3.1 C
Budapest
2023. november. 28. kedd

Itt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája- Minden volt: tervek, egymásnak feszülés, humor..

Dátum:

Megosztás:

Szeptember 18-án megkezdődik az ellenzéki előválasztás, melynek keretén eldől, ki lesz Orbán Viktor kihívója jövő áprilisban az országgyűlési választásokon.

Ma este ennek első előfutáraként Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Karácsony Gergely, Jakab Péter, és Márki-Zay Péter csap össze az ATV-ben a miniszterelnök-jelöltek vitájában. Még két hasonló vitát fognak tartani, azokat szeptember 24-én, illetve október 4–10. között az RTL Klub képernyőjén lehet majd látni.

Mindenki ezt olvassa most!

A műsorvezető Simon András kérdései elsősorban három nagy témakört érintenek:

  1. Mitől lesz Magyarország sikeresebb és gazdagabb ország?
  2. Hogyan lesz Magyarország egészségesebb és okosabb ország?
  3. Hogyan lesz Magyarország tisztább és rendesebb ország?

A jelöltek abban a sorrendben állnak a stúdióban, ahogyan az ellenzéki előválasztás szavazólapján is szerepelnek majd. A kérdésekre két percben kell válaszolniuk. Az első kérdés: Mi lenne az első három intézkedése miniszterelnökként az első héten?

Jakab Péter (Jobbik): Az alkotmányos rendet helyre kell állítani, minden olyan törvényt hatályon kívül kell helyezni, ami lehetővé tette a pártállam kiépítését, annak vezetőit – beleértve a rendőri vezetőket – meneszteni kell, Polt Péter legfőbb ügyészt pedig le kell csukni. Azonnal csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, le kell számolni a korrupcióval és rendezni a viszonyt az EU-val, hogy jogosan igényelhetssük az EU-tól az országnak szánt támogatásokat. Az egészségügyben visszaadnánk a közalkalmazotti státuszt.

Mindenki ezt olvassa most!

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom): Orbán Viktor után a kiutat egy szakértői kormány jelentené és a legfontosabb intézkedések között az elszámoltatást említette. Az önkormányzatok önállóságának helyreállítása, az uniós támogatások normatív elosztása, a bíróságok, az ügyészség és a média felszabadítása is kiemelt fontosságú, és csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom): Legalább harminc intézkedéssel kezdené a kormányzást. Ezek közül hármat emelt ki. A Karmelita-kolostor kulcsát átadná az Európai Ügyészség vezetőjének, hogy meginduljon a fideszes politikusok elszámoltatása. Visszavonnák a homofób törvényt, mert a Momentum szerint minden ember egyenlő. Kinyitnák a Parlament kapuját a hazai és a nemzetközi sajtó előtt.

Karácsony Gergely (Párbeszéd-MSZP): Lehívná a Magyarországnak járó 6000 milliárd eurós támogatást. Utasítására az adóhivatal zárolni fogja azok számláit, akik a köz terhére gazdagodtak meg az elmúlt években. Módosítani kell azt a törvényt, ami alapján a képviselők esküt tesznek és következő kormány a magyar népre és a demokráciára esküdjön fel.

Mindenki ezt olvassa most!

Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció): Nagyobb a baj, mint hogy három olyan intézkedést mondjon, ami enyhítene a problémákon. A választás másnapján vaskos kormányzati intézkedéscsomaggal kell előállni, amiben benne van az elszámoltatás és az igazságos, a többség számára kedvezőbb gazdaságpolitika megalapozása, amihez azonnal költségvetési törvényt kell módosítani.

A műsor első órájában zömében egyetértettek egymással az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek, abban legalábbis mindenképpen, hogy a Fidesznek 2022-ben mennie kell. Többször is felmerült mindegyikük részéről, hogy a „fideszes bűnözőket” jogállam keretein belül a kormányváltás után el is kell őket számoltatni. Polt Péter legfőbb ügyészt is eltávolítanák posztjáról.

Közben szó volt napszemüveges bűnözőkről, akik ma Magyarországon bárkinek elvehetik a cégét, és el kell érni magyar gazdaságban, hogy ne a politikai kapcsolatok határozzák meg, ki lehet sikeres. Mind az öt jelölt úgy véli, hogy a magyar gazdaság európai szintű felzárkóztatásához biztosítani kell a családok tisztességes megélhetését, ehhez pedig megfelelő egészségügyi ellátást, oktatást, és nyugdíj-ellátást kell elérni az országban.

Jakab Péter egyenesen odáig ment, hogy negyven év munka után el kell engedni a férfiakat is nyugdíjba, a családi pótlékot pedig megduplázná, emellett pedig elkezdené a bérlakások azonnali építését is. Karácsony Gergely nettó 200 ezer forintos, adómentes minimálbért vezetne be és kiszámítható, korrupciómentes gazdasági környezetet teremtene a vállalkozásoknak. A legfőbb célja, hogy Magyarországon senki ne élhessen havi 100 ezer forint alatt.

Az első valódi vita akkor robbant ki, amikor az adók kérdése merült fel. Márki-Zay szerint a tolvajokat nem adóztatni kell, hanem el kell venni tőlük a pénzt bírósági eljárás után, ha kiderült, hogy azt törvénytelenül szerezték. Az adócsökkentést is elkerülné, miközben például Jakab szerint igenis áfacsökkentésre van szükség az élelmiszerek esetében, és visszaigényelhető személyi jövedelemadót kell megteremteni az alacsony jövedelműek számára. Karácsony Gergely pedig a kormányközeli vállalkozókra utalva Mészáros-adóról beszélt és megadóztatná azokat, akik sokat keresnek, illetve a Tiborcz-adót is fontosnak tartja, ami a félmilliárd forintnál nagyobb vagyontárgyak megadóztatása. Fekete-Győr átírná a munka törvénykönyvét, mivel szerinte nagy gond, hogy a munkáltatók nem kötelesek továbbképezni a munkavállalókat, ha megszűnik egy munkahely, amiben az automatizáció, a robotizáció is szerepet játszik.

Mindenki ezt olvassa most!

Az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatban is nagyjából egyetértés volt az ötök között. Ezt Karácsony Gergely úgy fogalmazta meg, hogy az a két alap dolog, amit ma a magyar államtól elvárnánk, az nem működik. Ez pedig az oktatás és az egészségügy. Karácsony szerint az egészségügyi bérrendezés szükséges, és ki kell mondani, hogy nem lehet különbséget tenni az egészségügyi ellátás tekintetében sem a társadalom különböző anyagi helyzetben lévő tagjai között. Fekete-Győr András pedig bevezetné, hogy az állam a tb-befizetésekből szolgáltatást vásárolna a magánkórházaktól. A DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára biztosítaná, hogy a két nagy ellátórendszerben legyen megfelelő számú ember, azaz tanár, orvos és egyéb egészségügyi dolgozó. Márki-Zay Péter szerint vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, és van a sürgősségi, elképzelhetetlen, hogy például Zalaegerszegen nincs traumatológia. Az egészségügyet szakmai áganként kell kezelni, elfogadhatatlan, hogy ne legyen szülészet Hódmezővásárhelyen, de egy szemműtétre be lehet utazni a városba.

Karácsony Gergely visszaadná az államnak az alapítványi kézbe adott felsőoktatási intézményeket, és bérkiegészítést adna a hátrányos helyzetű iskolákban tanítóknak, mert fontosnak tartja a felzárkóztatást az oktatásban is. Fekete-Győr András ingyenessé tenné az első diplomát és Fudan helyett Diákvárosra van szükség, valamint az egyetemi oktatók bérfejlesztésre. Márki-Zay szerint felzárkóztatásra van szükség Magyarországon, a kompetenciaalapú oktatást tartaná fontosnak, és el kell érni, hogy egy közmunkás is lehessen orvos vagy jogász. Jakab Péter sokkal szigorúbban, kémiai kasztrálással lépne fel a pedofilokkal szemben, és a Jobbik által is elfogadott törvény homofób passzusait pedig szerinte módosítani kell.

Az öt jelölt az egészségügy és az oktatás témakörének végén négy percig kötetlenül vitázhatott.

A Momentum jelöltje kritikával illette a DK jelöltjének pedagógus béremelési programjának egyik pontját, míg Márki-Zay azt mondta, a fizetés növelése mellett a tanárok szabadságát is vissza kell adni ahhoz, hogy motiválni lehessen őket az iskolai munkában.

Karácsony arra hívta fel a figyelmet, hogy kiszámítható finanszírozás kell, amikor visszaadják az önkormányzatoknak az iskolákat. A másik, hogy az állami intézmények finanszírozását fel kell hozni arra a szintre, ahol az egyháziak vannak.

Jakab Péter erre lecsapva azt mondta, egyetért Karácsonnyal abban, hogy az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk az iskolák fenntartását és ezt az intézkedést a kormányváltást követően Karácsony főpolgármesterként élvezheti majd Jakab kormányzása alatt.

A mai vita utolsó témája a jogállamiság kérdése volt. Az egyik legfontosabb kérdés Karácsony Gergely szerint az elszámoltatás, és az alkotmányos demokrácia helyreállításának érdekében népszavazással fogadná el az új alkotmányt. Fekete-Győr András elmondta, a Momentum egy 25 pontos rendszerváltó programot hozott létre, amivel a mostani rendszer lebontható, és egy új, európai jogállam pedig megteremthető lehet.

Mindenki ezt olvassa most!

Felcsúti per is lesz, amelyben a hirtelen gazdagodottakat elszámoltatják. Dobrev Klára szerint az idei magyar költségvetésből 2000 milliárd forintot kidobnak vagy másként fogalmazva ellopnak és a korrupció felszámolása miatt azonnal felszámolná a kétharmados törvényeket, amelyekkel bebetonozták a lopásokat. Jakab Péter a korrupció felszámolását érintő kérdésre válaszként állítása szerint nem árult el minden részletet, mert ezzel menekülőútvonalat biztosítanának a bűnözőknek. A Jobbik jelöltje javasolná a politikusi mentelmi jog eltörlését, valamint azt, hogy közbeszerzésen semmilyen politikai funkcióval rendelkező ember, se annak közvetlen családtagjai ne indulhassanak. Márki-Zay Péter örül annak, hogy ilyen az egyetértés a jelöltek között az elszámoltatásban, de jó lenne, ha ez a tettek szintjén is megmutatkozna. Ők példát mutatnak Hódmezővásárhelyen akár a jobbikos, akár más pártok polgármestereinek. Szerinte pedig a legfontosabb feladat Polt Pétertől megszabadítani az ügyészséget, hiszen sok ügy Polt miatt nem jut el a vádemelésig.

A vita utolsó perceiben Fekete-Győr András és Jakab Péter valóban egymásnak feszült Zugló, a korrupció, illetve Hadházy Ákos személyének témájában.

Jakab szerint barát a barátot nem fogja tudni elszámoltatni, míg Fekete-Győr nem érti azt, hogy ha Hadházyval szemben állnak egy vélhetően korrupciógyanús ember mellett, akkor Jakab hogy beszélhet arról, hogy hiteles emberek kellenek a kormányba? Jakab szerint Zuglóban egy egyszerű a matek: a Fideszt le kell győzni, ez pedig Tóth Csabának már sikerült. Fekete-Győr szerint Zuglóban a Fideszt egy kecske is megverné, és éppen ezért az ellenzék élére ott Hadházy kell Tóth helyett, mert rá nem vetült még a korrupció árnyéka. Jakab szerint azonban a sejtetésnél többet még nem láttunk ebben az ügyben.

A miniszterelnök-jelöltek vitája az öt jelölt kortesbeszédével zárult.

Márki-Zay Péter valamennyi baloldali ember támogatását kéri, mert csak nagy összefogással lehet legyőzni a Fideszt és ő mint pártfüggetlen civil képesnek tartja magát arra, hogy az összefogás kulcsembere legyen.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nagyon fontos volt ez a vita, mert újra kiderült belőle, hogy több közös van a jelöltekben és ő szeretne lenni az a bizonyos jözös nevező, aki 2019-ben is volt a közös nevező.

Mindenki ezt olvassa most!

Fekete-Győr András szerint ha ugyanazok az emberek lépnek jövőre pástra a Fidesz ellen, mint az elmúlt 12 évben, akkor semmi értelme az egésznek. Ő és párja egy új erő, amely nyugati országot szeretne Magyarországból. Szerinte az első fordulóban ne kelljen taktikázni, és ezért azt kérte, szavazzanak rá, hogy korszakváltás következzen.

Dobrev Klára szerint a jövő évi választást meg fogják nyerni, de Orbán rendszerét azzal még nem, csak megfelelő kormányzással lehet leváltani és úgy véli, erre ő képes, és rendelkezik ehhez a megfelelő tudással, tapasztalattal és elhivatottsággal is.

Jakab Péter hogy kiszámítható országot teremtene, és azt ígérte, harminc év után végre lesz elszámoltatás, ha őt választják miniszterelnöknek. Ha nem fog kattanni a bilincs a bűnözők kezén, lemondok a miniszterelnöki posztról – tette hozzá.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...

Az EB-selejtezők legnagyobb vesztesei – videó

ERLING HAALAND, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIÁNYZÓ SZTÁRJA A norvég labdarúgó-válogatott az elmúlt 25 évben mindössze egy világversenyen, a 2000-es Eb-n...

Egyre hidegebb lett, végül beköszönt a havas tél, … intenzív havazás érkezik, figyelmeztetést adtak ki!

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfő éjfél után jelentős, intenzív havazás várható több északi vármegyében. A legtöbb, akár 15...