14.3 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Iskolazár, üzletzár, maszkhasználat mindenhol – rendkívüli bejelentések

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Április 7-ig bezárják az óvodákat, iskolákat jövő hétfőn, szünetelnek a szolgáltatások a magán-egészségügyiek kivételével.

2021.03.04. 11:15

Kezdünk!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat! A szerdai kormányülés nem ért véget tegnap, csütörtökön folytatták, ezért az eredeti 10.30-as kezdés helyett csak később indíthatták a Kormányinfót, amelyen a rekordadatokra reagáló kormányzati intézkedések bejelentését lehetett várni. Napi adatok ITT.

Kiszivárgott várható intézkedések: Teljes zárlat jöhet húsvétig idehaza

A korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány jelenleg is zajló ülésén. A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány legnehezebb két hete előtt állunk, és a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség. A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden köznevelési intézményben digitális oktatást kell elrendelni a vírus terjedésének megakadályozásáért.

„A helyzet valóban drámaian romlik” – a miniszterelnök szerint a következő hetekben drasztikusan emelkedik majd az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Erről legutóbbi rádióinterjújában beszélt Orbán Viktor, aki szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. „Az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, radikálisan korlátozni kell, mert be fogják hurcolni nekünk ide az újabb gyorsan fertőző mutánsokat” – fogalmazott a kormányfő.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, mert a koronavírus mutációi nagyon gyorsan terjednek, és már a fiataloknál is súlyos betegséget okoznak.

„Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessük hatályba, hogyha az feltétlenül elkerülhetetlen” – tette hozzá az országos tisztifőorvos, jelezve, hogy a korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi osztályvezetője péntek este a Hír TV-ben azt mondta a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése. „Rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy 2 hetes periódusra korlátozni lehet azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva.”

Galgóczi Ágnes szerint megfontolandó lenne az is, hogy az alsó tagozatos osztályok rövid időre digitális oktatásra álljanak át.

„Azt gondolom, hogy egy 2 hetes periódusra lenne szükség, amely idő alatt a védőoltásokkal viszont nagyon gyorsan tudnánk haladni” – magyarázta.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete szerint az összes oktatási intézményben el kell rendelni a tantermek kívüli oktatást. Erről Totyik Tamás alelnök beszélt: „A miniszterelnök úr nyilatkozata alapján egyértelműen ezt a lépést kellene megtenni. Hogy az összes oktatási intézményt bezárjuk. Így a városon belüli mozgás, a szülők mozgása is lelassul, és ezzel a járvány terjedését meg lehet fékezni.”

Az emberi erőforrások minisztere szerint a jelenlegi korlátozások a lehetséges eszköztár 70 százalékát merítik ki. Az iskolabezárások mellett – Kásler Miklós szerint – felmerülhet még például a tanszünet előre hozása vagy meghosszabbítása.

**********************************

2021.03.04. 11:23

Rövidített Kormányinfó

Tart még a kormányülés, ezért csak három témáról tájékoztatnak – a Karmelitából.

2021.03.04. 11:24

Részleges bejelentés

Nem mindenről döntött a kormány, amiről nem, arról pénteken tesz bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. “Az EU-n belül a jövő hétre a legátoltottabb ország lesz Magyarország” – mondta Gulyás Gergely.

2021.03.04. 11:26

Szigorú korlátozások

Gulyás Gergely: zárás jön. A kormány a következő döntéseket hozta:

 • az oktatás területén: az óvodákat és az iskolákat bezárjuk április 7-ig
 • az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárjuk, ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút, a részletekről az operatív törzs pénteken dönt
 • március 8-tól 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magán-egészségügyi szolgáltatások, a részletekről az operatív törzs pénteken dönt
 • a konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek
 • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges
 • home office lehetőleg mindenhol
 • a maszkhasználat mindenhol kötelező
 • szigorítjuk a határátlépést
 • a bértámogatást kiterjesztjük a most bezárni kényszerülő vállalatokra
 • a nyitás március 22-én megkezdődhet, de csak ütemezetten
 • a nemzeti konzultáció március 15-ig tart, a kormány 17-én dönt a továbbiakról.
2021.03.04. 11:31

Kérdések…

…válaszok

2021.03.04. 11:32

Bírni fogja-e az egészségügy az új felállást, a jelenlegi orvos- és szakdolgozószámmal?

Gulyás Gergely: köszönettel tartozunk az egészségügyi intézmények dolgozóinak. Érdemes az új szabályokat (például a hálapénz) támogatni, a járványveszélyre tekintettel az egészségügyben dolgozni.

2021.03.04. 11:34

Miért nem tartalmazza a vakcinatípust a vakcinaigazolás? Lehet-e vele külföldre utazni?

Gulyás Gergely: nincs egységes döntés, a német véleményt figyelembe kell venni, az az, hogy a nemzetállamok adják ki a kártyákat, az államok pedig kölcsönösen elfogadják egymásét.

2021.03.04. 11:37

Fidesz-Néppárt szakítás: miért került sor kenyértörésre?

Gulyás Gergely: felesleges dolgokkal foglalkozik az Európai Néppárt, amelynek hosszú időt adtunk a változtatásra. A nemzeti szuverenitást nem vitató Néppártra lenne szükség, de a Néppárt azt az utat választotta, hogy a balliberális pártokat támogatja. A pártnak tagjai vagyunk, a frakcióból kiléptünk. Ez a jövőre is vonatkozó iránymutatás. Azért maradtunk a pártban, hogy a magyar-német kapcsolatok ne sérüljenek. A többi országgal kapcsolatban azt tudjuk mondani, hogy mindenkinek sok sikert kívánunk. A Fidesz számára vannak olyan alapvető értékrendi kérdések, amelyek nem képezhetik vita tárgyát.

2021.03.04. 11:37

A Kormányinfó véget ért

Köszönjük figyelmüket!

infostart

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...

Hála Istennek, Gyuri bácsi és Klárika jól vannak, hamarosan indul a nyári turnéjuk..

Gyuri bácsi és Balázs Klári napokon belül útra kel, hiszen kezdetét veszi a 2022-es nyári turnéjuk. A sztárpár mindkét...