10.2 C
Budapest
2024. április. 18. csütörtök
HomeFőhírekGazdaságÍgy próbálja túlélni a brutális rezsiköltségeket két, dunántúli megyeszékhely

Így próbálja túlélni a brutális rezsiköltségeket két, dunántúli megyeszékhely

A dunántúli megyeszékhelyeket is utolérte az energiaválság. Pécs és Székesfehérvár is megszorító intézkedéseket vezet be, mivel az elszálló rezsiárakat a költségvetésből már nem tudják fedezni.

Attól tartanak, ha nem változtatnak a jelenlegi költekezésen, végleges következményekkel számolhatnak a későbbiekben.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András egy videófelvételben osztotta meg a lakossággal, milyen intézkedéscsomag bevezetésére készülnek – derül ki a Portfólió cikkéből.

Székesfehérváron energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be / Fotó: WikipédiaSzékesfehérváron energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be / Fotó: Wikipédia

A legfrissebb hírek itt!

Elmondása szerint a rezsi számlák összesen 6 milliárd forinttal lesznek nagyobbak, ezt pedig képtelenség a mostani működés mellett finanszírozni.

Az intézkedések azt szolgálják, hogy:

  • a szociális, az egészségügyi és az oktatási intézményeket nyitva tarthassák, illetve
  • a közszolgáltatásokat zavartalanul működtethessék, emellett
  • senkit se bocsássanak el az önkormányzattól, továbbá
  • a fizetéseket is időben tudják utalni

Ezek mind-mind olyan létfontosságú kötelezettségek, amelyek miatt költségcsökkentő intézkedéseket kell bevezetni.

– A mostani helyzetben fel kell használni a tartalékainkat, növelni kell bevételeinket, és jelentős takarékossággal kell csökkenteni közös kiadásainkat. A város működőképességének fenntartása 2022 és 2023 telén áldozatok nélkül nem fog menni – mondja a polgármester a Facebookon közzétett felvételen.

Ennek értelmében a színházat, a könyvtárat, a múzeumot, a művelődési házakat, az uszodát bezárják, de egy kültéri medencét sátorral befednek, és úgy működtetik tovább a szolgáltatást. A bezárások akár a sportcsarnokokat és a stadionokat is érinthetik, amennyiben a villany- és gázszámla ennél is megterhelőbb lesz. A téli sportrendezvényeket elhalaszthatják.

A legfrissebb hírek itt!

A karácsonyi díszkivilágítást januártól lekapcsolják, a közvilágítást átalakítják. A karácsonyi vásár és az adventi ünnepséget csökkentett formában tartják meg, az önkormányzati eseményeket is átszervezik. Az önkormányzati dolgozók körében nem terveznek elbocsátást, és a bérek maradéktalan kifizetésére törekszenek a válságos helyzetben.

Pécsett is megszorítások és bezárások lesznek

Ruzsa Csaba, Pécs külsős alpolgármestere egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzathoz tartozó intézmények és gazdasági társaságok részére takarékossági előírásokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy a megyeszékhely zavartalan működését biztosíthassák, ami a legalapvetőbb szolgáltatásokat illeti – írja a Portfólió.

Pécsen energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be / Fotó: WikipédiaPécsen energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be / Fotó: Wikipédia

A politikus arra is rámutatott, milyen korszerűsítési beruházásokat terveznek, ráadásul új szociális támogatások bevezetését is rebesgetik.

A megszorítási csomagról szóló dokumentumon még dolgoznak a szakértők, de több mint száz energiatakarékossági javaslatot vitatnak meg, a közgyűlés pedig még ebben a hónapban dönt az intézkedésekkel kapcsolatban.

Ruzsa Csaba rámutatott, Pécsett a tetemes áramfogyasztás jelenti a legnagyobb gondot, mivel a lakossági és az önkormányzati ingatlanok mintegy felét biomassza alapú távfűtéssel melegítik a téli hónapokban. A gázszámlák ebben a térségben nem jelentenek olyan mértékű gondot, mint az országban máshol.

A legfrissebb hírek itt!

Az önkormányzat becslése szerint Pécsen – ugyanúgy, mint Székesfehérváron – a rezsi várható többletköltsége akár 6,6 milliárd forint is lehet. Azért, hogy ezt a fűtésszezont valahogy átvészeljék, az önkormányzat az üzemeltetése alá tartozó intézményektől és a vállalkozásoktól 15-20% energiamegtakarítást vár.

A szociális, az oktatási és az egészségügyi szolgáltatások zavartalanul működhetnek tovább. Mindenhol máshol vissza kell venni a fogyasztásból. Az irodákat maximum 20 Celsius-fokra melegítik fel, továbbá a fenntartókat megkérték, hogy optimalizálják a helyiségek felhasználását, spóroljanak, ahogy tudnak, és korszerűsítsenek, ahol csak lehet. Plusz bevételek érdekében pedig áruba bocsáthatják a kihasználatlan önkormányzati tulajdonú ingatlanokat akár 1 milliárd forint értékben.

Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere, Nyőgéri Lajos a sajtótájékoztatón elmondta: a rászorulók részére új támogatási formákat dolgoznak ki (ilyen a felsőoktatásban tanulók programja, vagy az iskoláztatási támogatás), de szóba került a tüzifaadományok nagyságának emelése, gyógyszertámogatás és némi megélhetési segítség is.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work