21.9 C
Budapest
2022. május. 22. vasárnap

Itt az igazság az AstraZeneca vakcináról: így döntött az Európai Gyógyszerügynökség..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tegnap hozta nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség a vizsgálat eredményét: valóban életveszélyes mellékhatásokat okozhat-e az AstraZeneca vakcinája.

Ma délután jelenti be az Európai Gyógyszerügynökség, hogy fel kell-e függeszteni az oltást az AstraZenecával /Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tegnap délután jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség, hogy az AstraZeneca vakcinája hatásos és biztonságos. Az előnyei jóval meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatait.  Hirmagazin.eu /Fotó: MTI/Mohai Balázs

Mint kiderült, nem találtak egyértelmű összefüggést az oltás és a trombózisos esetek közt.

Az elmúlt napokban kérdésessé vált, hogy mennyire biztonságos az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája. Több európai országból is jelentettek oltás utáni trombózisos eseteket, több esetben a beoltott el is hunyt.

Eddig több mint 22 személynél lépett fel tüdőembólia és 17 személynél képződött trombózis, ami elhanyagolhatónak is tűnhet, hiszen a gyártó szerint már 17 milliónál is több embert oltottak be a vakcinával. Legutóbb egy 43 éves spanyol tanárnő hunyt el stroke-ban, ő az oltást március 3-án kapta meg.

Magyarországon is oltanak az AstraZeneca vakcinával / Fotó: MTI Magyarországon is oltanak az AstraZeneca vakcinával / Fotó: MTI

Sok szakember mégis komoly aggodalommal figyeli a fejleményeket, és számos európai országban óvatosságból egyelőre le is állították az oxfordi vakcinával való oltást: így például Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Dániában is. Magyarországon továbbra is oltanak vele, de kedden a parlamentben Orbán Viktor elmondta: figyelik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatának eredményét.

Mindenki ezt olvassa most!

Magyarország egyébként hat és fél millió adag AstraZeneca vakcinát kötött le, ebből eddig 400 ezer érkezett meg. A kormányzati tájékoztató oldalon nem tüntetik fel, hogy ebből hányat adtak be magyar állampolgároknak. Oltás után fellépő trombózisos, tüdőembóliás esetről itthon nem érkezett jelentés.

Az EMA kedden azt közölte, hogy bár vizsgálják a trombózisos eseteket, egyelőre úgy tűnik, hogy a vakcina előnyei (azaz a koronavírus miatti súlyos megbetegedések, illetve halál megelőzése) felülírják a mellékhatások esetleges kockázatait. Azt is elmondták ugyanakkor, hogy nagyon komolyan veszik a súlyos mellékhatásokról érkező híreket.

Most mindenki az EMA vizsgálati eredményére vár, amelyet perceken belül nyilvánosságra is hoznak. A Blikk élőben követte az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatását:

Emer Cooke, az EMA igazgatója elmondta:

Egyértelmű tudományos megállapításra jutottunk: az AstraZeneca vakcinája hatásos és biztonságos. Az előnyei jóval meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatait.

Sehol nem növekedett meg egyértelműen a trombózisos esetek száma. Néhány ritka esetben súlyos vérrögképződés alakult ki, és ez specifikus vizsgálatot igényelt az Európai Gyógyszerügynökségtől. Minden adatot begyűjtöttünk, köztük a boncolási jegyzőkönyveket is. Nincs egyértelmű, cáfolhatatlan bizonyíték a trombózisos esetek vakcinációval való összefüggésére.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Ez a tudományos konklúziónk: biztonságos, és megvédi az embereket a koronavírustól. De a vizsgálatok továbbra is folytatódnak, minden esetet megvizsgálunk.

Az EMA javaslata: a trombózis, mint esetleges mellélhatás kerüljön bele az oltás leírásába. Tudjanak róla az orvosok és a páciensek, figyeljenek erre, és ha szükséges, gyorsan orvosolják az esetlegesen fellépő tüneteket.

Sok ország felfüggesztette az oltást az EMA vizsgálatáig, de mivel tízezrek halnak meg minden nap, ezért gyorsan kellett elvégezni a vizsgálatot. Amikor milliókat oltanak, elkerülhetetlen, hogy legyen néhány effajta „incidens”, a mi feladatunk, hogy ezt azonnal kivizsgáljuk – mondta Cooke. Fontos tudni, hogy az EU-ban már 7 millió embert beoltottak, az Egyesült Királyságban 11 milliót. Ehhez aránylik a mintegy 3-4 tucat vérrögképződéses eset. Ezeket továbbra is komolyan veszik, de továbbra is javasolják az AstraZeneca vakcináját.

Elhangzott az is, hogy – mint Müller Cecília is mondta korábban – a Covid maga is okoz vérrögképződést, összességében tehát elképzelhető, hogy az AstraZenecával való oltás összességében még csökkenti is az ilyen esetek számát.

Az is kiderült, hogy az előzetes gyanú szerint a nők kitettebbek a trombózisnak, közülük is a fiatalabbak. Korai azonban még ezt kijelenteni, mert minden országban más sorrendben oltanak, ezért nehéz összehasonlítani ilyen szempontból a beoltottakat. Ez is a további vizsgálatok tárgya.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Moldova nem tagja a NATO-nak, mégis NATO-szabványnak megfelelő fegyverzettel szereli fel Anglia.., de miért? – Itt a válasz!

Putyin támadásától tartva, felfegyvereznék Moldovát a britek Nagy-Britannia modern fegyvereket küldene Moldovának, hogy megvédje azt egy tervezett orosz inváziótól –...

Az a hatalmas pofon, amit az EU ad magának, végleges csődbe taszítja az egész eurógazdaságot.. – Szólj hozzá!

Tudod, az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod.. Szakértő, Jacob Kirkegaard, German Marshall Fund of the...

Kihaló faj az emberiség! .. Az EMBER addig kísérletezik, okoskodik, amíg elő nem állítja azt a robotot, amelyik az ember vetélytársa lesz a jövőben.....

Az emberiság fennmaradásának végét jelentheti ez a felfedezés: a robotok önmagukat is el tudják látni, önállóan gondokodnak, szelfizgetnek...

Kelemen Anna anyaszült meztelen véleményezte a kutyaugatás korlátozását (18+).. – Szólj hozzá!

Kelemen Anna pucéran beszélt az emberi hülyeség egyik fajtájáról. Kelemen Anna néhány napja még egy belvárosi lakásban rakta ki...