3.6 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Íme az ’56-os részletes program

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe. Összefoglaló a pénteki megemlékezésekről.

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel. – John F. Kennedy

Délelőtt 10 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a Kossuth téren Magyarország lobogóját. Az eseményen részt vesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A ceremónia után a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort.

Íme az '56-os részletes program
Felvonják a nemzeti lobogót a budapesti Kossuth téren. MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Rádiólátogatás, nosztalgiajáratok Budapesten

A hagyományos emlékünnepségek mellett számos kiállítás, filmvetítés, érdekesség is várható pénteken. A Kossuth téren táncházzal várják az érdeklődőket, ingyenesen lehet majd megnézni a Parlamentben a Szent Koronát (11.00-17.00), valamint a Terror Háza Múzeumot (10.00-18.00), a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban pedig családi napot tartanak (10.00-16.00). A Corvin és Tabán moziban ’56-os tematikájú ingyenes filmeket vetítenek egész nap (10.00-19.00). A BKK időutazásra hívja a megemlékezőket: a 4-6-os és a 2-es villamosok vonalán korhű járatok közlekednek majd, amelyekkel ingyen lehet utazni. Emellett a megállókban különleges installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében, a Pagodában történelmi sétára invitálják a megemlékezőket (9.00-17.00). A rádiónál egy – a forradalom idején a főváros utcáin látott – T34-es harckocsit is kiállítanak. Október 23-án, este 8 órakor Giuseppe Verdi ritkán hallott gyászmiséje is felcsendül majd a Szent István-bazilikában.

Rózsaültetés és díjátadó Debrecenben

Reggel 8 órakor vonják fel a nemzeti lobogót Debrecenben, a Bem téren, katonai tiszteletadással, majd az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál koszorúzás következik. Kósa Lajos országgyűlési képviselő fél 10-kor mond ünnepi beszédet az Egyetemi templom előtti ’56-os emlékműnél. 11 órakor a Kölcsey Központban lévő ünnepi közgyűlés keretében adják át Debrecen város Csokonai-, Hatvani- és Hajós Alfréd-díjait. Délután három órakor debreceni diákok adnak ünnepi műsort az Egyetem téren, ahol köszöntőt mond Komolay Szabolcs alpolgármester is. Az Országzászló délutáni levonása előtt még rózsaültetést tartanak Melocco Miklós A forradalom nyíló rózsája című alkotásánál.

Nagy Imre szobránál koszorúznak Szegeden

Az Országzászló ünnepélyes felvonására 10:45-kor kerül sor Szegeden, a Széchenyi téren, a Városházánál. Közreműködik a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar. 11 órakor díszünnepet és koszorúzást tartanak Nagy Imre szobránál a Rákóczi téren. Ünnepi beszédet mond Joób Márton önkormányzati képviselő. Az eseményen fellép Beslin Anita rádióbemondó, Rácz Tibor színművész és a Szegedi Vox Nova Kórus Balogh Irén karnagy vezényletével, valamint a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar Gyimóthi Zoltán karnagy vezetésével.

Ünnepi gála Miskolcon

Miskolcon 10 órakor kezdődnek a megemlékezések a Zsolcai kapui emléktáblánál. Azt követően körülbelül félóránként koszorúzást tartanak, időrendben a Romek emlékoszlopnál a Szentpéteri kapunál; a Széchenyi utcai Misley Emese emléktáblánál; Nagy Imre emléktáblájánál, a róla elkeresztelt utcában; a Földes Gimnázium falán lévő Széchenyi emléktáblánál; a Miskolci Nemzeti Színház Színészbejárója előtti téren, a Nagy Attila szobornál; a Szabó Lőrinc emléktáblánál a Kossuth utcában; illetve a Megyei Munkástanácsok, és a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál. 16 órakor a Hősök terén is tisztelegnek a hősök emléke előtt, és beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. 17 órakor ünnepi megemlékezés lesz a Miskolci Nemzeti Színházban Dr. Kriza Ákos polgármester részvételével, ahol a városi versmondó verseny díjait is átadják. Utána „56 izzó ősze” címmel a színház művészeinek közreműködésével ünnepi gálát tartanak.

Október 23-án, pénteken az ünnep miatt az üzletek zárva tartanak majd. A vasárnapi korlátozott nyitvatartás előtt szombaton azonban már ismét lehet vásárolni.

Valahol Európában, Győrött

A győri városházán 9 óra után nem sokkal helyeznek el koszorút Szigethy Attila emléktáblájánál a városi önkormányzat vezetői. Koszorúzási ünnepséget tartanak még fél 10-kor Szigethy Attila domborművénél a Szent István úton, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén, 10 órakor a Golgota emlékműnél, a Bisinger sétányon, ahol ünnepi beszédet mond dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester. A „Valahol Európában…” című ünnepi műsorban, Kertes Anna zongorakísérete mellett, közreműködik majd Lázin Beatrix, Jáger András és Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház képviseletében.

A pécsiek is leróják tiszteletüket

Pécsett 10 órakor emlékeznek meg az ’56-os hősökről a Színház téren, ahol beszédet mond Girán János alpolgármester. A városi koszorúzási ünnepséget 17 órakor a 48-as téren az ’56-os emlékműnél tartják majd.

Nem zavar be az időjárás

A legnagyobb városok mellett természetesen az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket. Pénteken jellemzően napsütéses idő várható, csapadék nem lesz, ami kedvező a szabadtéri rendezvények szempontjából – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője.

A kellemesnek ígérkező időjárás miatt sokan elutaznak a hosszú hétvégére. A szállásár-összehasonlító trivago.hu portál adatai szerint belföldön, Budapest mellett, a legtöbben a fürdővárosokban kerestek, vagy keresnek az utolsó pillanatban szállást, közülük is kiemelkedik Eger és Hajdúszoboszló, valamint Hévíz. A külföldön szállás után kutatók körében Prága, Róma és Bécs a legkelendőbb.

 Változik a vasúti menetrend 

A nemzeti ünnep miatt változik a személyszállító vonatok közlekedési rendje, egyes vonatokat pedig több kocsival közlekedtet a MÁV.

A vasúttársaság kommunikációs igazgatóságának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csütörtökön a pénteki, pénteken a szombati, szombaton az ünnepnapi, vasárnap pedig a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A hosszú hétvégén, főként október 22-én és október 25-én az InterCity vonatok több kocsival járnak.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Oroszország kibertámadásokkal koordinálja az ukrajnai rakétázást: NATO-tagokat is veszélyeztethet ezzel – figyelmeztet a Microsoft

Katonai elemzők szerint az oroszok számára egy halvány esélyt jelent még az ukrán polgári infrastruktúra bombázásán kívül, hogy...

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...