24.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Impozáns sétánnyal és látogatóközponttal újul meg a szolnoki várkerület

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A fejlesztés keretében interaktív elemekkel építik meg az új látogatóközpontot, ezen felül egy látványos sétányt és tematikus játszóteret is kialakítanak.

Megkezdődött a Szolnoki Várkerület fejlesztése 950 millió forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatásból. A beruházás várhatóan jövő év végére készül el, illetve a projekthez kapcsolódóan megújul a Szolnoki Művésztelep is.

Török kávézóval és kilátóterasszal jön létre látogatóközpont

A Szolnok Vár! elnevzésű program célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg, és élményszerűen mutassa be a látogatók számára – mondta el Szalay Ferenc, a város polgármestere a fejlesztés bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Azt is hozzátette, hogy a projekt keretében megépül a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát jeleníti majd meg modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn pedig kilátóteraszt alakítanak ki.

Tematikus játszótérrel újul meg a park

A Zagyva-gáton kialakítják a díszburkolatú Bástya-sétányt, amelynek mellvédje az egykori várfalat fogja feleleveníteni. A fejlesztés keretében a vár ma is látható, valamint az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki Múltjelek elnevezéssel.

A közelben található Damjanich parkban létrehoznak egy tematikus Vár játszóteret. Megújul továbbá a Nyáry Lőrinc-híd, ezen felül a hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet, a Zagyva jobb oldalán, a fogadóépülettel szemben pedig parkolót alakítanak ki.

Rendezvényterek és kiállítóhelyek a művészeti élet fellendítéséhez

A Szolnoki Művésztelep fejlesztését is elkezdték a tavalyi évben, és jelenleg már 40 százalékos készültségnél tart. Ez a beruházás a Modern Városok Program keretében csaknem 1 milliárd 160 millió forintból valósul meg, és a tervek szerint 2020 nyarára fejeződik be.

Ennek keretében felújítják többek közt a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztornyot, amely rendezvénytérként és kiállítóhelyként funkcionál majd. A torony érdekessége, hogy a század elején itt élő alkotók építették fel az egykori vár köveiből.

A 115 éves telep fejlesztéseinek célja a műtermek és művészlakások felújításával a kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása. A beruházás lehetővé teszi nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, valamint a város számára felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését is.

Forrás: magyarepitok.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megölték Ukrajnában az orosz katonák brutális meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat

Ukrajnában megölték az orosz katonák brutális kínzásában és meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat – jelentette hétfőn az orosz...

Bosszú: A Wizz Air törölte a Budapest – Párizs járatait, és a magyaroknak nem téríti vissza a jegyárakat..

Egymást követő napokon nem indult el a budapesti repülőtérről a Wizz Air járata a Párizs–Orly repülőtérre, a Blikk...

Leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje Budapesten, többen lezuhanhattak, gyalogosok lehetnek a romok alatt – fotók

A Jókai tér és az Aradi utca kereszteződésénél leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje: feltehetően munkások zuhantak...

Baleset az M7-esen, torlódásra kell számítani

Baleset az M7-esen, a Bp-felé vezető oldalon, a 84-es km-szelvénynél, torlódásra, dugóra kell számítani! Nyitókép: Illusztráció Hirmagazin.eu