1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Ismét Bécs a világ legélhetőbb városa, sőt: a Top 10-ben négy másik európai város is szerepel

Dátum:

Megosztás:

Öt év alatt harmadszor fordul elő, hogy a londoni székhelyű The Economist Group kutatásán Bécs nyeri el a világ legélhetőbb városa címet. A 2022-es lista mutatói idén elkezdtek visszatérni a pandémia előtti értékekhez.

A lista első tíz helyén nagyrészt nyugat-európai városok domináltak. Bécset a második helyen Dánia fővárosa, Koppenhága követi, a harmadik helyre pedig megosztva érkezett be a svájci Zürich a kanadai Calgaryval.

A hatodik helyen Genf áll, egy hellyel mögé csúszva Frankfurt, Amszterdam pedig a kilencedik lett. A The Economist megjegyzi, hogy a leggazdagabb országok közepes méretű városai kiemelkedően jól szerepeltek a felmérésben.

Az idei lista 10 legjobbja közül mindegyikről elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat ügyesen oldották fel, és sikerült az életet visszaterelni a normális, pandémia előtti mederbe. Az elmúlt két évben a világjárvány hatásai látszódtak a The Economist éves listáján, a lezárások és a távolságtartó intézkedések a befolyásolták a lista mutatóit, melyek idénre visszafordultak. 2021-ben az átlagos, globális  élhetőségi pontszám 69,1 volt, idén viszont 73,6, ami már megközelíti a járvány előtti, 75,9-es értéket. Bécs a 2021-es rangsorban a tizenkettedik helyig esett vissza, ám idén visszatért az első helyre, melyet 2018-ban és 2019-ben is megszerzett.

Mitől lesz egy város élhetőbb, mint a másik?

A válasz egyszerű: attól, hogy jobb életkörülményeket kínál, mint a másik. Konkrétabban: a The Economist összesítésében számokkal értékelik azokat a körülményeket, melyekkel adott városokban a lakók szembesülhetnek. Több mint harminc tényezőt vesznek figyelembe a lista készítésekor, melyek öt kategóriába sorolhatók:

  • stabilitás,
  • egészségügy,
  • kulturális élet és környezeti tényezők,
  • oktatás és
  • infrastruktúra.

Bécs közel tökéletesre vizsgázott, a végső indexe a 100-as skálán 99,1 lett, az egészségügy például 100 százalékot kapott. A várossal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy miközben a világ legélhetőbb városa, aközben egyben a legbarátságtalanabb is.

A lista vége és a globálisan érzékelhető problémák

A legkevésbé élhető városok közé tartozik a szíriai Damaszkusz, a nigériai Lagos és a líbiai Tripoli. Az alacsony mutatókat az egyes országokban tapasztalható társadalmi zavargásoknak, a terrorizmusnak és a belső konfliktusoknak tulajdonítják.

In the fallout from FTX, there’s been no shortage of contagion, fear, uncertainty and doubt floating around. In what feels like the 13th month of this painfully long year in crypto, H.E. Justin…
By Tron

A The Economist leszögezte: az élhetőséget befolyásolja a gazdasági válság, illetve Oroszország ukrajnai inváziója. A 2022-es jelentésben Kijev például nem is kapott pontszámot, mivel a The Economist tudósítója a háború kitörésekor kénytelen volt leállni a felméréssel.

Moszkva tizenöt, Szentpétervár pedig tizenhárom helyet esett vissza a rangsorban, de Budapest és Varsó stabilitási pontszámai is csökkentek.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...