27.1 C
Budapest
2022. június. 30. csütörtök

Ismét égtek az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A koronavírus-járvány miatt korlátozottabb lehetőségekkel, de idén is megtartották Székelyföld autonómiájának napját.

Most is őrtüzek gyúltak Székelyföldön és Magyarországon. Sok helyen egy gyertya meggyújtásával fejezték ki támogatásukat a székely autonómia mellett. Egyúttal a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésre is felhívták a figyelmet. Az aláírásgyűjtés november 7-ig tart – hangzott el az M1 Híradója.

Százak gyűltek össze zászlókkal és transzparensekkel Sepsiszetgyörgyön a Székely autonómia napján. Miután beesteledett fákjával gyújtották meg az őrtűzet, amely több méter magasan lángolt a vásros határában.

Közben óriási lánggal égett a máglya Makfalva egyik domboldalában is. A helyiek körbeállták a tüzet, így énekelték el a magyar és a székely himnuszt is. Azt mondták: az a céljuk, hogy a távolból is lássák, a nemzeti régiók nem a fejlődés kerékkötői, hanem Európa rejtett erőforrásai.

Október utolsó vasárnapja 2015 óta Székelyföld autonómiájának napja.

Idén a vírushelyzet miatt ugyan a programok nagy részét le kellett mondani, de több határon túli településen idén is felhívták a figyelmet a követelésekre. Az őrtüzek mellett a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát is felolvasták, ebben többek között azt kérték az Európai Uniótól, hogy vizsgálja felül az önrendelkezési jogot, mert az túl merev és elavult.

A tűzgyújtások előtt a helyi templomban imádkoztak az autonómiáért, ahol Gábor Áron Árpád lelkész azt mondta: hit nélkül nem lehet eredményes a küzdelem.

Itthon is több település csatlakozott a székely autonómia napjához. Budapesten a Hősök terén mécsesekből rakták ki Székelyföld jelképes határát, így támogatva a régió törekvéseit. Népzenészek és néptáncosok léptek fel, ezt követően lángra lobbantották a lármafákat.

A székesfehérvári Székely kapunál közösen zenéltek és énekeltek, majd mécseseket gyújtottak a résztvevők. Ezt követően pedig fáklyával sétáltak át a városon. A debreceni Nagyerdőben pedig a Székelyek parkjában gyúlt őrtűz, ahol a résztvevők közösen imádkoztak a székely autonómiáért.

Közben már a hajrához érkezett a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtő akció,

melynek lényege, hogy az uniós pénzek elosztásánál vegyék figyelembe Európa őshonos nemzeti kisebbségeit is, és támogassák a megmaradásukat.

Ahhoz, hogy Brüsszelben foglalkozzanak a javaslattal, hét tagállamból legalább egymillió szignót kell összeszedni, megfelelő területi elosztásban. Mádéfalván a nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: most nem fegyverrel, hanem aláírással kell küzdeni.

Figyelemfelhívó táblák készülnek Budapesten, így próbálják ösztönözni az európaiakat a petíció aláírására. A kezdeményezés kampányfőnöke elmondta: egyre több civil és híresség is csatlakozik az akcióhoz. Az aláírásokat november 7-ig várják a signiteurope.com weboldalon.

M1

hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Putyin megüzente: ekkor tör ki a harmadik világháború

A konzervatív Washington Examiner arról ír, hogy hétfőn az egykori orosz elnök Dmitrij Medvegyev arra figyelmeztette a NATO-t, hogy...

Férfi vízilabda-válogatottunk kikapott az olasztól, legjobb esetben is az 5. helyért játszunk majd

Jól indult, de végül nem sikerült legyőzni a címvédőt. A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–10-re kikapott az olasztól a...

Eltűnt egy 17 éves leány a Dunában.. Rendőreink nagy erőkkel keresik..

Egy 17 éves lányt keresnek a Dunában Visegrádnál. Három testvér fürdőzött a folyóban a visegrádi kompkikötőnél, a 16 éves...

Vízhiány van több Budapest-környéki településen

Lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos kocsis vízellátást ígérnek. Solymáron már szükség is volt erre. Van, ahol illegális vízkivét...
facebook