7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Íme az új konzultációs kérdéssor

Dátum:

Megosztás:

A kormány újabb ügyben kéri ki az emberek véleményét: ezúttal Brüsszel szankciós politikája kapcsán kíváncsiak a magyarok álláspontjára.

A kérdésekből és az azokhoz adott háttérinformációkból az derül ki, hogy hét olyan terület van, amelyen a magyar kormány szerint megnehezítik az emberek életét az Oroszország elleni szankciók és érdemes lenne megfontolni ezek visszavonását, vagy ellenezni további intézkedések bevezetését. Brüsszel ugyanis nem ezt ígérte: azt állították, hogy a háború hamarabb befejeződik, Oroszország térdre kényszerül, Európának pedig nem lesz rosszabb a szankcióktól. Ehelyett minden fordítva van: egyre elhúzódóbb háborúra kell számítani, az oroszoknak egyre több pénzük van, Európa pedig régen látható gazdasági válságba sodródik. Nem az oroszoknak, hanem Európának fájnak a szankciók. Erről kérdezi az emberek véleményét – Európában egyedüliként – a magyar kormány.

A legfrissebb hírek itt!

A kormány ismét nemzeti konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét, ezúttal az EU Oroszország ellen hozott szankcióiról. Ismert: február 24-én Oroszország több irányból is megtámadta Ukrajnát, az offenzívára válaszul pedig az EU- és a NATO-tagállamai büntetőintézkedéseket fogadtak el, ezeket hívjuk szankcióknak. Jelenleg több mint 12 ezer szankció van érvényben Oroszország ellen, amelyek nagy részét összesen 8 alkalom során fogadták el az EU vezetői az elmúlt fél évben. Egy-egy szankció például tilthatja az Oroszországgal való kereskedelmet egy-egy áru kapcsán, de előfordul olyan intézkedés is, amikor személyt, személyeket tiltanak ki valamely ország, vagy akár az EU egész területéről. De megtilthatják egyes szolgáltatások kivitelét és behozatalát is.

A magyar kormány álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben van néhány olyan szankció, amely jobban fáj Európának, mint Oroszországnak. A kabinet szerint tipikusan ilyenek az energiahordozókra kivetett büntetőintézkedés, hiszen láthatjuk: hiába ad el Oroszország mondjuk harmadával kevesebb olajat Európának és benne hazánknak, ha ezt a korábbihoz képest tucatszoros áron teheti meg, hiszen ekkor az oroszok járnak jól.

A legújabb nemzeti konzultációban a kormány elsőként az olajra kivetett szankciók kapcsán kérdez rá arra, hogy a kitöltő pártolja-e ezeket, vagy sem. A kőolajjal kapcsolatos büntetőintézkedésekről már döntés született Brüsszelben: a jövő év elejétől az orosz olajat kitiltják az EU-ból, Magyarország és még néhány állam azonban átmenti felmentést kapott a tilalom alól. Az azonban már bizonyos, hogy az orosz olajtermékek kitiltása miatt drágulni fog az ebből előállított termékek, például az üzemanyagok ára. A meghozott szankciók azonban nincsenek kőbe vésve, azokat időről időre meg kell hosszabbítani ahhoz, hogy érvényben maradhassanak, ezért sem mindegy, hogy a magyarok többsége támogatja-e ezeket a büntetőintézkedéseket.

Brüsszel kiterjesztené a szankciókat az orosz gázra is, amely főként Közép- és Kelet-Európa számára lenne igen fájdalmas. A magyar kormány eddig ellenállt a földgáz szankcionálásának, ám Brüsszelben újra és újra előkerül ez a kérdés. A kabinet ezért kikéri ezen témában az emberek véleményét.

A legfrissebb hírek itt!

Egyre több szilárd tüzelésű anyag, például a szén és olyan nyersanyagok kerülnek fel a szankciós listára, mint az Oroszországból érkező fa és acél. Mivel ezek a nyersanyagok eddig jellemzően kelet felől áramlottak olcsón Európába, az ezen árucsoportra kivetett szankciókat mindenki megérzi, aki mondjuk bútort, vagy a legkülönfélébb használati tárgyakat szeretné megvásárolni, esetleg szilárd tüzelésű anyaggal fűt.

Az is szóba került Brüsszelben, hogy kiterjesztenék a szankciókat a nukleáris fűtőelemekre, ami ellehetetlenítené a paksi atomerőmű és még számos, közép-kelet-európai erőmű működését. Ez veszélyeztetné az árampiac stabilitását és további jelentős drágulást okozna az élet szinte minden területén.

A paksi atomerőmű bővítése szintén célkeresztben van Brüsszelben, a bővítés megakasztása pedig igen fájdalmas lenne hazánknak, hiszen az újabb blokkok megépítése olcsó áramot biztosítana hosszú távon, ráadásul kiszámítható módon.

A szankciós politika nem kíméli a turizmust sem: jelenleg az orosz állampolgárok egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan kaphatnak európai vízumot, a légiközlekedés pedig lényegében leállt Oroszország és az EU között. Azok, akik például Moszkvából szeretnének hazánkba utazni, Ankarában, vagy más, nem EU-s nagyvárosban kell, hogy átszálljanak egy Budapestre tartó gépre. Magyarország egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazata a turizmus, amely több százezer embernek ad munkát. A járvány már így is komoly károkat okozott ezen a területen, a szankciók pedig tovább rontanak a helyzeten. A kérdés az, hogy egy ilyen szituációban érdemes-e támogatni a turizmust megbénító szankciókat?

A nemzeti konzultáció hetedik és egyben utolsó témaköre a legösszetettebb: a háború és a szankciók megnövelik az élelmiszerárakat. Hogy az összefüggések közül csak egyet villantsunk fel: a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb kelléke a műtrágya, amelynek a földgáz az egyik alapanyaga. Ha Brüsszel lépései miatt drágul a földgáz, akkor végső soron a kenyér is sokkal drágább lesz. Hasonló eseményeket már látott a világ nem is olyan régen: ez volt az Arab Tavasz, egy felkeléssorozat Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, amely az orosz gabona exportjának leállítása miatt következett be. A következmények ismertek: a 2015-ös migránsválság és Szíria vérbe borulása és elpusztítása, az ISIS-terrorcsoport felemelkedése mind ennek az eseménysornak a végén található. A jelenlegi helyzet pedig hasonló veszélyeket rejt, a következmények beláthatatlanok.

A kormány tehát hét kérdésre várja a választ: támogatja-e az olajra, a földgázra, a nyersanyagokra, a nukleáris fűtőelemekre, a paksi atomerőmű bővítésére és a turizmusra kivetett szankciókat, valamint azt, hogy az élelmiszerárak-emelkedését elősegítő szankciók életbe lépjenek?

A legfrissebb hírek itt!

Ön dönt!

A kitöltött konzultációs íveket 2022. december 9-ig lehet feladni a postán.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Harry herceg Pókembernek öltözött – videó

Harry herceg Pókember-jelmezt öltött magára egy videó erejéig, amelyben a háborúban elesett katonák gyermekeinek üzent, valamint boldog karácsonyt...

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...