4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Itt tart a Hungaroring nagyszabású fejlesztése – fotók

Dátum:

Megosztás:

A Market Építő és a Bayer Construct kivitelezésében eddig 22 kilométert kitevő cölöpmennyiséget helyeztek el, továbbá megtörtént 8 ezer köbméter beton bedolgozása is – írja a magyarepitol.hu

Helyszíni sajtóbejáráson mutatták be február 12-én a mogyoródi Formula 1-es versenypályát megújító beruházás második ütemét. A Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma tavaly decemberben kezdte el az újabb ütem munkálatait. Ahogy azt korábban is jeleztük, néhány hét alatt többek közt 20 ezer köbméter földet mozgattak meg és 5 ezer köbméter betont bontottak el a két cég szakemberei, miközben az első toronydarut is felállították.

A Hungaroringen ugyanakkor egy másik építési projekt is zajlik, amelyről legutóbb ebben a cikkben írtunk tavaly decemberben. Ennek során a Hungaroring Sport Zrt. megbízásából a Fejér B.Á.L. Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma egy olyan új, ikonikus bejárati épület kivitelez, melyben kávézó, shop, porta, műveleti operatív központ és irodaépület is helyet kap.


A második szakaszban megújul a tízezer férőhelyes főtribün is

A mai bejáráson szóban forgó második ütemben a Market Építő és a Bayer Construct a főépületet lebontja, és a helyére egy költséghatékonyan üzemeltethető, modern főépület emel. Kialakítanak 4 technikai és 36 versenyboxot, a főépülethez tartozó versenyirányítási központtal, vendéglátási és VIP-területekkel, illetve kibővítik és megújítják a paddock-területet is. A második szakaszban megújul a tízezer férőhelyes főtribün is, valamint épül két gyalogos alagút is.

A munkálatokat kilenc toronydaru segíti

A hétfői sajtóeseményen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a Forma-1-es Magyar Nagydíj szerződéshosszabbításakor letárgyalt jogdíjkedvezmény által 107 milliárd forintot spórol a magyar állam. Ennél kevesebb pénzből valósul meg a Hungaroring most is zajló és 2026-ban lezáruló teljes körű felújítása. Elárulta, a közbeszerzési eljárás keretében a legolcsóbb ajánlat nyert, melynek mértéke 78,9 milliárd forint, és tartalmaz egy 10 százalékos tartalékkeretet.

Arra is kitért, hogy a korszerűsítés időtartama alatt összesen 9000 ember dolgozik majd a Hungaroringen, és 57 ezer négyzetméternyi épület készül, 125 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 34 300 méternyi vasbeton-szerkezetet építenek be, a munkálatokat pedig kilenc toronydaru segíti.

Kifejtette, ma Monza mellett ez a másik olyan pálya, ahol 1986 óta megszakítás nélkül rendeznek Forma-1-es nagydíjat.


A második fázis lesz a legkritikusabb

Gyulay Zsolt, a Hungaoring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a Nemzetközi Automobil Szövetség elvárásait teljesítve a paddock 3000 négyzetméterrel, nagyjából 8300 négyzetméteresre, a főépületnek az alapterülete pedig 31 017 négyzetméterre nő. „A legnagyobb próbatétel az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj közötti időszak lesz, akkor kerül elbontásra és újjáépítésre a főépület, valamint a célegyenesben lévő Super Gold lelátó” – mondta az elnök-vezérigazgató.

Juhász Zoltán, a Market Építő műszaki igazgatója elmondta, eddig 22 kilométert kitevő cölöpmennyiséget helyeztek már el, továbbá megtörtént 8 ezer köbméter beton bedolgozása is. Mindezek mellett már 65 ezer köbmétert tesz ki a megmozgatott föld mennyisége. „Eredetileg az volt a terv, hogy először csak a támfalakat építjük meg és elvégezzük a közmű-munkákat, de úgy ítéltük meg, fontos, hogy több területnek is egyszerre lássunk neki, hogy amikor majd a főépülethez hozzá kell nyúlni, minden készen álljon” – mutatott rá.

Zárásként ő is megerősítette, hogy a második fázis lesz a legkritikusabb, hiszen ott egy komplett, 280 méter hosszú épületet kell eltüntetni, és újraépíteni az alapokat tíz és fél hónap alatt úgy, hogy a boxokat a 2025-ös nagydíjon rendeltetés-szerűen lehessen használni.

További képek

web 240212 dt 17 5120
web 240212 dt 17 5120
web 240212 dt 15 5122
web 240212 dt 15 5122
web 240212 dt 14 5135
web 240212 dt 14 5135

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...