-0.5 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Így nevelj citromfát otthon egyszerűen, magról!

Dátum:

Megosztás:

Mindannyian tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a citrusfélék sok magnéziumot, kálciumot, foszfort, káliumot és vitaminokat tartalmaznak. Ám cukorban is bővelkednek, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyit eszünk belőlük, ha kiegyensúlyozott étrendhez szeretnénk tartani magunkat.

Így nevelj citromfát otthon egyszerűen, magról!

Némely citrusfélét könnyebb nevelni, mint a többit. Szerencsére a kettő legfinomabbat otthon is megnöveszthetjük. Ha belefogunk, észre fogjuk venni, mennyire különböznek frissesség és minőség tekintetében is.

Velük képesek lehetünk megőrizni egészségünket és távol tartani a káros vegyi anyagokat, melyeket a nem bio gazdaságokban használnak. Nézzük, hogy tudunk saját kertünkben citromfát nevelni!

1. Citromok

Vásároljunk egy fiatal (2-3 éves) fát. Így érhetjük el a legjobb eredményt a saját fa nevelésében. Vegyünk néhány műanyag vagy kerámia kaspót, figyeljünk, hogy alul lyukasak legyenek! A kaspók legyenek nagyobbak, mint a gyökér körüli földlabda! Ahogyan a fa növekszik, szükség lesz rá, hogy egy 30-40 cm mély, 40-50 cm átmérőjű kaspóba ültessük át.

Helyezzük a fát a kaspóba és tegyünk bele néhány kavicsot a jobb vízelvezetés érdekében! Következő lépésként tegyünk a kaspóba jó minőségű földet. Fontos tudni, hogy bizonyos fajta talajokat kifejezetten ezen növények számára készítenek, ha ilyet vásárolunk, sokkal jobb eredményben bízhatunk.

Alapvetően összesen ennyi munkára van szükség! Arról még győződjünk meg, hogy olyan helyre tegyük a kaspót, ahol napi 7-10 órában éri a napfény. A rendszeres locsolásról se feledkezzünk meg!

Fontos, hogy a kis fát ne öntözzük túl. A citromfák kb. 7-9 hónapon át érnek, amikor a gyümölcsök szép sárgák lesznek, el is értük a célunkat!

Citromfát magról is ültethetünk!

Ehhez a következőkre lesz szükség:

• egy bio citromra, mivel a nem bio gyümölcs gyakran nem csírázó magokat tartalmaz
• termékeny talajra, ezért ajánlott olyan talajt választani, ami természetes trágyát, tőzeget,
• perlitet tartalmaz
• 15 cm széles és 15 cm mély ültetőedényre
• egy 60 cm széles és 30 cm mély hajtató edényre
• helyezzük el beltérben, de napos helyen és használjunk termesztő lámpát

Így neveljünk citromfát:

• nedvesítsük meg a virágföldet, de ne áztassuk el teljesen
• egy kisebb kaspót a tetejétől számított 2,5 cm magasságig töltsünk meg földdel
• szedjünk egy magot egy citromból és tisztítsuk meg
• ne késlekedjünk az ültetéssel, nedvesítsük meg a magot és temessük a földbe, az edény közepébe, kb. 1 cm mélyen helyezzük el
• egy spriccelő flakonnal nedvesítsük meg a talajt
• műanyag fóliával fedjük le a kaspót, a széleken kötözzük is le
• ne felejtsünk több kisebb lyukat szúrni a fólián, erre a célra egy hegyes ceruza tökéletes lesz
• tegyük a kaspót világos, meleg helyre
• spricceljünk rá még vizet, ha nem akarjuk, hogy teljesen kiszáradjon, éppen csak annyi vízre van szükség, hogy a talaj nedves maradjon
• 2 hét múlva, mikor a csírázás már megindult, vegyük le a kaspóról a fóliát
• ha a növényünknek több fényre van szüksége, használjunk lámpát a termesztéshez, hogy a növény legalább napi 8 órában kapjon fényt
• használhatunk trágyát is, de csak módjával
• amikor a kis növénynek már túl szűk a kaspó, itt az ideje az átültetésnek, ahogyan azt korábban írtuk
• figyeljünk arra, hogy az idősebb növényeknek több vízre van szükség, ezért folyamatosan locsoljuk

2. Mandarinok

Ha a lakásban szeretnénk mandarint nevelni, a legjobb, ha egy növendék fát választunk. Ezekből sokkal nagyobb eséllyel fejlődik felnőtt növény, mintha magról próbálnánk meg ültetni. Használjunk egy műanyag vagy kerámia kaspót, ahogyan a citromnál és gondoskodjunk elegendő napfényről. A mandarint lakásban is lehetséges nevelni, mivel a fája általában nem nő 180 cm-nél magasabbra. Naponta öntözzük a frissen ültetett fát, de csak mértékkel! Amint észrevesszük, hogy a növény gyökerei kezdenek kibújni a kaspó alján lévő lyukakon, ültessük át egy nagyobba! Ha a gyümölcsök szép narancsszínűek, gyorsan szedjük le őket, mert ízük szinte percről percre romlani fog!

Legyünk óvatosak, mikor leszedjük a gyümölcsöt a fáról! Próbáljuk meg úgy csinálni, hogy a mandarin tetején található, kis gombszerű darabot a fán hagyjuk.

Forrás: extremesilverblog

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...