3.4 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Íme az szja-t érintő legfőbb változások 2022-ben

Dátum:

Megosztás:

Idéntől nem kell szja-t fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, rövidesen érkezik a gyermeket nevelő szülőknek az szja-visszatérítés, amelyet még a május 20-ig esedékes személyi jövedelemadó bevalláskor is lehet igényelni.

A személyi jövedelemadózást érintő egyik legfontosabb idei változás a 25 év alatti fiatalok adómentessége. A kedvezmény maximumát a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete határozza meg. Az irányadó az előző év júliusa, a jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az RSM vezető adómenedzsere az InfoRádió Adóinfó című műsorában elmondta, hogy a törvénymódosítással az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet. Csepei Kinga azt is közölte, hogy a 25 év alattiak szja-mentessége összevonandó jövedelemtípusokra lesz alkalmazható, tehát tipikusan

  • munkabérre,

  • bónuszra,

  • egyéni vállalkozói (ev) kivétre,

  • megbízási jogviszony keretében kapott jövedelemre,

de mondjuk osztalékjövedelemre, árfolyamnyereségre már nem. Így például a kedvezményt nem lehet akkor sem megkapni, hogyha valakinek ingatlan-bérbeadásból származik jövedelme, hasonlóan a már említett külön adózó jövedelmekhez.

Fontos változás az is, hogy 2022-ben érkezik a gyermeket nevelők adóvisszatérítése, miszerint a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek meghatározott összegig visszakapják a 2021-es adójukat az összevont adóalapot terhelő

  • személyi jövedelemadó,

  • a 15 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekhó személyi jövedelemadó része, azaz 9 és fél százaléka, valamint

  • a kisadózó vállalkozások tételes adójának, röviden a katának a 25 százaléka

után.

Az RSM vezető adómenedzsere azt is kifejtette, hogy szja-visszatérítésre azok jogosultak, akik a 2021-ben legalább egy gyerek után, legalább egy napot jogosultak voltak kedvezményezett eltartott után családi kedvezményre. Tehát azoknak a személyeknek az esetében, akik családi pótlékot kapnak, rendelkezésre áll az adóhatóságnál a megfelelő információ ahhoz, hogy a visszatérítést megtegyék.

A kedvezmény összege legfeljebb 809 ezer forint.

Az adóvisszatérítést február 15-éig kapják meg azok, akik családi pótlékban részesülnek, nekik ezért nyilatkozatot sem kellett kitölteni. Akik nem részesülnek családi pótlékban, de van gyermekük, egy nyilatkozat után szintén megkapják a visszatérítést. Ezt a nyilatkozatot tavaly december 31-éig az adóhatóság VISSZADO-nyomtatványán kellett megtenni, de akkor sincsen gond, ha ezt valaki elmulasztotta az említett határidőig, mert ebben az esetben az adózó a 2021-es szja-adóbevallásban a visszatérítéshez való jogát 2022. május 20-áig érvényesítheti.

Nyitókép: pcess609/Getty Images
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szégyen, ahogy kinéz Berki Krisztián sírja: megszólalt az édesanyja

Közel tizenegy hónapja, hogy Berki Krisztián tragikus hirtelenséggel elhunyt ferencvárosi otthonában, ám végső nyughelyére még mindig nem került...

EU: „2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie”..

Az Európai Unió egy új törvény betartatására készül, amely előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak...

Háború a budapesti társasházban: „Ezek szárnyas patkányok”

Valóságos harci állapot van abban a XXII. kerületi társasházban, ahol egy bácsi mindennap eteti ablakából a galambokat, ezzel...

„EZ MAGA A POKOL! egy perc alatt tűnt el!” – Százak keresik a viharban eltűnt 6 éves Gergőt!

Százak keresik már közel egy napja azt a 6 éves autista kisfiút, aki otthonról tűnt el a szélviharban....