0.9 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Ilyen egy 121 éves whisky

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Egy skóciai iőkapszulára bukkantak rá, amely egyebek mellett egy 121 éves üveg whiskyt is rejtett. Nagyjából egy évszázaddal ezelőtt már-már divatnak számított időkapszulák elhelyezése.

hirmagazin_2015-09-29_114600Például számos iskola is kivette a részét ebből. Sok esetben azonban az idő múlásával elfeledetté váltak és az utónemzedék nem is tudott a létezésükről. Pedighát pont ez lett volna ezeknek a lényege…

Legalább 121 éves lehet az említett whisky, viszont egyelőre pontosabb becslést nem lehet tudni. A láda tartalma azonban mást is rejtett, köztük egy 1894 szeptemberéből származó újságot is. Az időkapszula egy hídszerkezetében volt eltemetve és építőmunkások bukkantak rá, valamint szedték ki onnan. Miután látták, hogy jelentős az eszmei értéke, úgy döntöttek, hogy a skóciai Highland Folk Museumnak ajándékozzák a leletet. “Izgalmas belegondolni, hogy a kapszula, és benne ezek a tárgyak több mint egy évszázada ott pihentek a hídban elrejtve” – mondta a Morgan Sindall építőipari cég egyik munkatársa a BBC-nek. Az 1890-es évek óta “rendkívül nagyot változott a világ, elég belegondolni abba, hogy ezen a hídon akkoriban még lovakkal keltek át” – tette hozzá Robert Ogg. Valóban, a technológia fejlődése valósággal szárnyalni kezdett, ez pedig rányomta a bélyegét az egész világra, hiszen nagyon sok változás történt az életmódban. Ma még szekér, holnap autó, ma még autó, holnap

A Kingussie nevezetű városkában azonban már hagyományt szeretnének ebből alkotni és valószínűleg az új hídba is elrejtenek majd egy időkapszulát. Még mielőtt elkezdték volna bontani a régi hidat, a cég is tervezte, hogy az építkezés során majd elrejtenek egy időkapszulát az utókornak. Mivel időközben rábukkantak erre a 120 éves kapszulára, így már egész biztosan elrejtenek majd a híd szerkezetében egyet.

A kapszula megtöltésében azonban segédkezni fog egy helyi általános iskola is. A whiskyt és az újságot így lehet lecserélik gyerekek által készített rajzokra, írásokra. A cég egyik képviselője a következőt nyilatkozta: „Csak remélni tudjuk, hogy a mi kapszulánk is ilyen hosszú időt kibír majd”.

Ugyanakkor nem is ez az első alkalom, hogy ilyen értékes kincsre bukkantak. Sőt, matuzsálemi korú szeszes italt már máskor is találtak Nagy-Britanniában. Júniusban egy 140 éves üveg sörre bukkantak egy garázs mélyében. Ennek a sorsa aztán nem a múzeumi kiállítás lett, hanem elárverezték. Kiderítették, hogy a sört eredetileg George Nares északi-sarki expedíciójára vitték volna az ellátmány részeként.

Továbbá 2007-ben is történt hasonló. Akkor egy 1852-es üveg sör került elő és szintén olyan, amelyet kifejezetten egy északi-sarki expedícióra palackoztak. Ezt azonban az Edward Belcher küldetésére készítették elő és a sorsa ennek is az elárverezés lett, viszont nem akármilyen! A sör neve ugyanis Allsopps Arctic Ale, a tulajdonoson pedig csak Allsops néven hirdette meg az eBayen. Így mindössze csak 2 ember ismerte fel, hogy ez egy igazi különlegesség és csupán 304 dollárélt kelt el. Az új tulajdonos viszont az előzőnél jóval okosabb volt és az eredeti nevén ismét felrakta az eBayre. Ezúttal 157-en licitáltak rá és sikerült 503 ezer dollárért túladnia rajta.

Elképesztő üzletet csinált vele, hiszen egy kész vagyonra tett szert! A ritkaság India egyik legelső sörfőzdéjében került kifőzésre és különlegessége, hogy csak -11 Celsius fokon fagy meg. Ezen kívül pedig elméletileg remek orvosság a skorbut ellen.

Forrás: dalina;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...