33.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Így omlott össze Emmanuel Macron országa

Dátum:

Megosztás:

Ahogy arról már beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök pártja és szövetségeseinek Együtt! elnevezésű hárompárti koalíciója mindössze 245 képviselői helyet szerzett a francia nemzetgyűlési választáson.

Ez kisebbségi kormányzást jelent, hiszen 577 hely van a francia nemzetgyűlésben (parlamentben). Ráadásul Macron LREM nevű pártja csak 158 helyet szerzett. Ezzel jelentősen elmarad még a minimális várakozásoktól és közvélemény-kutatói jóslatoktól is.

Macron és pártjának bukását érzékelendő érdemes megjegyezni, hogy 2017-ben az LREM egyedül 314 helyet szerzett, jóval többet, mint a nemzetgyűlésben történő jogalkotáshoz szükséges, abszolút többséget jelentő 289 hely. Érdemes megismételni: 314 képviselő helyett 158, és a koalíciós partnerekkel együtt is csak 245. Ez, ahogy a Le Figaro fogalmazott a választásokról készített egyik első elemzésében, azt jelenti, hogy Macronnak egy törvényhozási katasztrófával kell megbirkóznia az elkövetkező években. Az, hogy mekkora a baj, mutatja, hogy az egyébként rendkívül aktívan kommunikáló Macron a választások második fordulójának éjjelén semmiféle nyilatkozatot nem adott, egyszerűen eltűnt. Bár jelentősen előretört, a második fordulóban elért 131 képviselői hellyel a vártnál kisebb győzelmet aratott Mélenchon szélsőbaloldali szövetsége, a NUPES is (őket még óvatos becslésekkel is 160-200 körüli helyre mérték), ráadásul a szélsőbaloldali Mélenchon-szövetség tagjai már a választás másnapján elárulták főnöküket: sem a szocialisták, sem a szélsőbaloldali zöldek, sem a hagyományos kommunisták nem hajlandók egy frakcióba menni az újkommunista Mélenchon pártjával. Ahogy Magyarországon, a francia baloldali kispártokat is a pénz vezeti – több frakció, sokkal több pénz. Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése viszont majdnem kétszer annyi győzelmet szerzett, mint amennyi a legoptimistább várakozásaikban szerepelt, és 89 képviselőt küldhetnek a Nemzetgyűlésbe.

Rekordnagyságú a távol maradók száma

A Le Figaro elemzése alapján érdemes a választások „legnagyobb nyertesével”, a távol maradókkal kezdeni. Csak minden második választópolgár ment el vasárnap szavazni, 53,77%-os távolmaradással. Ennél is csak egyszer szavaztak kevesebben nemzetgyűlési választásokon 1958 óta. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 18 és 35 év közötti korosztálynak 70%-a maradt távol mindkét fordulóban, ez döbbenetes arány. Területi megoszlásban a legszegényebb, vidéki, közép-franciaországi és a mezőgazdaságból élő megyékben volt nagyobb a távolmaradás, de Franciaország tengerentúli területein, Martinique, Guadeloupe szigetén és Guyane-ban több mint 70% is volt a távolmaradás.

A franciák csalódtak a politikában és politikusaikban.

Marine Le Pen és a Nemzeti Tömörülés történelmi győzelme

A Le Figaro „dicsőséges visszatérésről” ír, a szélsőbaloldali „Libération” pedig „történelmi áttörésről” beszél. A nemzeti alapokon politizáló jobboldali párt ugyanis rendkívül jól szerepelt mindkét fordulóban, így összesen 89 képviselőből áll majd a nemzetgyűlésben a csoportjuk.

Ez a duplája annak, amit a közvélemény-kutatók megjósoltak. A Nemzeti Tömörülés (és elődpártja, a Jean-Marie Le Pen-féle Nemzeti Front) történelmének legjobb eredményét érte el, és nemcsak annak örülhet, hogy megszerezhette a képviselői csoporttal járó pénzügyi és humánerőforrás-támogatást, hanem annak is, hogy véglegesen a jobboldal legerősebb pártja és ereje lett. Ezt az is mutatja, hogy olyan új területeken nyert, mint Gironde, Hérault, Pyrénées-Orientales vagy Aube.

Marine Le Pen. Forrás: AFP/Eric Feferberg

Ahogy Marine le Pen korábban fogalmazott, a köztársasági elnöki választásokra és a törvényhozási választásokra Macron és Mélenchon paktumot kötöttek, amelynek az volt a lényege, hogy a köztársasági elnöki választások első fordulójában csak harmadik helyet elért Mélenchon teljes táborát Macron támogatására szólította fel Marine Le Pen ellen, a törvényhatósági választásokon pedig Macron visszaadta ezt a szívességet azzal, hogy csak látszatkampányt folytatott, és ahol lehet, még vissza is léptek Mélenchon jelöltjei részére, kizárólag azért, hogy gyengítsék Marine Le Pent és a Nemzeti Tömörülést.

Az eredmények tükrében úgy tűnik, hogy a paktumnak csak az első része működött, ugyanis senki sem számolt a feljövő Nemzeti Tömörüléssel, és azzal sem, hogy miután Éric Zemmour és „Visszahódítás” nevű pártja már nem versenyzett a második fordulóban, Zemmour szavazóinak döntő része Marine Le Pent választotta. Marine Le Pen egyébként már be is jelentette, hogy nem veszi vissza a Nemzeti Tömörülés elnöki tisztségét, hanem a nemzetgyűlési csoportot vezeti inkább. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Nemzeti Tömörülés jelenlegi ideiglenes elnöke, a 27 éves, rendkívül tehetséges, nemrégiben Budapesten nagy sikerű előadást tartott Jordan Bardella lehet a Nemzeti Tömörülés új elnöke a párt ősszel esedékes tisztújításán.

Utoljára 1986-ban jutott be a francia nemzetgyűlésbe a Nemzeti Tömörülés (illetve elődje, a Nemzeti Front) jelöltje. Ugyanis 1988-tól kizárólag egyéni jelöltekre lehet szavazni Franciaországban, a szocialista elnök, Francois Mitterrand így akarta annak idején megakadályozni, hogy a radikális jobboldalnak parlamenti frakciója legyen. Hiszen a kétfordulós választásban a jobbközép és a balközép mindig kisegítette egymást, akkor még Jean-Marie Le Pen ellen. (Egy-egy képviselő még így is tudott olykor nyerni, de frakciója nem lehetett, és párthovatartozását sem használhatta.)

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...

Lev Tolsztoj megúszta a könyvégetést, de a többiek nem..

A népek nem fogadták meg Tolsztoj "üzenetét": A <Háború és béke> nem az ukránok és nem az oroszok igazát...