-1.8 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek – ez a második figyelmeztetés

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. A helyzet sokat romlott az elmúlt 25 évben.

Az “emberiségnek szóló levél” egy 25 ével ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt az Aggódó Tudósok Szövetsége (Union of Concerned Scientists) írta, akkor 1700-an írták alá.

A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként tettek közzé, már 184 ország 15 ezer 364 tudósa írta alá.

A szakértők szerint a helyzet mostanra sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt:

szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta.

Fenyegető, hogy a gyorsan növő populáció féktelen tempóban éli fel bolygónk korlátozott forrásait, és ez ellen a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget – figyelmeztetnek a tudósok. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség éri, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja. A szakértők úgy vélik, hogy a szárazföldi és tengeri természetvédelmi területek növelése mellett érdemes megerősíteni az orvvadászat elleni törvények végrehajtását, illetve korlátozni a vadállat-kereskedelmet. További feladat a nők oktatásának szélesítése, a növényi táplálkozás felé való elmozdulás, valamint a megújuló energiahordozók használatának növelése.

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek - ez a második figyelmeztetés 1

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek - ez a második figyelmeztetés 2

Hamarosan túl késő lesz a tudósok szerint, akik emlékeztetnek a környezeti csapások sorára, a klímaváltozásra, az erdőirtásra, a fajok tömeges kihalására. Az egy főre jutó édesvízkészlet 26 százalékkal zuhant, az óceáni holt zónák száma viszont 75 százalékkal emelkedett. 25 év alatt nagyjából 300 millió hektárnyi erdő veszett el, míg a globális átlaghőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás látványosan nőtt. Az állatvilág egyedszáma fokozatosan csökkent, az emberi populáció viszont 35 százalékkal emelkedett – idézi az adatokat a 24.hu.

A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint

az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

“Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztulását, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját” – mondta az ökológus.

“Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat gerjeszt a világ klímájáról és természet védelméről” – tette hozzá a tudós, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy a környezet védelmét és az emberiséget szolgálják.

Szeretlek Magyarország

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Helyreállt vasárnap hajnaltól a menetrend a Budapest-Miskolc vonalon

Várhatóan vasárnap hajnaltól már nem kell késésekkel, vonatkimaradásokkal számolni a Budapest-Miskolc vonalon, mivel megjavították a sorompót Rákosliget és...

Hungarians love online games!

Hungarians fell in love with online games during the Covid period and have been playing games ever since. Casino,...

A nagy pénzrablás: videón, ahogy a budapesti tolvajok tömbökké olvasztották a lopott aranyat – videó

Egykilónyi, 14 millió forint értékű aranygranulátumot dolgoztak fel a tolvajok. Aranytömbökké olvasztották a lopott aranygranulátumot a tolvajok, akikkel szemben...

Elő a szelvényekkel! – mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 4. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: Nyerőszámok: 1 (egy) 3 (három) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 40 (negyven) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos...