1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Ilyen lesz a magyar EURÓ. Ilyen szépet, még soha nem láttál! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Akár 2019 végére teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit, és akkor, ezek a csodálatos pénzek lesznek forgalomban! Nézd meg és oszd meg!

Magára a bevezetésre a 2021-22-es dátum lehetne reális, amennyiben megvan erre a politikai szándék – mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Szijártó Norbert, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa szerint, ha a nagyon komoly technikai kritériumokat, a maastrichti konvergencia-kritériumokat nézzük, akkor

Magyarország teljesíti azokat a numerikus jelleggel megfogott kritériumokat,

amik az inflációs rátára, a hosszú távú kamatlábra, a közpénzügyi rendszerre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkoznak. Ezeket a kritériumokat az elmúlt két-három évben is teljesítette, ahogy például Csehország és Lengyelország is közel van ehhez.

„Magyarország az árfolyamstabilitásra vonatkozó kritériumot nem teljesíti,

ami azt mondja, hogy két évet el kell tölteni nagyobb volatilitás nélkül az ERM-II-nek nevezett európai árfolyamrendszerben” – mondta Szijártó Norbert. Álláspontja szerint a legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

„Az Európai Bizottság terveiben elég konkrétan szerepel az, hogy szeretnék ösztönözni a kimaradó országokat – akár pénzügyi instrumentummal is -, hogy belépjenek az eurózónába”

– tette hozzá a szakértő, kiemelve, hogy a tervek szerint ezt az elkövetkezendő hét éves programozási időszakba fogják beépíteni. Ha egy ország komolyan szeretné bevezetni az eurót, akkor ehhez lesz egy elképzelés, hogy az Európai Bizottság mennyi pénzt tud biztosítani erre.

Mikor lehet euró Magyarországon?

Szijártó Norbert szerint nagyjából az idei év második felében, jövő év folyamán világossá válik, hogy a 2021-27-es időszak hét éves programozási periódusa milyen elemekből fog felépülni.

„Magyarország szempontjából az a kérdés, hogy kohéziós források tekintetében mennyi pénz fog rendelkezésre állni,

illetve az, hogy a konvergenciát segítő pénzügyi instrumentumból mennyi állhat Magyarország segítségére, ha szeretné bevezetni az eurót.

2019 második felére lehet majd nagyjából tudni a pontos számokat, ami után szükség lesz egy politikai döntésre – véli az elemző.

„Magyarország vagy kimondja, hogy nem szeretne részt venni az eurózónában, és akkor elesik a konvergenciát segítő pénzektől, vagy azt mondja, hogy szeretne részt venni az eurózónában, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető”

– summázta Szijártó Norbert.

 

Forrás: MTA Világgazdasági Intézet, infostart

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...