27.8 C
Budapest
2022. július. 7. csütörtök

Így lehet előrejutni a Google találatai között

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

A keresőóriás találati listájának első oldalán szereplők negyede már biztosítja ezt a védelmet.

A világ egyik legismertebb keresőoptimalizálással foglalkozó szakportálja, a MOZ a 2015-ös év utolsó hónapjában vizsgálta a HTTPS protokollt alkalmazó honlapok részarányát az organikus keresési listákon, illetve a Google első oldalán.

A vizsgálatban mintegy 10 ezer különböző kulcsszóhoz és keresőkifejezéshez köthető találati listát monitoroztak – írja a kulcsszo.hu. A monitorozás eredménye azt mutatja, hogy az organikus keresési listák első oldalán szereplő találatok mintegy 25 százaléka használ HTTPS protokollt. Az is egyértelműen látszik, hogy ez az arány lassan, de folyamatosan növekszik.

A növekedés alapvetően két okra vezethető vissza: az egyik ok a webmesterek reakciója a Google kommunikációjára; a webmesterek ugyanis egyre több honlap esetében döntenek a biztonságos böngészés mellett. A másik lehetséges ok, hogy a keresőóriás egyre inkább előnyhöz juttatja a HTTPS protokollt alkalmazó honlapokat, így mind nagyobb arányban jutnak be a találati listák első oldalára.

A Google hivatalos állásfoglalása szerint a biztonságos kapcsolat használatával hozzávetőlegesen 1 százalékos növekedést érhetünk el. Ez látszólag jelentéktelen szám, de a gyakorlatban ekkora növekedés nem tekinthető elhanyagolhatónak. A Google értékelő algoritmusa ugyanis mintegy 200-400 szempontot figyel; ezek jelentősége legtöbbször nem éri el, sőt meg sem közelíti az 1 százalékot.

Magyarországi helyzetkép

Idehaza még az igazán nagy jelentőségű e-kereskedelmi oldalak közül sem mindegyik él a biztonságos böngészés adta lehetőségekkel. A KKV szolgáltató szektor pedig még kevésbé foglalkozik ezzel a rangsorolási szemponttal, bár itt kivételt jelentenek a tárhely szolgáltatók, amelyek 90%-ban alkalmazzák a protokollt. A webáruházak között jelentős különbségek figyelhetők meg, például az autógumi abroncsokat értékesítők körében nem éri el az 1%-ot a biztonságos protokollt használók száma, a notebook, okostelefon árusító üzletek esetében 30%-os, valószínűleg annak köszönhetően, hogy közülük a nagyobb brandek már használják.

Az államilag kezelt weboldalak esetében ez az arány 40% körül van.

A HTTPS rangsorolás története

A Google 2014 augusztusában jelentette be, hogy a HTTPS biztonsági protokollt rangsorolási tényezőként alkalmazza a továbbiakban. A SEO szakma természetesen azonnal tudni akarta, mekkora jelentőséggel bír a találati listák felállításakor, ezért számos teszt és vizsgálat született ennek meghatározására.

A kezdeti időszakban több neves szakember és keresőoptimalizálással foglalkozó portál is megosztotta tapasztalatait, miszerint a HTTPS protokoll használata semmilyen mérhető vagy bizonyítható növekedést nem eredményezett a weboldal tulajdonosoknak.

Így lehet előrejutni a Google találatai között
Biztonságos böngészés szerepe az online marketingben

Nehéz egyértelműen bizonyítani, hogy a HTTPS protokoll alkalmazásának hatása van a keresőoptimalizálásra, azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy jelentős szerepe van a márkaépítésben és a megbízhatóság növelésében. A protokoll használata nagy jelentőséggel bír azoknál a honlapoknál, ahol a biztonságos böngészés alapkövetelménynek mondható, illetve ahol felhasználói adatokat tárolnak.

Marketingesek szerint a felhasználók egyre tudatosabban törekednek adataik védelmére, és ez érinti az online vásárlásokat és regisztrációkat is. A felhasználók nagyobb bizalommal fogadják a böngésző címsorában megjelenő zöld jelzéseket, illetve a biztonságos böngészésre vonatkozó szöveges közléseket tartalmazó honlapokat. Az eddigi tapasztalatok szerint ez jelentős mértékben befolyásolja a felhasználói bizalmat, illetve kedvezően hat a honlapok konverziós rátáira.

Google álláspont a protokollról

A Google igyekszik független rangsorolási tényezőként kezelni a biztonságos böngészést. A korábbi félreértések alapvetően abból adódtak, hogy a webmesterek a Panda algoritmus részeként értelmezték; ezt a Google vezető szakemberei cáfolták. Állításuk szerint a HTTPS kérdése teljesen független a Pandától, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a HTTPS-re történő átállás nem segít a silány minőségű tartalmakat felvonultató webhelyek pozícióját javítani.

A HTTPS vizsgálata egyértelműen az oldalak szintjén, nem pedig webhelyszinten történik. Amennyiben egy webhelyhez tartozó aloldalak csak részben rendelkeznek a biztonságos böngészés lehetőségével, akkor a Google minden egyes aloldalt külön értékel ebből a szempontból is.

A protokoll értékelése folyamatos, nem pedig időközi. Ilyen módon egy esetleges átállás rövid időn belül hatással bír a találati listákra is.

A Google szakemberei nem tartják kizártnak, sőt valószínűsítették, hogy a HTTPS használatának szerepe egyre hangsúlyosabbá válik a rangsorolási tényezők között. Talán túlzás lenne azt állítani, hogy az egyik legfontosabb faktorrá válik, a jelentőségét azonban nem vitathatjuk el.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Botrány! Szeméthegy Tamásiban: Olaszországból érkezett a több ezer m3 szemét, aztán ittragadt..

Lassan apad az Olaszországból behozott szeméthegy Tamásiban, bőven van még mit elhordani – tapasztalta meg a Blikk munkatársa...

Kinek volt nagy üzlet? Kiderült, ki profitált a legtöbbet a Kulcsár Edina-Csuti-G.w.M-Melanie szerelmi konfliktusból

Az életben mindennek magvan az ára, az szerelemnek is. Hogy Kulcsár Edina és párja kapcsolata mibe kerül mind...

Újra elindult a nyomozás: kihallgatta a rendőrség Babicsek Bernát szüleit, felszakadtak a régi sebek

Solymár – Kedden hallgatta ki újra a rendőrség Babicsek Bernát szüleit, akiket megviselt a vallomástétel, ugyanis újra kellett...

Végre Európában is kapható legálisan Kamagra!

A merevedési problémákkal küzdő férfiak és párjaik jól tudják, hogy számos megbízható forrásból származó lehetőség áll a rendelkezésükre,...
facebook