4.1 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Irán tartja magát a megállapodáshoz

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Irán továbbra is betartja a 2015-ben az atomprogramjáról a nagyhatalmakkal aláírt szerződésben vállalt kötelezettségeit

– közölte a hírügynökség birtokába jutott, negyedéves bizalmas jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn, egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett ismét életbe Irán ellen.

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartását felügyelő szervezete szerint Irán november eleje óta nem dúsított urániumot a tiltott szintekre és illegális készleteket sem hozott létre.

Washington november 5-én újabb büntetőintézkedéseket vezetett be ismét Teheránnal szemben azok közül, amelyeket a Donald Trump amerikai elnök által májusban felmondott szerződés tartalmazott.

A 2015-ben Bécsben az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia) és Németország, valamint Teherán között aláírt szerződésben Irán vállalta, hogy visszafogja az urándúsítást az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump elnök májusban mondta fel a szerződést, és azóta fokozatosan életbe lépnek a korábbi büntetőintézkedések. November 5-én a kőolajiparral kapcsolatos szankciók léptek ismét hatályba.

„Semmi sem utal arra, hogy Irán együttműködése vagy magatartása megváltozott volna november 5. óta” – mondta egy nevének elhallgatását kérő magas rangú diplomata.

Irán továbbra is korlátozások nélkül lehetővé teszi az atomlétesítmények látogatását a nukleáris ellenőrök számára – írta a NAÜ főigazgatója, Amano Jukija egy, a dpa német hírügynökségnek elküldött dokumentumban.

A tagállamoknak elküldött legfrissebb NAÜ-jelentés nem tesz említést arról az izraeli állításról, amely szerint Iránban lévő atomfegyverekkel kapcsolatos műszaki információhoz jutottak, sem az állítólagos Teheránban lévő titkos atomraktárról.

A magas rangú diplomata közölte: a NAÜ minden rendelkezésére bocsátott értesülést gondosan ellenőriz, de a folyamatot nem hozzák nyilvánosságra.

Trump elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Irán és az atomszerződés leghevesebb bírálói közé tartozik. Figyelmeztettek, hogy nem szabad bízni Teheránnak az atomfegyverről való lemondással kapcsolatos ígéreteiben.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...

27 milliárd dollárra perlik a hatóságokat a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak hozzátartozói

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi...