Mai toţi reprezentanţii de frunte ai reţelelor politico-financiare pe care s-a bazat regimul Băsescu încearcă să îşi ascundă urmele afacerilor pe care le derulează. Exemplul fostului primar al Municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, care şi-a plasat copiii în firmele pe care le patronează din umbră, atât pe teritoriul României, cât, mai ales, pe Coasta de Azur, pare a fi urmat şi de alţi pioni importanţi ai fostului regim portocaliu.
Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, o nouă filieră prin care un alt pion marcant al fostului regim, Adriean Videanu, şi-a plasat strategic fiul într-o reţea de afaceri cu deşeuri şi energie, alături de nepotul unui alt individ care, de asemenea, face parte din anturajul lui Adriean Videanu şi al lui Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu.
Este vorba despre Vasile Creştin, unul dintre beneficiarii creditelor ilegale de la BRD, anchetat, alături de Marius Locic, în „Dosarul Bancherilor”. De altfel, tatăl mezinului Creştin, Dumitru, a fost implicat, la rândul său, în schema afacerilor derulate de sora lui Dorin Cocoş, Anca Dinu, alături de Nicolae Dumitru, zis „Niro”, aşa cum „Jurnalul Naţional” a dezvăluit într-o ediţie precedentă.
Adriean şi Mioriţa Videanu au împreună doi copii. O fată, Diana Alexandra, în vârstă de 23 de ani, şi un băiat, Andrei Valentin, în vârstă de 25 de ani. Acesta din urmă pare a fi, după modelul copiilor lui Pinalti, paravan al tatălui său în două afaceri extrem de interesante, alături de un off-shore din Dubai şi mai multe persoane, printre care şi nepotul lui Vasile Creştin. „Jurnalul Naţional” prezintă schema afacerilor în care fostul ministru al Economiei al regimului Băsescu şi-a propulsat fiul.
Cu juniorul la butoane
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Andrei Valentin Videanu este asociat în două societăţi comerciale – SC Distrib Vital SRL şi SC Rom Waste Solutions SRL, ambele având ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile, mai pe înţelesul tuturor, afaceri cu deşeuri, chiar cu deşeuri radioactive, aşa cum vom arăta în cele ce urmează.
În ceea ce priveşte prima societate, Distrib Vital SRL, aceasta a fost înfiinţată, în anul 2007, în oraşul Călan, judeţul Hunedoara, de afaceriştii locali Alin Barbu şi Marius Dumitru Bocşa. La sfârşitul lunii octombrie a anului 2010, cei doi au vândut firma unui grup de tineri din Bucureşti, respectiv Andrei Valentin Videanu (fiul lui Adriean Videanu), Vasile Teodor Creştin (fiul lui Dumitru Creştin, fratele lui Vasile şi Ioan Creştin – implicaţi în „Dosarul Bancherilor”) şi către un anume Vlad Ionuţ Ioancea. Firma a fost mutată la Bucureşti, într-un imobil situat în Strada Sofia, la numărul 17, din cartierul Aviatorilor, în imediata apropiere a sediului central al fostului Partid Democrat Liberal.
Cea de-a doua firmă, SC Rom Waste Solutions SRL, a fost înfiinţată în anul 2011, de către Vlad Ionuţ Oancea, iar în aprilie 2012, acesta cesionează părţi sociale către Andrei Valentin Videanu, Vasile Teodor Creştin şi către o tânără, pe nume Theodora Iulia Florescu.
Au desfiinţat compania, ca să o înfiinţeze din nou
În aprilie 2012, asociaţii Rom Waste Solutions decid să majoreze capitalul social al firmei, prin aportul societăţii SC Iberia Renovables SRL, o societate cu acţionariat la fel de interesant. În 12 noiembrie 2012, Videanu jr. Cesionează acţiunile deţinute la această societate şi părăseşte structura acţionariatului. Nouă luni mai târziu, se înfiinţează o nouă companie, cu acelaşi nume şi acelaşi Cod Unic de Identificare – Rom Waste Solutions SRL, având acelaşi obiect de activitate, cu sediul pe Şoseaua de Centură, pe raza localităţii Chiajna, judeţul Ilfov. În 22 iulie 2013, structura acţionariatului firmei nou-înfiinţate era Vlad Ionuş Ioancea, SC Iberia Renovables SRL, Theodora Iulia Florescu, şi… Andrei Valentin Videanu.
Afacerile familiei Videanu au mers ca unse în timpul guvernării protocalii. Chiar dacă bordurile par a fi cheia aducătoare de profit, business-urile s-au extins în multe domenii importante
Cu ce se ocupă firma Rom Waste Solutions SRL? Cu sortarea și recuperarea materialelor reciclabile. Mai exact, prelucrează deșeurile menajere generate de populaţia Sectorului 1 din Capitală.
Incident cu deșeuri radioactive
În urmă cu trei luni, aşa cum reiese dintr-un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş, SC Rom Waste Solutions SRL a fost implicată într-un incident. În 3 octombrie, la ora 15:30, a fost identificat pe raza judeţului Argeş un container ce prezenta valori ale radioactivităţii peste limita fondului natural. Containerul era transportat cu un camion şi provenea de la punctul de lucru din Chitila, judeţul Ilfov, al Rom Waste Solutios SRL, încărcătura urmând să fie incinerată la societatea Ecovalor SA, din comuna Valea Pravăţ, lângă Municipiul Câmpulung Muscel. Transportul a fost oprit imediat, iar containerul a fost depozitat într-o
hală, sub pază permanentă şi supraveghere video. De altfel, mai mulţi locuitori ai oraşului Chitila s-au plâns la „Protecţia Mediului” de faptul că de la depozitul Rom Waste Solutions se degajă un aer irespirabil.
„Din cauza acestui miros insuportabil și extrem de poluant și nociv, suntem obligaţi să intrăm în casă, închizând ermetic ușile și ferestrele, pentru a nu pătrunde în locuinţe” – Marian Moţoc, locuitor Chitila
Copiii lui Videanu: unul la Marmosim, celălalt la Titan Mar
În ceea ce o priveşte pe fiica lui Adriean Videanu, Diana Alexandra (foto stânga), aceasta a preluat, în 2013, de la mama sa, Miorița Videanu, acțiunile deținute de aceasta în cadrul firmei SC DI-ANNE DESIGN SRL.
În prezent, mezina este co-asociată în cadrul acestei societăți împreună cu o anume Tinca Bălțatu. Anul trecut, cei doi copii ai cuplului Adriean – Miorița Videanu au fost cooptați în Consiliile de Administrație ale firmelor familiei.
În 31 ianuarie 2014, Andrei Valentin Videanu (foto medalion) a fost numit, de către mama sa, în funcția de membru al CA al Marmosim SA, de unde încasează lunar o indemnizație de 2.000 de lei.
Tatăl său, Adriean Videanu, deține, de asemenea, calitatea de administrator neexecutiv al companiei, de unde încasează, de asemenea, indemnizații lunare de 2.000 de lei. În data de 24 noiembrie 2014, sora lui Andrei, Diana Alexandra Videanu, a fost numită în Consiliul de Administrație al Titan Mar SA.
Fata lui Frunzăverde a ajuns mare exportator
Copiii capilor PDL par să aibă aceeași aplecare comună spre afacerile cu nergie. Tonul l-a dat Gabriel Ștefan, fiul lui Pinalti, cu a lui celebră deja Green Energy, apoi cu Rudnap și uriașul contract de export de energie electrică dat în mandatul lui Videanu. „Jurnalul Național” publica în trecut însă două anchete care devoalează și afacerile altor odrasle celebre.
Fiica lui Sorin Frunzăverde, Sorana Monica, este asociată în două firme de profil, Aqua Energie Regenerabilă SRL şi Centrala Aeroelectrică Semenic SRL. Cea de a doua arată că și copiii șefilor de servicii secrete tot la afaceri cu energie sunt pricepuți.
Fiul lui Virgil Măgureanu este asociat în Energon Power&Gaz SRL, implicată în dosarul DNA în care a fost reținut Eugen Brădean, directorul de la Hidroelectrica. Iar fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef de la „Doi şi un sfert”, Alin, este acționar la Ten Transilvania Energy, una dintre cele mai vechi căpușe de la Hidroelectrica.
Rețeaua capilor PDL, bani mulți din energie
Fiul lui Adriean Videanu intră cu afacerile sale într-un sistem al cărui paravan este asociatului juniorului, Lucian Zlate (foto dreapta). Firme înființate de acesta fac parcuri eoliene în județele ai căror capi sunt baroni locali ai PDL. Rețeta este aceeași peste tot: fără licitație.
Una dintre firmele lui Zlate, Vaslui Windpower, are sediul într-un apartament din Sectorul 5, București, dar face afaceri în Caraș-Severin, județul condus de Sorin Frunzăverde. Ca și în Iberia Renovables, Zlate vrea să dea impresia unor investitori străini, așa că și în această societate apar ca acționari, alături de el, o firmă din Spania și doi cetățeni spanioli.
În octombrie 2010, Vaslui Windpower, abia înființată la Registrul Comerțului, pune mâna pe un teren uriaș în comuna Domașnea din Caraș-Severin, în baza unui contract de asociere în participațiune pentru 25 de ani.
Consilierii locali votaseră o hotărâre care avea ca obiect „propunerea de dezlipire a unor suprafețe de teren – domeniul public al comunei Domașnea, pentru scoaterea la concesionare, prin licitație, în vederea realizării unui parc eolian”.
Licitația însă nu a mai avut loc. Motivele au fost explicate într-un memoriu trimis Alianţei pentru o Românie Curată de unul dintre consilierii locali, Tudor Milulescu: o altă societate ar fi oferit mai mult decât cea a lui Zlate, așa că pentru a ajunge contractul la acesta, i s-a încredințat direct pentru 3% din energia produsă în loc de 3,5 și pentru 2.500 de euro pentru fiecare eoliană, în loc de 2.750.
Până unde ajung încrengăturile
Într-o altă comună, Socol, alt parc eolian a primit la sfârșitul lui 2009 aviz favorabil de la Transelectrica pentru o putere instalată de 150 MW. Beneficiar, firma SC Wind A3 Eolica Bucharest SRL.
Același tipar: firma abia înființată (aprilie 2009), într-un bloc pe lângă Biserica Sebastian, cu un capital social de 6.000 lei, asociat Lucian Zlate împreună cu spaniolii Ernesto Negre Gomez, Juan Antonio Gomez și Felipe Sanchez Hervas, administratorul Gea Nasira SL, o firmă spaniolă asociată și ea la Wind A3.
În județele Cluj și Alba, unde tronau alți doi capi ai PDL, Alin Tișe, finul lui Boc, și Mircea Hava, acționează o altă firmă a lui Zlate: Cluj Wind Power. Partenerul lui Videanu este asociat tot cu un spaniol de 37 de ani, Juan Martin Guerra.
Și rețeta merge mai departe întocmai: contracte de asociere în participațiune pe 25 de ani pentru ridicarea de eoliene cu comunele Lupșa și Bistra din Alba, Ciurila din Cluj. 300 hectare la Lupșa, 317 hectare la Cluj, prețul aici însă este cel mai ieftin, doar 2.000 de euro pe eoliană. (Oana Stancu Zamfir)
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/in-ce-afaceri-controversate-si-au-plasat-copiii-apropiatii-lui-basescu-705033.html