte, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését az uniós pénzügyminiszterek ülésén.

09:44
Gulyás: A józan ésszel ellentétes lenne egy gázembargó

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, mindig bíznak a józan ész érvényre jutásában, mert a gáz ügye nem csak a közép-európai országoknak jelent nehézséget. Józan ésszel ellentétes lenne egy gázembargó.

09:47
Hibádzik a Ryanair érvelése

Gulyás kérdésre elmondta, folyamatban van a fogyasztóvédelmi eljárás a Ryanairel szemben. Két ponton is hibádzik a Ryanair érvelése az adóval szemben. 

09:50
Uniós ügyek

Mi ésszerű kompromisszumokra készek vagyunk az Európai Bizottsággal – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 15 százalék alá viszi Magyarország az egyszereplős közbeszerzések arányát, ezt ígérte a kormány. A miniszter kérdésre azt mondta, semmilyen elvonás nem fogja érinteni a humánszférát.

09:52
Semmilyen leépítés nem lesz a kormányhivataloknál

A magyar ellenzék mindent megtesz, hogy ne jussunk hozzá az uniós forrásokhoz – mondta kérdésre Gulyás. Semmilyen leépítés nem lesz a kormányhivataloknál.

09:54
Gulyás: Ez egy jó ötlet

Gulyás kérdésre elmondta, hogy jó ötlet az uniós és önkormányzati választás összevonása. Mindenkinek jobb, ha egyidőben tartják a két voksolást – tette hozzá.

09:58
Nem lesz dugódíj

A kormány továbbra sem támogatja a dugódíj bevezetését – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

10:00
Gulyás: Ne adjanak életvezetési tanácsokat

Sem a kormánytgok, se a polgármesterek ne adjanak életvezetési tanácsokat az emberekne – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Aki megteheti járjon autóval, de a legfontosabb, hogy mindenki a jogszabályok betartása mellett éljenek. Persze helyes különféle öszönzök bevezetése az autók megvásárlása terén – tette hozzá.

10:03
Majomhimlő: Most nincs nagy kockázat

Minden egyes járványügyi helyzetben fel kell mérni a kockázatokat, így a majomhimlő esetében is – mondta kérdésre Gulyás. Az NNK figyelemmel kíséri a fejleményeket, de egyelőre nincs olyan kockázat, mint a koronavírus-járvány esetében.

10:07
Ekkortól változhat a KATA szabályozása

Január 1-től változhat a KATA szabályozása – mondta kérdésre Gulyás.

10:12
Ügyfeleket is veszíthetnek a cégek

Gulyás közölte, minden területen figyelik az extraprofit-adó áthárításának lehetőségét. A bankszektorban van egy komoly verseny, tehát mindenki az ügyfelek elvesztését is kockáztatja. Az államnak a fogyasztóvédelmi eszközei is rendelkezésre állnak.

Egy másik kérdésre Gulyás közölte, hogy eddig valóban nem ártottak a szankciók Oroszországnak. Hosszabb távon az EU-Oroszország gazdasági kapcsolatok eljelentéktelenednek.

10:18
Gulyás: Ettől nem kell tartani

Gulyás kérdésre azt mondta, ma az ellátási láncok helyzete bizonytalanabb mint korábban, de amíg ezek nem kerülnek veszélybe, addig nem kell üzemanyag-hiányra számítani. Nem helyes, hogy a miniszterelnök kevesebbet keres, mint az államtitkárok többsége – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

10:22
“Nem kívülről kell tanácsot adni”

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, Ukrajnának és Oroszországnak kell békét kötnie, és nem helyes, hogy kívülről adjunk tanácsot. Van egy ország aminek a területi szuverenitását garantáló budapesti szerződést megsérti az egyik fél.

10:26
Még nincs lista a halasztandó beruházásokról

Egyelőre nem készült el azon beruházások listája, amiket a kormány el akar halasztani – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

10:29
Gulyás: Nem jó ötlet Horn Gyuláról közterületet elnevezni

Nem jó ötlet Horn Gyuláról közterületet elnevezni, de ez nem a kormány álláspontja – mondta Gulyás Gergely. Horn 1990 előtti szerepvállalása és személyes viszonyulása ahhoz, az nem méltó egy demokratikus rendszerhez – tette hozzá.

10:34
Az elsők között voltunk

Gulyás kérdésre azt mondta, elsők között támogattuk Ukrajna uniós tagjelölti státusát.

10:39
Gulyás: Ez egyáltalán nem meglepő

Azok után, hogy közel 800 ezer ember érkezett Ukrajnából, és elláttuk őket, majd pedig Ukrajna a tisztelet minimális rangját sem adja meg, ennek fényében nem meglepő, hogy eddig nem szólalt fel az Országgyűlésben Zelenszkij – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

10:45
A republikánus szál

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy korábban valóban a lengyelek ellenezték a globális minimumadót, de megváltozott az álláspontjuk. A kongresszus támogatása nélkül az USA nem tud csatlakozni a globális minimumadóhoz, és ott a republikánusok támogatása kell – tette hozzá. Ráadásul a közelgő választáson republikánus többség lehet, és akkor biztosan nem lép be az USA a megállapodásba. Ez még nehezebb helyzetbe hozhatja Európát, ha csatlakozna az egyezményhez.

10:53
Ezt meg kell várni

Gulyás kérdésre elmondta, meg kell várni a fogyasztóvédelmi felügyelet vizsgálatát Ryanair ügyben.

10:58
Gulyás: Ez egyáltalán nem baj, mert exportvezérelt a hazai gazdaság

Gulyás kérdésre elmondta, Bajnai Gordon kormányzása alatt volt 310 forintos euróárfolyam, és a háború előtt volt olyan árfolyam, ami 350 forinton volt, tehát több mint 10 év alatt 10 százalékkal gyengült a forint. Ez egyáltalán nem baj, mert exportvezérelt a hazai gazdaság – tette hozzá.

11:01
2025-re készülhet a Belgrád-Budapest vasútvonal

A Belgrád-Budapest vasútvonal már épül, így azt nem érintheti a beruházások halasztása. 2025-re ez elkészülhet – mondta kérdésre Gulyás.

11:09
Majomhimlő: Nem kapott megkeresést Magyarország

Magyarország nem kapott megkeresést az uniós szintű majomhimlő elleni oltás beszerzésében – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:12
Ez bevételt hoz az országnak

Reméljük, bevételt hoz az országnak a pénteken kezdődő úszó-vb, és jobban ismert lesz az ország – mondta Gulyás. Minden elszámolást nyilvánosságra hoz a rendezvény után a kabinet – tette hozzá.

11:19
Ekkor válunk le az orosz olajról

Magyarország sokat tett az energetikai diverzifikáció területén az elmúlt években – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Akkor válunk le az orosz olajról, ha ez nem kerül többe mint a jelenlegi állapot.

11:22
Gulyás: Ez egy háborús helyzetben megfontolandó

Egy háború idején megfontolandó, hogy aknamentesítő egységek menjenek Ukrajnába, de erre vonatkozó semmilyen kérés nem érkezett a kormányhoz – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:26
Terítéken Mártha Imre meggazdagodása

Gulyás Mártha Imre zavaros meggazdagodásával kapcsolatos kérdésre elmondta, a kormány nincs abban a helyzetben, hogy konkrét személyekkel szemben eljárást indítson, de a hatóságoknak van erre lehetősége, ha erre megalapozott gyanújuk van.

11:30
Meg kell erősíteni a határvédelmet

Gulyás a migráció kapcsán azt mondta, a határ védelemet meg kell erősíteni, mert a világban zajló folyamatok tovább erősíthetik a migrációt.

11:31
Mi lesz Paks1-el?

Továbbra is tervben van a Mátrai Erőmű átalakítása gázüzeművé. Két-két és fél év alatt ez megtörténhet. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes meghosszabbítnaia Paks1 üzemidejét, de a legfontosabb a biztonság.

11:32
Vége ért a Kormányinfó

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tűz ütött ki csütörtökre virradóra egy faipari üzemben, Magyarbánhegyesen.

Hét városból riasztottak tűzoltókat, mert akkora a tűz, hogy a falu is veszélyben van Tűzoltóink a katasztrófavédelmi munkatársaikkal együtt...

Ezért nincs a hazai boltokban elég cukor

Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók. A boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget. Magyarország...

Volodimir Zelenszkij ismét nagyot kér a nyugati országoktól, Moszkva reagált

Az orosz turisták kitiltását kéri az ukrán elnök: egy ilyen korlátozás a jelenlegi szankcióknál sokkal hatékonyabb lehetne, amelyek...

Gyurcsány Ferenc: végetek van

Egy vélhetően a kormánynak címzett bejegyzéssel jelentkezett a DK-elnöke szerda délelőtt a közösségi oldalán. „Ilyen, amikor dől. Amikor már...
facebook