23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeFőhírekBelföldi hírekILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATSZ MÁTÓL, BLICCELNI IS DRÁGÁBB LESZ

ILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATSZ MÁTÓL, BLICCELNI IS DRÁGÁBB LESZ

Megkezdődött az új tanév, ehhez kapcsolódóan is vannak változások.

Vége a nyárnak, ami egyben az iskola megkezdését is jelenti. Szeptember 1-jétől számos változásra készülhetünk, ezekből adunk egy kis ízelítőt.

A tanév megkezdése nagyobb autósforgalommal és a tömegközlekedők számának növekedésével is együtt jár. Míg a kocsival közlekedőkre várhatóan a reggeli és a délutáni csúcsidőszakok várnak, addig a gyorsabb, zökkenőmentesebb tömegközlekedést a tanítási időszakban érvényes menetrend igyekszik segíteni az iskolakezdéstől

–  tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. 

Megtudtuk, hogy a mától érvényes menetrendváltás mellett néhány más változással is számolnia kell a BKK ügyfeleinek. Többek között az átszállási kapcsolatok javítása érdekében módosul az M3-as metró megállási rendje a Göncz Árpád városközpontnál.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Minden nap üzemkezdettől 13:00-ig a szerelvények a Kőbánya-Kispest irányú peronra érkeznek, és onnan is indulnak vissza Újpest-központ felé. Délután és este, 13:00-tól üzemzárásig a vonatok továbbra is az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, majd onnan indulnak visszafelé. Ezzel az intézkedéssel az észak felől metróval érkező és a belváros felé átszálló utasok, illetve az 1-es villamosra Kelet-Pest és Dél-Buda irányába átszálló utasok eljutási körülményeit javítja a BKK a legforgalmasabb időszakokban: a változásnak köszönhetően gyorsabban és kényelmesebben, a metróvágányok alatti aluljárón való átkelés nélkül lehet átszállni a metróról a pótlóbuszra.

A járatok menetrendje a BudapestGO alkalmazáson is elérhető

Módosul a 93-as, a 93A, a 132E és a 136-os buszjáratok menetrendje: a buszok összehangolva indulnak szeptembertől, ezzel Kőbánya-Kispest és az Üllői úti lakótelep, illetve a Havanna-lakótelep között kedvezőbb kiszolgálást biztosít a BKK. A járatok szeptember 1-től érvényes menetrendjét a BKK oldalán, valamint a BudapestGO alkalmazáson keresztül lehet elérni.

változások,főváros
Fotó: KALLUS GYORGY

Szeptembertől változik a BKK üzletszabályzata is, amelynek részletei érvénybelépést követően megismerhetők a társaság weboldalán.

Mától az eddiginél magasabb összegért lehet megvásárolni pár jegytípust, a változás a többi jegy és bérlet árát nem érinti. Ugyanakkora BKK megszünteti vagy más termékekkel vonja össze azokat a jegyeket és bérleteket, amelyekre az elmúlt években alig volt kereslet. Emelkedik az ára a Budapest 24 órás jegynek, a Budapest csoportos 24 órás jegynek, a Budapest 72 órás jegynek, és a Budapest-hetijegynek, illetve a kezelési díj a jegyek, bérletek cseréjénél, visszaváltásánál.

Bliccelni is drágább lesz

A jegy- és bérletvásárlást kívánja ösztönözni a BKK a pótdíjak emelésével, de emellett bővül az utólagos bérletbemutatás lehetősége is. Az eddigi, egy teljes árú havi bérletnél alacsonyabb összegű pótdíj összege 8 ezerről 12 ezer forintra, a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra, a 30 napon túl befizetett pótdíj 32 ezer ről 50 ezer forintra nő.

változások,főváros
Még kevésbé lesz érdemes kockáztatni mától Fotó: Metropol

A 30 napon túl befizetett pótdíjak esetén a költségekhez adódó 500 forintos eljárási díjtól a jövőben eltekint a szolgáltató.

Új kedvezményrendszert is bevezetnek: a pótdíjazás napján egy attól a naptól érvényes bérletet vásárlása és 2 napon belüli bemutatása esetén elengedik a helyszíni pótdíjtartozás jelentős részét.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Fontos tudni, hogy a BKK-hoz igazítják a HÉV-vonalak és a Volánbusz Zrt. által közlekedtetett, Budapest környéki, agglomerációs buszjáratok díjszabását is. A pótdíjak mértéke így változik mától: a helyszíni pótdíj: 8 000 Ft helyett 12 000 Ft, 30 napon belül fizetve 16 ezer helyett 25 ezer forint.

30 napon túli befizetés esetén 32 ezer helyett 50 ezer forint. Bővebben a mav-hev.hu-n találhatsz.

Az autóval közlekedőknek az iskola kezdetével a nyáron megszokotthoz képest hosszabb menetidővel érdemes számolniuk, főképp a reggeli és a délutáni órákban. A Magyar Közút szakemberei ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben induljanak útnak és az utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, vagy az utinform.hu weboldalon.

Lehetőség szerint használjanak navigációs, közösségi autós alkalmazást az optimális útvonal megtervezéséhez, a gyerekek miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek az oktatási intézmények környékén, a szülők tanítsák meg gyerekeiknek a helyes közlekedési magatartást és a KRESZ alapvető szabályait.

Adóváltozások is életbe lépnek mától

Mától számos adóváltozás lép életbe, amelyek közül a legjelentősebb az összesen mintegy 450 ezer embert érintő KATA módosításáról szóló törvényjavaslat. Az új katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhat bevételük, és csak főállásban választhatják ezt az adóformát. A változás célja a feketegazdaság visszaszorítása.

A júliusi bejelentést követő első tíz napban 4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új KATA alá tartozhasson szeptember 1-jétől – közölte korábban a VG megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az eddig a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozók augusztus 1. és szeptember 25. között nyújthatják be nyilatkozataikat, az új kata-alanyiság szeptember 1-jétől jön létre.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy a tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozó az új KATA választását a webes ügysegéden keresztül jelentheti be, a már működő egyéni vállalkozó a 22T101E jelű adatlapon jelezheti a választását.

Egy nyugdíjszabály is változik

Az eddigiektől eltérően a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében mától 2023. augusztus 31-ig nem szüneteltetik azoknak az öregségi nyugdíját, korhatár előtti ellátását, szolgálati járandóságát, átmeneti bányászjáradékát, illetve táncművészeti életjáradékát, aki szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben folytat keresőtevékenységet az ellátás mellett – olvasható az ado.hu-n.

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem