6.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Így nyerhetünk évi többszázezer forintot

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 12 161931

2015. 06. 12. – 13:00
forrás: M1/Kosár

Tudták, hogy van néhány olyan pénzügyi termék, melyet az állam pénzzel vagy adókedvezménnyel támogat? Évente akár több százezer forintot is nyerhetünk. Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja ezeket a lehetőségeket gyűjtötte össze.
Közös érdek, hogy az állampolgárok gondoskodjanak magukról, saját és gyermekük jövőjéről. Ezt az állam kétféle módon ösztönzi: közvetlen pénzbeli támogatással, illetve adókedvezménnyel – hangzott el a műsorban.

Babakötvény

Amikor egy csecsemő megszületik, az állam ad neki 42 500 forintot. A babakötvényt igényelni kell, nem jár automatikusan. A pénz ilyenkor egy számlára kerül, melyhez csak a gyerek férhet hozzá, ha betöltötte 18. életévét. Ha ehhez mi is hozzáteszünk évente legalább 60 ezer forintot, az állam is megtoldja évente legfeljebb 6 ezer forinttal. A támogatás összege így 162 ezer forint, plusz a kamatok.

Lakástakarék

A lakás-takarékpénztári szerződés futamideje 4-től 10 évig terjed. Nagyon fontos, hogy az itt elhelyezett pénzt csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, a befizetett összeghez azonban minden évben 30 százalékot, de legfeljebb 72 ezer forintot tesz hozzá az állam. Az interneten több kalkulátor is segít kiszámítani, mennyi pénzt nyerhetünk így. Ha havi 20 ezer forintot befizetünk, már a legrövidebb futamidővel is több százezret. (Négy éven keresztül havi 20 ezer forintnál a teljes megtakarítási összeg 1.300.000 forint, ebből a teljes megtakarítás, amit magunk fizetünk be négy év alatt 960 000 forint, erre jön rá 288 000 forint állami támogatás és a betéti kamat. Tízéves futamidő esetén az állami támogatás így több mint 700 ezer forint.)

Adókedvezményekkel támogatott pénzügyi termékek

Ezek a támogatások alanyi jogon járnak. Az adókedvezményekkel támogatott pénzügyi termékeket viszont csak azok vehetik igénybe, akik személyi jövedelemadót fizetnek. Önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj- előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás – ezek azok a termékek, amelyeket a magyarországi biztosítók forgalmaznak. Közös bennük, hogy mindegyik az államilag járó nyugdíj kiegészítéseként jött létre, és mindnek más az előnye és a hátránya.

Támogatott öngondoskodás

A Kosár magazin a privát nyugdíjon keresztül mutatta be, hogyan működnek ezek a megtakarítások. Magyarországon, akik megélik a 65. életévüket, átlagosan 10-15 évet még biztosan fognak élni, ez az az időszak, amelyet valahogyan fedezni kell. A szakértő szerint ha ezt a 10-15 évet elfogadható színvonalon akarjuk élni, minimum 30 millió forintos tőkét kell felhalmoznunk, ezért minél korábban el kell kezdeni félretenni. Természetesen más egy adott tőkét 10-15, illetve 20-40 év alatt felépíteni. Ha kisebb összeg áll rendelkezésünkre, a futamidővel lehet játszani, ilyenkor érdemes minél korábban elkezdeni gyűjteni, hogy meglegyen a megfelelő összeg. Ha valaki tehetősebb, és többet tud erre a célra fordítani, rövidebb is lehet a futamidő, de ekkor magasabb terhet kell vállalni.

Gyarapodó nyugdíjszámla

Aki így igyekszik gondoskodni öregkoráról, minden évben visszakap valamennyit adójából a nyugdíjra előre befizetett összeg arányában. Az elhelyezett összeg 20 százaléka, maximum 130 000 forint igényelhető vissza az adott évben befizetett személyi jövedelemadóból, ehhez évi 650 ezer forintot kell megtakarítani, az e fölötti összeg után már nem jár adókedvezmény. A visszajáró pénzt a következő évben a biztosító által kiállított adóigazolás alapján a nyugdíjszámára utalják, ezzel minden évben megnövelik a nyugdíjra fordítandó befektetés összegét. Ha több termékünk van, évente maximum 280 ezer forint adókedvezmény jár.

Összefoglalva tehát, ha babakötvényt, lakástakarékot és valamilyen nyugdíjszámlát nyitunk, évente akár több százezer forinttal is nőhet a megtakarításunk.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Rendőreink ismét a drónok segítségével tetemes közlekedési szabálysértést tudtak felderíteni..

A berettyóújfalui rendőrök összehangolt közlekedési akciót tartottak a 42-es és a 47-es főúton. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 42-es...

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az...

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg. Navalnij özvegye, Julija...

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...