11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Ilyen még nem volt: bíborost ítéltek el sikkasztás miatt

Dátum:

Megosztás:

Az „évszázad perének” is nevezték azt eljárást, aminek a végén 5 és fél év börtönre ítéltek egy vatikáni bíborost. Amiben bűnösnek találták: hűtlenül kezelte a Szentszék ingatlanportófióját.

Ritkán esik meg, hogy bíróság elé citálják az egyházi hierarchia valamely magas rangú tagját, és az is, hogy elítélik. Most viszont ezt tette a világ egyik legkisebb állama, a Vatikán bírósága, ami szombaton

5 és fél év börtönbüntetésre ítélte Giovanni Angelo Becciu bíborost.

Az ügy pikantériája, hogy a kardinálist eddig lehetséges pápajelöltként is emlegették. Most viszont ez az álom szertefoszlott, mert egy világi törvényszék szerint hűtlenül kezelte a Vatikán ingatlanportfólióját, amibe egy londoni luxuslakás is tartozott. Becciu megtartotta a címét, de megfosztották bíborosi jogaitól, köztük a pápai konklávén való részvétel jogától.

A bíboros, a vatikáni államtitkárság egykori általános ügyekért felelős 75 éves helyettes vezetője a történelem legmagasabb rangú vatikáni tisztviselője, aki ellen pénzügyi vádakat hoztak fel. Az ANSA olasz hírügynökség szerint kétrendbeli sikkasztás és egyrendbeli súlyos csalás miatt mondták ki bűnösnek és ítélték el. További sikkasztási vádak, a hivatali visszaélés és a tanú befolyásolása vádja alól viszont felmentették.

A bíróság emellett 8000 euró pénzbírságot és a közügyektől való életfogytiglani eltiltást szabott ki a kardinálisra.

Becciu védőügyvédje azt mondta, hogy ő és ügyfele „tiszteletben tartja az ítéletet”, de fellebbezni fog.

Szombaton nyolc másik vádlottat is elítéltek. Egyet, Mauro Carlino misszionáriust, Becciu egykori személyi titkárát viszont felmentettek. A többi vádlott börtönbüntetése három év és kilenc hónaptól hét év és hat hónapig terjed. A vádlottakat a bíróság összesen több mint 200 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte.

Sok vatikáni ügyekkel foglalkozó kommentátor szerint a per annak volt a próbája, hogy Ferenc pápának sikerül-e modernizálni és megreformálni a Szentszék pénzügyeinek kezelését. Az elítéltek fellebbezése elnyújthat az ügyet, ami évek óta borzolja a kedélyeket a pápai városállamban.

Becciu, a jelenlegi pápa egykori közeli tanácsadója és kilenc más vádlott 2021-ben állt bíróság elé, ami Szentszék politikai és diplomáciai tevékenységéért felelős hivatalának egy londoni csúcskategóriás ingatlanba történt, 350 millió eurós befektetését vizsgálta. Az épület a brit főváros elegáns Kensington és Chelsea kerületében található.

Az ügyészek szerint brókerek és vatikáni tisztviselők több tízmillió eurónyi díjat és jutalékot csaltak ki a Szentszéktől, majd 15 millió eurót zsaroltak ki a Vatikántól az ingatlan feletti ellenőrzés átengedéséért –

írta az AP hírügynökség.

Sikkasztás vádja merült fel továbbá azzal kapcsolatban, hogy az olasz Becciu bíboros állítólag vatikáni pénzeket adományozott a bátyja által vezetett jótékonysági szervezetnek, valamint mert rejtélyes módon mintegy 600 ezer dollárt fizettek ki egy 2017-ben Maliban iszlamista fegyveresek által elrabolt misszionárius apáca kiszabadításáért.

Forrás

SKYTINGMAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...