3.6 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Így omlott össze Emmanuel Macron országa

Dátum:

Megosztás:

Ahogy arról már beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök pártja és szövetségeseinek Együtt! elnevezésű hárompárti koalíciója mindössze 245 képviselői helyet szerzett a francia nemzetgyűlési választáson.

Ez kisebbségi kormányzást jelent, hiszen 577 hely van a francia nemzetgyűlésben (parlamentben). Ráadásul Macron LREM nevű pártja csak 158 helyet szerzett. Ezzel jelentősen elmarad még a minimális várakozásoktól és közvélemény-kutatói jóslatoktól is.

Macron és pártjának bukását érzékelendő érdemes megjegyezni, hogy 2017-ben az LREM egyedül 314 helyet szerzett, jóval többet, mint a nemzetgyűlésben történő jogalkotáshoz szükséges, abszolút többséget jelentő 289 hely. Érdemes megismételni: 314 képviselő helyett 158, és a koalíciós partnerekkel együtt is csak 245. Ez, ahogy a Le Figaro fogalmazott a választásokról készített egyik első elemzésében, azt jelenti, hogy Macronnak egy törvényhozási katasztrófával kell megbirkóznia az elkövetkező években. Az, hogy mekkora a baj, mutatja, hogy az egyébként rendkívül aktívan kommunikáló Macron a választások második fordulójának éjjelén semmiféle nyilatkozatot nem adott, egyszerűen eltűnt. Bár jelentősen előretört, a második fordulóban elért 131 képviselői hellyel a vártnál kisebb győzelmet aratott Mélenchon szélsőbaloldali szövetsége, a NUPES is (őket még óvatos becslésekkel is 160-200 körüli helyre mérték), ráadásul a szélsőbaloldali Mélenchon-szövetség tagjai már a választás másnapján elárulták főnöküket: sem a szocialisták, sem a szélsőbaloldali zöldek, sem a hagyományos kommunisták nem hajlandók egy frakcióba menni az újkommunista Mélenchon pártjával. Ahogy Magyarországon, a francia baloldali kispártokat is a pénz vezeti – több frakció, sokkal több pénz. Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése viszont majdnem kétszer annyi győzelmet szerzett, mint amennyi a legoptimistább várakozásaikban szerepelt, és 89 képviselőt küldhetnek a Nemzetgyűlésbe.

Rekordnagyságú a távol maradók száma

A Le Figaro elemzése alapján érdemes a választások „legnagyobb nyertesével”, a távol maradókkal kezdeni. Csak minden második választópolgár ment el vasárnap szavazni, 53,77%-os távolmaradással. Ennél is csak egyszer szavaztak kevesebben nemzetgyűlési választásokon 1958 óta. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 18 és 35 év közötti korosztálynak 70%-a maradt távol mindkét fordulóban, ez döbbenetes arány. Területi megoszlásban a legszegényebb, vidéki, közép-franciaországi és a mezőgazdaságból élő megyékben volt nagyobb a távolmaradás, de Franciaország tengerentúli területein, Martinique, Guadeloupe szigetén és Guyane-ban több mint 70% is volt a távolmaradás.

A franciák csalódtak a politikában és politikusaikban.

Marine Le Pen és a Nemzeti Tömörülés történelmi győzelme

A Le Figaro „dicsőséges visszatérésről” ír, a szélsőbaloldali „Libération” pedig „történelmi áttörésről” beszél. A nemzeti alapokon politizáló jobboldali párt ugyanis rendkívül jól szerepelt mindkét fordulóban, így összesen 89 képviselőből áll majd a nemzetgyűlésben a csoportjuk.

Ez a duplája annak, amit a közvélemény-kutatók megjósoltak. A Nemzeti Tömörülés (és elődpártja, a Jean-Marie Le Pen-féle Nemzeti Front) történelmének legjobb eredményét érte el, és nemcsak annak örülhet, hogy megszerezhette a képviselői csoporttal járó pénzügyi és humánerőforrás-támogatást, hanem annak is, hogy véglegesen a jobboldal legerősebb pártja és ereje lett. Ezt az is mutatja, hogy olyan új területeken nyert, mint Gironde, Hérault, Pyrénées-Orientales vagy Aube.

Marine Le Pen. Forrás: AFP/Eric Feferberg

Ahogy Marine le Pen korábban fogalmazott, a köztársasági elnöki választásokra és a törvényhozási választásokra Macron és Mélenchon paktumot kötöttek, amelynek az volt a lényege, hogy a köztársasági elnöki választások első fordulójában csak harmadik helyet elért Mélenchon teljes táborát Macron támogatására szólította fel Marine Le Pen ellen, a törvényhatósági választásokon pedig Macron visszaadta ezt a szívességet azzal, hogy csak látszatkampányt folytatott, és ahol lehet, még vissza is léptek Mélenchon jelöltjei részére, kizárólag azért, hogy gyengítsék Marine Le Pent és a Nemzeti Tömörülést.

Az eredmények tükrében úgy tűnik, hogy a paktumnak csak az első része működött, ugyanis senki sem számolt a feljövő Nemzeti Tömörüléssel, és azzal sem, hogy miután Éric Zemmour és „Visszahódítás” nevű pártja már nem versenyzett a második fordulóban, Zemmour szavazóinak döntő része Marine Le Pent választotta. Marine Le Pen egyébként már be is jelentette, hogy nem veszi vissza a Nemzeti Tömörülés elnöki tisztségét, hanem a nemzetgyűlési csoportot vezeti inkább. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Nemzeti Tömörülés jelenlegi ideiglenes elnöke, a 27 éves, rendkívül tehetséges, nemrégiben Budapesten nagy sikerű előadást tartott Jordan Bardella lehet a Nemzeti Tömörülés új elnöke a párt ősszel esedékes tisztújításán.

Utoljára 1986-ban jutott be a francia nemzetgyűlésbe a Nemzeti Tömörülés (illetve elődje, a Nemzeti Front) jelöltje. Ugyanis 1988-tól kizárólag egyéni jelöltekre lehet szavazni Franciaországban, a szocialista elnök, Francois Mitterrand így akarta annak idején megakadályozni, hogy a radikális jobboldalnak parlamenti frakciója legyen. Hiszen a kétfordulós választásban a jobbközép és a balközép mindig kisegítette egymást, akkor még Jean-Marie Le Pen ellen. (Egy-egy képviselő még így is tudott olykor nyerni, de frakciója nem lehetett, és párthovatartozását sem használhatta.)

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

L-arganin és lehetőségeinek kiaknázása az edzésnél

Az emberi test különböző fiziológiai funkcióinak széleskörű spektrumáért felelős fehérjék fontos alkotóeleme. Ugyancsak ismert a nitrogén-oxid prekurzoraként – ami...

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...