12.2 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Indítás után felrobbant a SpaceX teherűrhajójának hordozórakétája

Dátum:

Megosztás:

2015 06 29 002257
2015. 06. 28. – 18:53 forrás: MTI
Két perccel az indítás után felrobbant a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétája, amely egy teherűrhajót juttatott volna el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – jelentette vasárnap az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA).

A tájékoztatás szerint az irányítók 2 perccel és 19 másodperccel az indítás után vesztették el a kapcsolatot a hordozórakétával. A 63 méter hosszú rakétatípussal az utóbbi hat alkalommal sikerrel vittek szállítmányt az ISS-re.

A teherűrhajó csaknem 2,5 tonna terhet, élelmet, vizet, ruhát, illetve a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket és anyagokat szállított volna az űrállomásra, amelynek fedélzetén jelenleg három asztronauta teljesít szolgálatot. A Nemzetközi Űrállomás legénysége még nagyjából négy hónapra elegendő élelemmel rendelkezik, a történtek így nem okoznak számukra azonnali problémát.

A baleset oka nem ismert, egyelőre az irányítótorony által rögzített adatokból és videofelvételekből próbálják kikövetkeztetni, hogy mi történhetett.

Elon Musk, az űrkutatási vállalat alapítója és vezérigazgatója megerősítette a balesetről szóló híreket. „Az adatok elemzése után további részleteket fogunk közölni” – írta a Twitter közösségi oldalon.

Az elektromos autókat gyártó Tesla Motorst is magáénak tudó milliárdos, Elon Musk Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) elnevezésű vállalata által gyártott, Dragon teherszállító űrhajónak ez lett volna a hetedik útja. A NASA tizenkét útra szerződött le a társasággal, az ember nélkül repülő eszköz először 2012-ben szállított utánpótlást a Föld körül 320 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

Április végén egy orosz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta a rakományával együtt megsemmisült. Tavaly októberben pedig egy Antares amerikai hordozórakéta robbant fel indítás után, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el az ISS-re.
Kép: Google

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...