7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Ijesztő: a telefonunk tudja, mikor fogunk meghalni

Dátum:

Megosztás:

Pusztán a járásunk figyelésével az okostelefonunk meg tudja jósolni, mikor halunk meg

– írja a PLOS Digital Health szakfolyóiratban megjelent kutatás.

A technológia megnyitja az utat az egyszerűbb és olcsóbb szűrővizsgálatok előtt.

Az eredmények egy 100 000 főt vizsgáló kutatáson alapulnak. A résztvevőknek – akik középkorúak, illetve idősebb felnőttek voltak – egy héten át mozgásérzékelőkkel ellátott aktivitásmérő eszközöket kellett viselniük séta közben. Ilyen mozgásérzékelők az okostelefonokban is megtalálhatók.

MODELLEK ÉS ALGORITMUSOK SEGÍTSÉGÉVEL A KUTATÓK MINDÖSSZE NAPI 6 PERC GYALOGLÁSBÓL MEG TUDTÁK ÁLLAPÍTANI, HOGY A VIZSGÁLATOT KÖVETŐ ÖT ÉVBEN MELYIK ÖNKÉNTES FOG MEGHALNI (A RÉSZTVEVŐK KÉT SZÁZALÉKA HUNYT EL A VIZSGÁLT IDŐSZAKBAN).

A becslés pontossága 72 százalékos volt.

Sok betegség, különösen a szív- vagy tüdőbetegségek esetében létezik egy nagyon jellegzetes mintázat, amikor az emberek lelassulnak, kifulladnak, majd rövid időre ismét felgyorsulnak”

– nyilatkozta Bruce Schatz, a University of Illinois Urbana-Champaign kutatója, aki elmondta, mely jellegzetességeit figyelték a sétának.

A legfrissebb hírek itt!

Illusztráció. FORRÁS: LIZA SUMMER / PEXELS

Bár ez a tanulmány csuklón viselt mozgásérzékelőket használt, az okostelefonok is képesek a gyorsulás és lassulás mérésére rövid séták során, mondja Schatz, aki jelenleg egy nagyobb, okostelefonokon alapuló tanulmányt tervez.

Ha az emberek maguknál hordják a telefonjukat, akkor heti vagy napi előrejelzést lehetne készíteni, és ez olyasmi, amit más módszerrel nem lehet elérni”

– mondja a kutató.

A teljes tanulmány itt érhető el.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Családi pótlékosok figyelem! Ma 24 órakor helyreáll minden!

Az ERSTE Bankban 4 napos bankszünet volt, amely ma 24.00 órakor befejeződik, és a családi pótlkok kifizetése meg...

Harry herceg Pókembernek öltözött – videó

Harry herceg Pókember-jelmezt öltött magára egy videó erejéig, amelyben a háborúban elesett katonák gyermekeinek üzent, valamint boldog karácsonyt...

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...