14.4 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Így töltötték az idejüket a szovjet megszálló katonák Magyarországon – Ott voltak mindenhol, de 31 éve kiderült: menniük kell – galéria

Dátum:

Megosztás:

Negyvenöt évet vártunk rá, de aztán csak bekövetkezett: 31 évvel ezelőtt ezen a napon írta alá a szovjet csapatkivonásokról szóló egyezményt Moszkvában Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter.

Magyarország a második világháborúban német nyomásra hadüzenetet intézett a Szovjetunió ellen, majd részt is vett az ország lerohanásában. A harcok 1944-ben érték el Magyarország határait, a front egészen 1945 áprilisáig nem hagyta el az országot.

Mindenki ezt olvassa most!

A Vörös Hadsereg 1947-ig teljesen jogszerűen tartotta megszállva Magyarországot: az 1945. január 20-án aláírt fegyverszüneti egyezmény betartását ellenőrizték a párizsi békekötés hatályba lépéséig. Kevésbé ismert, hogy amerikai és angol megszálló erők is részt vettek ez idő alatt az úgynevezett Szövetséges Ellenőrző Bizottságban, ám esetükben ez csupán néhány tucat tisztet és közkatonát jelentett, csekély tényleges befolyással a magyar ügyekre.

Az 1945. januári fegyverszüneti megállapodás az 1947-es békekötésig feljogosította a Vörös Hadsereget Magyarország megszállására / ArcanumAz 1945. januári fegyverszüneti megállapodás az 1947-es békekötésig feljogosította a Vörös Hadsereget Magyarország megszállására / Arcanum

A szovjet katonák azonban 1947 után sem távoztak, arra hivatkozva, hogy fent kell tartaniuk az utánpótlási vonalakat Ausztria szovjet megszállási zónájával. Csakhogy Ausztria 1955-ös függetlenné válása után is csalódnia kellett azoknak, akik ettől a szovjet csapatok magyarországi távozását is remélték.

A hidegháború végén, a magyar rendszerváltozással egy időben nagyjából százezer szovjet kiskatona, tiszt, kisegítő személyzet és családtag hagyta el az országot. 27 ezer szovjet katonai járművet, 230 ezer tonna lőszert és 100 ezer tonna üzemanyagot vittek magukkal. Száz helyőrséget és mintegy hatezer ingatlant ürítettek ki.

A Népszava beszámolója a csapatkivonási egyezmény megkötéséről / Forrás: ArcanumA Népszava beszámolója a csapatkivonási egyezmény megkötéséről / Forrás: Arcanum

A csapatkivonás már megindult, mikor Moszkvában Horn Gyula (MSZMP) külügyminiszter aláírta az erről szóló megállapodást. Megfigyelőként jelen volt az úton az ellenzéki pártok részéről Demszky Gábor (SZDSZ), Kósa Lajos (Fidesz) és Raffay Ernő (MDF) is.

Galéria

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Budapesti embervadászat: újabb három német szélsőbaloldali antifát köröznek – képek, videó

Már tíz lehetséges embervadászt azonosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a februári budapesti brutális támadók közül. Újabb három német szélsőbaloldali...

Harrison Ford; Ray Liotta; Ashley Judd; – A szabadság határai – videó

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói...

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...