0.4 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

Így teleltesd a leandert: csodás virágokkal hálálja meg jövő nyáron

Dátum:

Megosztás:

Szeretnéd, ha a nyáron ragyogóan virágzó leandered jövőre is csodásan pompázna? Mutatjuk, mit is kell tenned érte.

Már ősz elején érdemes felkészíteni a leandert télre. Remélhetőleg a metszést augusztusban vagy szeptember elején már elvégezted. Ha elmaradt, akkor már ne tedd meg!

 

Milyen legyen a telelőhely?

Kevés magyar otthonban van teleltetésre tökéletesen alkalmas helyiség. De nem kell ezen aggódni, a teleltetés technikáját kell kitalálni! Minél rosszabbak a körülmények, annál inkább nyugalmi állapotba kell hoznod a leandert. Mediterrán növényeknél ez nem könnyű, hisz normál körülmények közt egész évben aktívak. A víz és a tápanyag teljes megvonásával, a hőmérséklet minimalizálásával, végső esetben a levelek eltávolításával, vagy az elhullajtás kikényszerítésével viszont szinte kómába tudod kényszeríteni. Ilyen állapotban pedig sokkal könnyebben vészeli át a leander a telet. Persze egy fagyérzékeny növény esetén sosem csökkenhet a hőmérséklet 3 fok alá.

Mikor jött el a teleltetés ideje?

A leander mínusz öt fokig is kibírja. Ezért várd meg a talaj menti fagyokat. Az sem baj, ha egy kicsit megcsípi a dér, sőt akár többször is érheti a fagyás. Ez segíti a kómába esést és a rajta tenyésző kártevőket elpusztítja. Minél edzettebb a leander, annál jobban telel. Nem mellesleg minél tovább a szabad levegőn van, annál rövidebb időt kell kedvezőtlen körülmények közt a telelőben töltenie!

Ilyenkor már ne metszd!

Szeptember közepe után csak tényleg nagyon indokolt esetben tedd meg. Ilyen, ha lombozata túl nagy helyet foglalna el, vagy ha a súlya miatt nem tudnád a leandert a telelőbe bevinni.

Télen is figyeld a növényedet, ne hagyd magára!

Még a kómás növény is él, figyelj rá, hogy tavasszal minél könnyebben felébreszthesd! A leanderek kapjanak vizet, enyhe napokon nyugodtan nyisd rájuk az ablakot vagy az ajtót. Jó, ha időnként friss levegő áramlik be, és ha teljesen sötétben telelnek, akkor némi fény is. Ha gondosan figyeled a virágodat, akkor tél végére megerősödik és hamar virágzásnak fog indulni, miután kiteszed a kertbe. Nyárra pedig ontani fogja a csodálatos virágait.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: pixabay.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...