2.1 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Itt a vége: Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom is csatlakozik a BRICS-országokhoz

Dátum:

Megosztás:

BRICS betűszó öt jelentős feltörekvő gazdaság társulását takarja. Az öt ország  BrazíliaOroszországIndiaKína és a Dél-afrikai Köztársaság. (A betűszó az öt ország angol nevének kezdőbetűiből áll össze : Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa.)

Az országcsoport neve a Dél-afrikai Köztársaság 2010-es csatlakozását megelőzően BRIC volt. A BRICS-tagok mindegyike gyorsan fejlődő és frissen iparosodott ország.

Jelentős regionális és globális befolyással rendelkeznek, pl. Kína és Oroszország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának és mind az öt ország tagja a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-nak.

2013-ban a BRICS-országok közel 3 milliárd embert képviselnek, ami mintegy 40%-a a föld teljes lakosságának. Az öt ország összesített nominális GDP-je a világ GDP-jének mintegy 20%-át teszi ki.

Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia “nagyon hamar” csatlakozhat a BRICS-országokhoz – mondta az Izvesztyija nevű orosz lapnak Purnima Anand, a BRICS-fórum vezetője.- írja az oroszhírek.

Korábban Li Keszin, a kínai külügyminisztérium nemzetközi gazdasági ügyekért felelős osztályának vezetője elmondta, hogy több ország is “kopogtat” a szervezet ajtaján: Indonézia, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Argentína.

Anand elmondta, hogy Kína, Oroszország és India megvitatta a kérdést a 14. BRICS-vezetői csúcstalálkozón, amelyet június 23-24. között tartottak virtuális formában.

“Mindezek az országok érdeklődést mutattak a csatlakozás iránt, és készülnek a tagsági kérelem benyújtására. Szerintem ez egy jó lépés, mert a bővülést mindig pozitívan értékelik, és egyértelműen növeli a BRICS befolyását a világban… Remélem, hogy az [új] BRICS-országok csatlakozása nagyon gyorsan megtörténik, mert most a szövetség magjának minden képviselője érdekelt a bővítésben. Tehát ez nagyon hamar meg fog történni” – magyarázta a fórum vezetője.

Anand bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia csatlakozása gyorsan megtörténhet, mivel a folyamat már megkezdődött. Ugyanakkor tisztázta, hogy a csatlakozás nem egyszerre fog megtörténni.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...