33.3 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Ilyen még nem történt a járványban: elmondjuk, miért rémisztőek és hátborzongatóak a mai adatok és mi várható..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Brutális jóslat: a járvány legkeményebb hetei jönnek! De miért gondolják ezt így a politikusok és a szakértők? Elmagyarázzuk!

Ma idén még nem tapasztalt mértékben, 4385 fővel emelkedett a kimutatott koronavírusos betegek száma. Sokan csak legyintenek: volt már ilyen, sőt, rosszabb is! De miért különösen félelmetes ez a mostani adat?

Miért mondja Orbán Viktor miniszterelnökünk, hogy a következő két hét a járvány legnehezebb két hete lesz, és olyan nyomás alá kerülnek a kórházak, mint még soha?

Azért, mert

az új fertőzöttek száma annak ellenére érte el ismét a novemberi szintet, hogy a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak.

És ilyen még nem történt: tavaly, a második hullámban, mikor a jelenlegi korlátozásokat bevezették, a most is hatályos intézkedések rövid úton, alig néhány héten belül elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megfékezzék a járványt.

Most ennek nem látszik jele: a fertőzés a szigor ellenére tovább terjed. Sőt, mint ahogyan azt a csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely is elismerte, a kabinet előtt ott a forgatókönyv, mely az esetek – és így a kórházi terhelés, és sajnos valószínűleg a halálozások – drámai növekedésével számol.

Hogy a drámai növekedés alatt mit értenek a kormány szakértői, azt sem a kancelláriaminiszter, sem a csütörtök délután videóban üzenő kormányfő nem árulták el. Ha abból indulunk ki, hogy a járvány második hullámának csúcspontján napi 6819 új beteget regisztráltak, az elhunytak napi száma pedig 193-on tetőzött, hátborzongató napokra-hetekre számíthatunk – különösen akkor, ha a szakértők a „drámai növekedést” a decemberinél is magasabbra lövik be.

A szomszédos országokban már látszik a drámai végkifejlet:

Szlovákiában a teljesítőképességük határára értek a kórházak, Csehországban pedig, az összeomlást elkerülendő rendkívül szigorú korlátozások bevezetésére készülnek – többek között három hétre most újra bezárnak az iskolák és óvodák, az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül minden másra lakat kerül, beleértve a szolgáltatásokat is. Az emberek szabad mozgását is korlátozni fogják, ha a kormány rábólint a tervekre.

Az optimista becslések szerint húsvétig, azaz április legelejéig Magyarországon minden eddig regisztrált, azaz közel hárommillió ember kaphat Covid-ellenes oltást.

Ám amíg néhány hete a kormány még a nyitásról beszélt, – sőt, erről online nemzeti konzultációt is indítottak -, addig most az a fő kérdés:

.. vajon átvészeljük-e a valóban tömeges vakcinázottság eléréséig az időt úgy, hogy éppenséggel tovább szigorítani ne kelljen?

Ezt a kérdést megválaszolni alighanem az elkövetkező napok járványadatainak elemzését követően lesz mód, és az is egészen biztos: nem csak a kórházakra, de a kormányra is a legnehezebb két hét vár a járvány elleni küzdelemben.

Ez történt a második hullámban

Felszálló-ágban utoljára tavaly november elején járt négyezer fölött a napi új fertőzöttek száma, a második hullám meredeken felfelé ívelő ágának idején. Csakhogy van egy óriási különbség: a második hullám elején jóval szabadabban mozoghattunk, így lényegesen több lehetett az emberi kontaktus, mely a járvány terjedését indokolhatta: a jelenleg is érvényes korlátozásokat ugyanis a fertőzöttek számának jelentős megugrását követően november 10-én hirdette ki a kormány. A kimondott cél az volt, hogy megelőzzék az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, és ez sikerült is: a hullámcsúcson, november 29-én napi 6819 új betegnél állt meg a növekedés.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Életveszélyes időszak kezdődik Magyarországon – figyelmeztet a minisztérium

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban. Jelezték,...

Lebukott a Vodafone, milliókra bírságolták meg őket: így kompenzálják az érintett vásárlókat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a...

Megfosztaná az embereket a tulajdonuktól a Világgazdasági Fórum – írja a bitkoinbazis.hu

A 2020-as COVID-19 világjárvány alatt a világ bankjai, multinacionális vállalatai és nemzetközi szervezetei elkezdték népszerűsíteni a nagy visszaállítás...

Óvodába vitte a Viszkis a kislányát.. Bár ne tette volna..!! Ilyen gyomorforgató módon fogadta őket a többi szülő, csak mert az apukája bankrabló volt..

Megváltoztatta a szerelem és Anna lánya születése Ambrus Attila életét, ám az egykori Viszkis rabló mégsem szabadul a...
facebook