2.3 C
Budapest
2023. március. 23. csütörtök

Így trükköznek házhoz híváskor a háziorvosok

Dátum:

Megosztás:

Más a törvény, más a gyakorlat. Sokan azt hiszik, ugráltathatják a dokit éjjel-nappal, de annak csak munkaidőben kell ellátnia a beteget. A törvény nem teszi lehetővé semmilyen díj felszámolását – sokszor mégis pénzt kérnek, sőt, még ki is számlázzák…

Egyes betegek arra panaszkodnak, hogy pénzt kér az orvosuk, amikor házhoz hívják, a háziorvosok viszont azt sérelmezik, hogy némely páciens azt hiszi, éjjel-nappal rendelkezésére kell állnia.

A Ripost kiderítette: mindkét félnek igaza van! Dr. Bense Tamás háziorvos azt mondja, meg kell különböztetni azokat az eseteket, amikor a beteg az állapota miatt nem tud elmenni a járóbeteg- rendelésre, és azokat, amikor egyszerűen nincs kedve végigülni a sort.

,,Ha indokolt esetben hívják, szóba sem jöhet, hogy egy orvos pénzt kérjen a kiszállásért”

– vélekedik. – Aki fekvőbeteg, ahhoz kimegy az orvos, ha kell, többször is. Gyakran előfordul azonban, hogy a beteg a saját lábán is be tudna jönni a rendelőbe, a kényelme érdekében mégis inkább telefonál. Ilyenkor szerintem indokolt a díjfizetés.

A háziorvosnak naponta négy órát kell rendelnie, munkanapja másik fele, szintén négy óra szolgál arra, hogy házhoz menjen. Persze vannak napok, amikor sok a beteg, máskor csak egy vagy két helyre kell ellátogatnia, és gyorsan végez. Bense doktor szerint azonban az már nem fér bele, hogy éjjel-nappal hívják, minden csip-csup dolog miatt házhoz rángassák.

„Sokszor a rendelési idő is kitolódik, onnan sem küldhetek el ellátatlanul beteget” – folytatja a háziorvos. „A munkaidőmbe nem fér bele, hogy olyanokhoz is kimenjek, akik ezt csak a kényelmük érdekében kérik. Viszont abban nem látok semmi kivetnivalót, ha valaki szereti a kényelmet és hajlandó fizetni érte, az orvos pedig a munkaidején túl meglátogatja. Minden háziorvos tud számlát adni, szerintem ez így legális.”

Lázár Julianna minden alkalommal háromezer forintot fizet a házi gyermekorvosának, amikor meglátogatja a picit. A doktornő előre közölte az árat, megállapodtak, ezért az anyuka ezt nem is nehezményezi. „Sokszor előfordul, hogy be tudnám vinni a gyereket a rendelőbe, de olyankor mindhárom kisgyermekemet magammal kellene cipelnem, ráadásul bármit elkaphatnak a többi betegtől” – magyarázza az anyuka. „Én hálás vagyok a doktornőnek, hogy hajlandó kijönni, az árat pedig reálisnak tartom. Örülök, hogy a mi gyerekorvosunk hajlandó erre, mert tudom, nem mindenki teszi meg.”

Az egészségügyi szakjogász viszont határozottan állítja:

a háziorvosnak semmiképp sincs joga ahhoz, hogy a kiszállásért pénzt kérjen olyan betegtől, aki után a társadalombiztosítás is fizet neki.

Sokan úgy trükköznek, hogy a magánpraxisukon keresztül adnak számlát – miközben a saját praxisukba tartozó betegtől nem kérhetnének pénzt, mert az az alapellátás része.

A törvény nem teszi lehetővé semmilyen díj felszámolását. Ugyanakkor az egészségbiztosítási szabály szerint az orvosnak csak indokolt esetben, munkaidőben kell kimennie a beteghez, éjszaka az ügyeletet kell hívni. Viszont az is tény: nem várható el a betegtől, hogy saját maga megállapítsa, indokoltan hív-e orvost. „Nagyon sok a határeset, a tünetek alapján sem egyértelműen eldönthető ez” – mondta Kovácsy Zsombor. – „Ha az orvos utólag úgy gondolja, nem volt indokolt házhoz hívni őt, akkor sem számolhat fel költséget.”

Sőt, még akkor sem kérhet pénzt, ha ő is, a beteg is tudja, hogy pusztán a beteg kényelméről van szó, és munkaidő után megy házhoz! A jelenlegi törvények értelmében a háziorvosoknak semmilyen esetben sincs joguk a kiszállásért pénzt kérni”szögezte le a szakjogász.

Akkor pedig lehet, hogy a jogszabályokkal van baj: mert adott egy igény, aminek a kielégítése indokolatlan a társadalombiztosítási keretből, viszont legálisan pénzt sem lehet érte kérni.A beteg és orvosa pedig úgy hidalja át az életszerűtlen szabályozást, hogy megegyeznek.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hegyek között – amerikai romantikus dráma – videó

A fotóriporter Alex és a sebész Ben útja Boise városának repterén keresztezi egymást. Alex az esküvőjére, Ben pedig...

Esti torna – videó

Mozogj többet, élj tovább! Esti torna - videó Hirmagazin.eu

Esti mese – videó

Jó éjszakét gyerekek! Esti Mese A kiskakas gyémánt félkrajcárja - népmese Hirmagazin.eu

Közel a harmadik világháború (reméljük nem lesz (szerk..)): amerikai bombázókat fogtak az orosz határon..

"2023. március 20-án a Nyugati Katonai Körzet légvédelmi erőinek szolgálatban lévő radarjai két, az Orosz Föderáció államhatárának irányába...