17.3 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Így zárkózott be Szentpéterfa, amíg a kommandósok a fegyveres embercsempészre vadásztak: ez történt a helyszínen

Dátum:

Megosztás:

Szentpéterfa — Fellélegeztek az emberek abban a Vas megyei kis faluban, ahol hétfőn egy embercsempész furgonjával áttörte a sorompót az osztrák–magyar határon. A lakosok félelmét leginkább az táplálta, hogy lövések is dördültek. A 25 éves moldáv férfit végül sikerült elfogni a helyszíntől, azaz Szentpéterfától csaknem 20 kilométerre, Körmenden.

Az osztrák határ mentén fekvő Szentpéterfán nagy volt a riadalom, miután kiderült: a fegyveres embercsempész az átkelőnél elmenekült a hatóság elől. A férfit egy rutinellenőrzés miatt akarták megállítani a katonák, ám a sofőr fékezés helyett gázt adott és Magyarország felé vette az irányt, miközben lövéseket adott le. Szerencsére az osztrák katonák nem sérültek meg, golyóálló mellényt viseltek. A fegyveres férfi az osztrák és magyar hatóságok szerint is Ausztriába szállított illegális migránsokat.

Alig két nappal a történtek után a faluban már béke honolt, ugyanakkor az ott élők az utcán, a ház előtt, a boltban, vagyis mindenütt az akciófilmbe illő eseményekről beszéltek. A legtöbben attól tartanak, nem ez volt az utolsó ilyen eset, hiszen már korábban is hallottak arról, hogy a közelben illegális bevándorlókat fogtak el. Lövöldözésre azonban most először volt példa.

﷯Vilmos kertjének végében is feltűntek a migránsok, a problémával évek óta küszködnek/ Fotó: Varga Imre Vilmos kertjének végében is feltűntek a migránsok… a problémával évek óta küszködnek/ Fotó: Varga Imre

– Szentpéterfa alapvetően egy nyugodt falu, ahol a közösség nagyon összetartó. Itt van azonban közvetlen mellettünk a határ, a kiút nyugat felé. A bevándorlókkal kapcsolatos problémák évekkel ezelőtt kezdődtek, elsősorban osztrák oldalon. Ugyanakkor jól emlékszem még arra, amikor pár éve a feleségem látott egy nagy csapat migránst átkelni a Pinka folyón, ami a kertünk végét is érinti – mondta a Blikknek Vilmos, a falu egyik régi lakója, akit főképp az nyugtalanított, hogy az embercsempésznél fegyver is volt.

A lövöldöző embercsem-pész áttört a határon/ Fotó: Varga Imre A lövöldöző embercsempész áttört a határon/ Fotó: Varga Imre

Nem csak Vilmos, a falu polgármestere, Skrapitsné Jurasits Ágnes is azt mondta korábban lapunknak: ilyen horderejű incidens még nem történt náluk.

– Gyakran okoznak problémát az embercsempészek a faluban. Rajtunk keresztül igyekeznek kijutni az országból. A legtöbbször valamilyen járműben megbújva próbálkoznak, és nem ritka a településen átvonuló migránsok látványa sem. Korábban szemeteltek és rongáltak, de manapság gyorsan el szokták kapni őket – magyarázta a polgármester.

A lövöldözést követően óriási rendőri készültség volt a településen – ezt több falubeli is megerősítette lapunknak. Leginkább az egyedül élő idősek rémültek meg, valakinek az is megfordult a fejében, hogy mi lesz, ha hozzá próbál bemenekülni a fegyveres.

﷯Eszter és családja bezárkózott a lakásba/ Fotó: Varga Imre Eszter és családja bezárkóztak a lakásba/ Fotó: Varga Imre

Eszter az édesanyjával és a gyermekével él együtt Szentpéterfán. Az incidens napján a szokásos esti séta elmaradt, a család bezárkózott a házba.

– Először megijedtünk attól, hogy egyik pillanatról a másikra ellepték a falut a rendőrök és a TEK emberei. Hamar tudatosult aztán, hogy így legalább biztonságban vagyunk. Aznap nem hagytuk el az otthonunkat, a hatóság is ezt tanácsolta. Anyukám másnap magára zárta az ajtót, csak akkor nyugodott meg igazán, amikor felhívtam, hogy elfogták a fegyverest Körmenden – mesélte a Blikknek.

A rendőrségi közlemény szerint január 19-én, a hajnali órákban Körmenden állítottak meg egy magyar rendszámú kocsit. Ebben ült az embercsempész is, akit a rendőrök azonnal elfogtak.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Varga Imre

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és...

Kiesés! A Honvéd kikapott a Puskás Akadémiától, búcsúzik az élvonaltól

A labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában a Budapest Honvéd izgalmas hajrá után 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától,...