4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Itt van a friss pollenjelentés: az allergiások még nem lélegezhetnek fel, pokoli napok lesznek még

Dátum:

Megosztás:

Még mindig nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért a lakosság segítségét továbbra is kéri a Nemzeti Népegészségügyi Központ

– írják közleményükben.

Fokozatosan csökken, azonban országosan továbbra is magas a parlagfű pollenkoncentrációja.

A hétvégére érkező kiadós csapadék az érintett tájakon alacsony-közepes szintre mérsékli a pollenterhelést, országosan azonban még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja. A szárazabb időszakokban, illetve területeken pedig lokálisan még előfordulhat nagyon magas koncentráció is – például  szombaton az Észak-Alföldön, vasárnap a Dunántúlon.

A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan még közepes, azonban fokozatosan csökken. A többi lágyszárú allergén közül a libatopfélék pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet, jellemzően azonban már csak alacsony, ahogyan a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak és a kenderfélék, továbbá a szerbtövis és a rézgyom virágporának koncentrációja is. Előfordulhat még a levegőben egy-egy szem a ciprus- és tiszafafélék, a hárs illetve a fenyőfélék virágporából. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan nagyon magas, az Epicoccumé jellemzően közepe – írta jelentésében az NNK.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A parlagfű pollenterhelés csökkentése érdekében javasolják, hogy amennyiben az elhanyagolt parlagfüves területeket észlelnek, mielőbb jelezzék az illetékes portálokon. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, valamint a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Felhívják arra a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – zárja jelentését az NNK.

Címlapkép: Getty Images
penzcentrum

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...