28 C
Budapest
2022. július. 4. hétfő

Iskolák és orvosok a romok között – a remény első jelei a katasztrófák után

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Háborúk, járványok, tűzvészek, árvizek, földrengések – borzalmas katasztrófák, amelyek után emberek tömegei keresnek vigaszt és segítséget.

Orvosok, ápolók, tanítók és önkéntesek azok az emberek, akik a túlélőknek segítenek újjáépíteni életüket.

Észak-Kaliforniában, Paradise környékén, nemrég lángra lobbant az erdő. A szörnyű tűzvészben 62 ezer hektár terület égett le, csaknem 14 ezer otthont pusztítottak el a lángok. Az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepét, a hálaadást, sokan sátrakban ünnepelték, ám nem maradtak ünnepi ebéd nélkül.

Karácsonyi gyertyatartó az elszenesedett romok között a kaliforniai erdőtűzben elpusztult Paradise-ban (Fotó: MTI/AP/Rich Pedroncelli)

„Paradise városa teljesen elpusztult, ez pedig az év egyik legfontosabb ünnepe. Sokaknak nincs otthona, menedékhelyen laknak. Hálaadás napi ebédet főzünk mindenkinek, bárkinek, aki eljön. Az országból mindenhonnan jöttek szakácsok, Kaliforniából mindenhonnan idesereglettek. A mi csapatunk készíti a pulykát a csarnokban” – nyilatkozta Guy Fieri séf.

Lassan újraindul az élet

A felperzselt területen lassan újraindul az élet, ennek egyik első jele, hogy ismét van tanítás, bár egyelőre még nem az iskolában. „A konyhában van a matek óra. A tűz előtti napon kezdtünk bele a szorzásba, most azzal folytatjuk, megyünk tovább” – közölte Sheri Eichar tanítónő.

A gyerekeket nem zavarják a különös körülmények. „Kényelmesebb, mint az osztálytermünk, a székek párnásak, ez tetszik. Ez egy lakóház, szóval több minden van benne, és a tanító néni nagyon jó ebédet főz. Minden étel ízlik” – mondta az egyik iskolás.

Jemenben az iskolák nagy részét bezárták

Vannak helyek a világon, ahol a kaliforniainál jóval nehezebb körülmények között kell tanulni, mégis sorban állnak a diákok, hogy bejussanak a tantermekbe. A háború sújtotta Jemenben az iskolák nagy részét bezárták, a gyerekek többsége az utcán mászkál.

A jemeni húszi lázadók támogatói gyűlést tartanak Szanaában (Fotó: MTI/AP/Hani Mohammed)

Taiz városában egy tanár megelégelte a helyzetet, és saját otthonát alakította át iskolává. Jelenleg hétszáz diák tanul a romos épületben, tizenhat önkéntes tanár oktatja őket.

Szíriában az Iszlám Állam fegyveresei betiltották az oktatást a megszállt területeken, a diákok kizárólag a szélsőségesek által vallott hitelveket tanulhatták. Rakkát több mint egy éve foglalták vissza az Iszlám Államtól, és a tanárok, amint lehetett, újjászervezték az iskolákat.

A körülmények szegényesek, rommá lőtt épületekben tanulnak a diákok, ahol nincs se víz, se áram, de legalább újra elindulhatott az oktatás.

A járványok is súlyos problémákat okoznak

A különböző járványok, betegségek szintén súlyos problémákat okozhatnak olyan területeken, ahol nincs orvosi ellátás. Ghána nyugati részén négyszázezer ember, köztük nyolcvanezer tíz éven aluli gyerek él, nehezen megközelíthető falvakban, ahol nem jutnak hozzá gyógyszerekhez, oltásokhoz, alapszintű orvosi ellátáshoz.

A 2018. augusztus 27-i képen hulladékot válogatnak ghánai férfiak egy elektronikaihulladék-lerakó telepen a főváros, Accra Agbogbloshie néven ismert kereskedelmi negyedében. Az Old Fadama nyomornegyed közelében működő lerakó emberek százainak megélhetését biztosítja, akik a leselejtezett cikkekből kiszerelik az újrahasznosítható alkatrészeket, majd az értékesíthető fémeket égetéssel nyerik ki a burkolatból (Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson)

Az egészséges anya és gyermek program motorcsónakos és motorkerékpáros egészségügyi szolgálatot szervezett a régióban, hogy a védőnők a legtávolabbi településekre is ellátogathassanak.

„Mindig örülnek, ha látnak, mert tudják, hogy gondoskodunk róluk. Az egyik anya megmutatta a kisbabáját. Sebes volt a csecsemő szája, vér csorgott belőle, láza volt a kicsinek. Az anyja a hátán cipelte, azt várta, hogy megérkezzünk végre” – közölte Charlotte Awuah, a ghánai egészségügyi szolgálat munkatársa.

Gyermekbénulás elleni vakcinázási kampány indult

Jemenben a négy éve zajló fegyveres konfliktus az egészségügyi ellátást is tönkretette. Az orvosi ellátás hiánya legsúlyosabban az időseket és a gyerekeket érinti. Az UNICEF idén gyermekbénulás elleni vakcinázási kampányt indított, ötmillió fiatalt akarnak a súlyos betegség ellen beoltani.

Ha a gyerekeket sikerül megmenteni, bizonyos értelemben az egész közösség megmenekül, hiszen a gyerekek jelentik a jövőt, nem csak a katasztrófák idején, hanem a békés hétköznapokban is – hangzott el az M1 Világ című magazinjában.

forrás: M1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Időjárás: mutatjuk, mikor ér véget a kánikula

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot,...

Őrült Ferrari hiba: elvették a győzelmet a jobb pilótájuktól és a rosszabbnak adták

A verseny elején Csou Kuan-jü hatalmas balesete, aztán Max Verstappen autójának sérülése, majd a Ferrarik és Lewis Hamilton...

Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még...

Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök. Régóta eldöntött kérdés,...
facebook