-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Így viselkedjünk, ha farkast látunk: Semmiképp ne kezdjünk el a farkas elől szaladni! – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

Darabokra tépett tetemek maradnak utánuk az éjszakában: farkasoktól rettegnek a gazdák Borsodban.. –

Széttépik a juhokat, félő, mikor támadnak az erdei kirándulókra.

Egyre több a farkas hazánkban /Fotó: Shutterstock

Egyre több a farkas hazánkban /Fotó: Shutterstock

Széttépett állatok tetemei hevernek a borsodi legelőkön. Egyre fenyegetőbb a farkas garázdálkodása, de a védett állattal szemben tehetetlenek az elkeseredett gazdák. Féltik a jószágot, féltik az életüket – erről beszélt videójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Mindenki ezt olvassa most!

De vajon tényleg olyan veszélyes a farkas, mint a Jókai-regényekben? Ennek jártunk most utána.

Félnek a gazdák

Évtizedekig egyetlen vadgazdálkodó sem észlelt hazánkban farkast, azonban az utóbbi években egyre több egyed jelent meg a Bükkben és a Zemplénben. A gazdák egy része aggódik, mi lesz így a jószágokkal, míg a szakemberek azt mondják: nincs mese, ismét meg kell tanulnunk együtt élni a farkasokkal.

Ezen az éjszakai kamerafelvételen látszik, mit művel az éhes farkas a védtelen jószággal /Fotó: grebbEzen az éjszakai kamerafelvételen látszik, mit művel az éhes farkas a védtelen jószággal /Fotó: grebb

Soha nem gondoltam volna, hogy Magyarországon a farkashelyzet odáig jut, hogy akár emberéletet is veszélyeztethet. A gazdálkodók panaszkodnak, okkal panaszkodnak, hisz nőnek a költségeik, a mai napig sokan ki se merték engedni a jószágaikat, takarmányozni kell őket ahelyett, hogy legelnének– magyarázta Győrffy Balázs.

Videó:

– A tavalyi évben 50-60 darab borjú veszett oda. Valakinél 6-7 darab juhot téptek szét, másnak egy 1,2 millió forintot érő tenyészbikája tűnt el. Mivel a törvény tiltja, el sem riaszthatjuk az állatokat, ha feltűnnek a szarvasmarhák között. Tétlenül nézzük végig a mészárlást. Előfordultak már kisebb balesetek is, de azt az emberi tudatlanság okozta – mesélt tapasztalatairól egy telkibányai gazda, Csontos Béla.

Csontos Béla súlyos károkat szenvedett a farkasok miatt Csontos Béla súlyos károkat szenvedett a farkasok miatt

Valaki kuvasszal védekezik

A gazdák véleményei eltérőek. Lapunknak egy komlóskai erdész és egyben gazdálkodó, Haluska István arról beszélt: nagyon ritka, hogy az ember találkozzon a farkassal, a ragadozó ugyanis alapvetően elkerüli az embert.

Haluska István minden eszközt bevet, hogy megvédje a nyájat Haluska István minden eszközt bevet, hogy megvédje a nyájat

– Az erdőjárások során rengeteg farkasnyomot láttam, de magát az állatot még sosem. Azzal valóban nem tudok vitatkozni, hogy az utóbbi időben egyre több haszonállatra támadnak. Ismerek egy helyi gazdát, akinek a juhai nagy részét elpusztították.

Szerencsére engem nem ért támadás, pedig 300 állatot tartok. Meg akartam előzni a bajt, ezért villanypásztorokat szereltem fel, a juhokat pedig éjjel-nappal két kuvasz őrzi

mesélte István hozzátéve: a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Programjának jóvoltából kapta meg az őshonos kuvaszkölyköket, hogy azokkal védje a szabadon tartott nyájat.

Kuvaszok vigyázzák a nyájatKuvaszok vigyázzák a nyájat

A Nemzeti Park szerint nincs veszély

A Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park korábban a következőre hívta fel a figyelmet: a hazai állandó farkas-állomány maximum 60-70 egyed, ami kifejezetten kicsinek számít. Leginkább a magányosan vadászó egyedek kerülnek konfliktusba az állattartókkal, főként akkor, ha sérülés, betegség miatt már kevésbé hatékonyak a vadak elejtésében, azaz valamiért éheznek.

A farkasok azonban továbbra sem veszélyesek a turistákra, évek óta ugyanazokon az útvonalakon közlekednek.

„A farkas fokozottan védett státuszának változtatása nincs napirenden, vadászhatóvá tételét az Európai Unió szabályozása, az élőhelyvédelmi irányelv sem teszi lehetővé” – írták.

Jókai óta félünk tőlük /Fotó: GREBBJókai óta félünk tőlük /Fotó: GREBB

A kőszívű ember fiai című Jókai-regényből﷯készült film emlékezetes jelenetében﷯ Baradlay Ödön és barátja menekül egy farkasfalka elől. Hiába a puska, a ragadozók elé vetett étel, a vérszomjuk csak nem akar csillapodni. A farkasok itt gyilkológépek, ami nem feltétlenül tett jót az állatok megítélésének.

Mindenki ezt olvassa most!

Eddig azonban sem nálunk, sem a környező országokban nem észlelték, hogy farkasok emberre támadtak volna.

Így viselkedjen, ha farkast lát

  • Semmiképp ne kezdjünk el a farkas elől szaladni!
  • Amennyiben kényelmetlen a farkas közelsége, igyekezzünk lassan, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozni a helyszínről.
  • A farkast szinte biztosan elriasztja, ha rákiabálnak vagy tapsolnak!
  • Soha nem szabad üldözőbe venni a farkast, mert az védekezést, kiszámíthatatlan agressziót válthat ki.
  • A fiatal állatot ne csalogassuk magunkhoz, ne etessük!
  • Erdőben, vadászterületen a kutyát tartsuk pórázon.

Képek: agroinform, borsonline

blik,, borsonline

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....