21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Immár Washingtont is betakarta a kanadai erdőtüzek füstje – képek, amerikai tudósítás (hanganyag)

Dátum:

Megosztás:

Azt követően, hogy a héten a New York-iak drámai időjárási jelenséget élhettek át, a kanadai erdőtüzekből származó szmog belepte Washingtont is.

Az amerikai fővárosban ezért több programot töröltek és a lakosokat felszólították: maradjanak otthon!

„Vegyen fel maszkot, maradjon otthon!” – nem, nem a Covid tért vissza, hanem a kanadai Quebecben lángoló több száz erdőtűz füstje lepte el, immár az amerikai fővárost is.

A hét folyamán New York, megannyi katasztrófa és poszt-apokaliptikus film színhelye burkolózott furcsa, narancsszínű ködbe – bizonyára a filmesek nagy örömére és mindenki más nagy bosszúságára.

Most az amerikai fővárost is elérte a sűrű füst, ami miatt megcsappant a forgalom, jóval kevesebben szálltak vonatra és több cég is azt mondta az alkalmazottainak, hogy inkább dolgozzanak otthonról.

New York, 2023. június 7.
Az East River fölött átívelő Manhattan híd (b) és Brooklyn híd Brooklyn negyeddel együtt a kanadai erdőtüzek füstjének felhőjében 2023. június 7-én.
MTI/AP/Alyssa Goodman
New York, 2023. június 7. Az East River fölött átívelő Manhattan híd (b) és Brooklyn híd Brooklyn negyeddel együtt a kanadai erdőtüzek füstjének felhőjében 2023. június 7-én. MTI/AP/Alyssa Goodman

Néhány nem alapvető fontosságú önkormányzati szolgáltatást is felfüggesztettek, például a parkok és a szabadidős tevékenységek látogatását, az útépítést és a szemétszállítást.

A legfrissebb hírek itt!

A Washington Nationals baseballcsapat lemondta hazai mérkőzését, a nemzeti állatkert pedig egész napra bezárt. A Biden-kormányzat elhalasztotta a pride hónap alkalmából tervezett rendezvényét, amely a Fehér Ház történetének legnagyobb LMBTQ+ ünnepsége lett volna.

Az AccuWeather meteorológiai cég szerint több mint 20 éve ez a legsúlyosabb eset, amikor erdőtűz füstje lepi el az Egyesült Államok északkeleti részét.

Washington, 2023. június 8.
Füstfelhőben a washingtoni Washington-emlékmű 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/AP/Jose Luis Magana
Washington, 2023. június 8. Füstfelhőben a washingtoni Washington-emlékmű 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. MTI/AP/Jose Luis Magana

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat kiterjesztette a levegőminőségi riasztást az észak-keleti államoktól egészen Dél-Karolináig, valamint a középnyugat egyes részeire, köztük Ohio, Indiana és Michigan államra – írta a Reuters. Az előrejelzések szerint a szmog a hétvége előtt eléri Norvégiát is.

Továbbra is amerikaiak millióinak – becslések szerint 75 millió embernek – tanácsolják azt a nagyobb városokban, hogy maradjanak otthon, amíg meg nem változik a széljárás, megelőzendő a légzőszervi gondokat a levegőbe került apró, szennyező részecskék magas szintje miatt.

Washington, 2023. június 8.
A füstfelhőben alig látszik a parlament washingtoni épülete, a Capitolium 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/AP/Jose Luis Magana
Washington, 2023. június 8. A füstfelhőben alig látszik a parlament washingtoni épülete, a Capitolium 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. MTI/AP/Jose Luis Magana

A Fox News viszont azt állította, hogy „ez nem öl meg senkit, ettől nem köhög senki, ez nem egészségügyi esemény” – amin sokan gúnyolódtak.

Mások dühösen Kanadát hibáztatták, míg ismét mások a klímaváltozást okolták a tüzekért. (Bár, egy 2021-es svéd tanulmány úgy találta, hogy a jelenlegi körülmények között nem növeli szignifikáns módon a klímaváltozás az erődtüzek esélyét, viszont 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés után már duplájára nő a rizikófaktor).

New York, 2023. június 8.
A kanadai erdőtüzek füstjének felhője burkolja be a Szabadság-szobrot New Yorkban 2023. június 7-én.
MTI/EPA/Justin Lane
New York, 2023. június 8. A kanadai erdőtüzek füstjének felhője burkolja be a Szabadság-szobrot New Yorkban 2023. június 7-én. MTI/EPA/Justin Lane

Közben New Yorkban a világ legszmogosabb városait – Dhakát és Delhit – idéző füst után csütörtökön napközben valamivel tisztább volt a levegő, de estére ismét súlyosbodott a köd.

Emiatt péntekre egymillió diáknak mondták azt, hogy térjen át az online órákra. Emellett több légi járatot töröltek vagy késleltettek. Szakemberek szerint vasárnapra várható a széljárás változása, ami eloszlatja majd a drámai szmogot.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...