27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Iszonyatos kór támadja a magyar nőket: százezreket érint, évekig lappang

Dátum:

Megosztás:

Minden tizedik termékeny korú nőt érint az endometriózis – hangzott el azon a konferencián, amelyet a betegség megismertetésére, a kutatási és kezelési lehetőségek bemutatására rendeztek vasárnap Budapesten.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára a családtámogatási rendszerről szólva arra is kitért: ahhoz, hogy egy esetlegesen meddőséggel küzdő pár minél hamarabb megkaphassa a megfelelő ellátást, országos hálózat kiépítésére van szükség.

A világszerte 190 millió, Magyarországon több mint kétszázezer reproduktív korban lévő nőt érintő betegségben szenvedők gyakran éveken át járnak orvostól orvosig, és mire fény derül a problémájukra, sokszor már meddőséggel is küzdenek – emelte ki Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke a konferencia megnyitóján. Az endometriózis betegségnél a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Sok kellemetlen, fájdalmas tünet mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

A konferenciát nyitó kerekasztal-beszélgetésén Bokor Attila egyetemi docens, az Európai Endometriózis Liga (EEL) alelnöke kiemelte, hogy egy korábbi, nyolc európai és két amerikai endometriózis-centrumban végzett felmérés szerint az Egyesült Államokban átlagosan kilenc, Németországban és az Egyesült Királyságban hét, míg Magyarországon nagyjából négy évet kell várni a betegség diagnózisának felállításához. Ezért egy szakértői csapattal közösen szakmai ajánlást készítettek, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy ez az időtartam csökkenjen.

Az orvos kiemelte, hogy az endometriózist már nem csak műtéti úton lehet felismerni, hiszen a hüvelyi ultrahang-vizsgálat is megbízható segítséget adhat a diagnózishoz. Az ajánlás a serdülőkorú lányok endometriózis-érintettségére is kitér, a szakember nagyon fontosnak nevezte a megfelelő tájékoztatást és a betegség időben történő felismerését.

A legfrissebb hírek itt!

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára emlékeztetett: az endometriózis 2018-ban került be azon betegségek közé, amelyekre adókedvezményt lehet igényelni. Hangsúlyozta, hogy a társadalom megfelelő tájékoztatásán túl az egyik legfontosabb feladat a szakmai irányelvek megalkotása és bevezetése, ami folyamatban van. Ez azért is fontos – tette hozzá -, mert a szakmai irányelvből lesz helyi, az adott intézményre vonatkozó kezelési protokoll, valamint a szakmai irányelvből indul ki a finanszírozás is.

Azt mondta: nagyon fontos beruházások történtek az elmúlt években. Ilyenek voltak például az eszközbeszerzési programok, amelyeknek köszönhetően nagy érzékenységű ultrahangkészülékeket használhatnak ma már több intézményben, és ez segíti az orvosokat a betegség korai felismerésében.

Az államtitkár kiemelte: népegészségügyi program is készül az Egészségügyi Világszervezet támogatásával, amelynek része az egészségtudatosság fejlesztése, és egy teljes fejezet foglalkozik majd a nőgyógyászati kórképekkel.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, évek óta együttműködnek az egészségügyi államtitkársággal, hogy megtalálják, miként segíthetnék a fiatal nőket még hatékonyabban a gyermekvállalásban. Emlékeztetett: az 1980-as években még átlagosan a húszas éveik elején szültek a nők, ez mára kitolódott a harmincas évek elejére.

Ahhoz, hogy egy esetlegesen meddőséggel küzdő pár minél hamarabb megkaphassa a megfelelő ellátást, országos hálózat kiépítésére van szükség.

– hangsúlyozta.

Az a feladatunk, hogy teljesen függetlenül attól, hogy valaki egy vidéki kistelepülésen vagy a fővárosban él, ugyanakkora eséllyel juthasson megfelelő ellátáshoz – mondta. Hozzátette: szükség van a magán- és az állami szolgáltatások rendszerének szabályozására, szétválasztására, ellenőrzésére, a pontos feladatelhatárolásra is.

A legfrissebb hírek itt!

Mire egy nő eljut az endometriózis diagnózisáig, átlagosan hét orvossal találkozik. Szabó János, az egészségügyi szakmai kollégium háziorvosi tagozatának vezetője elmondta: az alapellátásban azon dolgoznak, hogy ezt a számot legfeljebb háromra csökkentsék. Az alapellátóknak, a házi- és iskolaorvosi szolgálatoknak a szűrés a legfontosabb feladatuk, erre kell majd egy szűrési rendszert kialakítani – mondta.

A beszélgetésen a Lucy applikációt is bemutatták. Ez egy olyan személyre szabható menstruációs és termékenységi naptárt kínáló alkalmazás, amely egy orvosok bevonásával megalkotott algoritmust is futtat. Az alkalmazás a bevitt adatok és tünetnaplók alapján több női betegség, így az endometriózis kiszűrésében is segítséget nyújthat.

Címlapkép: Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...