17 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Így játssz a színekkel a lakásban

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A lakásunkban uralkodó színek nemcsak a környezetet, de hangulatunkat is befolyásolják. Akár meleg vagy hideg, sötét vagy világos, élénk vagy lágy színeket választunk nem árt ha alaposan átgondoljuk döntésünket az adott környezet függvényében.

 

Világos színek, mint a zöld és kék, sárga és narancssárga élénk árnyalatai térnövelő hatásúak. Ezek barátságos színek és könnyedek, serkentik a kommunikációt, feldobnak, ezért a nappaliba és a konyhába a legmegfelelőbbek. Sötét színek, mint a vörös, lila, kék és a zöld sötét árnyalatai csökkentik a térhatást, azonban ha a megfelelő helyen használjuk őket kényelem és nyugodtság érzését keltik .

Meleg színek, a vörös és sárga árnyalatai növelik a szoba hőhatását ezért nagyon előnyösek az Észak fele tekintő helyiségekben. Serkentik az aktivitást, ezért kerülendők a pihenésre szánt kuckókban.

Hideg színek, mint a zöld és a kék lágyabb árnyalatai nyugtató hatással bírnak, ezért nagyon előnyösek a hálószobák számára.

A vörös stimulálja az agresszivitást, ezért kerülendő, ha gyerekszobáról van szó, ott inkább a pasztellszínek hatásosabbak.

A megfelelő színválasztás által a tér csökkenthető, növelhető magasítható illetve alacsonyítható, elkerülve ezáltal, a tervezésből adódó hátrányokat.

Kis terek: Az eleve kisebb helyiségeket nehéz nagyobbnak feltüntetni, azonban a megfelelő világos színnel elérhetjük a kívánt hatást.

Nagy terek: Ha azt szeretnénk, hogy az impozáns szoba kényelmesnek tűnjön válasszunk egy sötétebb, melegebb színt, mint a vörös valamely árnyalata.

Alacsony terek: A szoba magasítható, ha a plafon a falaknál világosabb árnyalatúra van festve. Nagyon fontos, hogy a világos árnyalat teljes mennyezetet fedje.

Magas terek: Ha optikailag alacsonyabbá szeretnénk tenni a szobát, akkor a falaknál sötétebb árnyalatot válasszunk a mennyezet számára. Amennyiben a mennyezetet színárnyalattal festjük érdekes hatást érhetünk el: középpont fele világosodó szín magasítja, míg a szélek fele világosodó, középpont feles sötétedő árnyalat alacsonyítja a szobát.

Széles terek: Ha két egymás mellet lévő falat sötétebb árnyalatúra festünk, akkor optikailag keskenyebb szobát kaphatunk.

Megfelelő kombinációk

Nemcsak a megfelelő színválasztás, de a megfelelő társítás is szükséges a számunkra tökéletes szoba létrejöttéhez. Először válasszuk ki a szoba és életstílushoz találó alapszínt. Ezt használjuk a falak festésére, ilyen színű függönyt és szőnyeget válasszunk. A bútor és a kiegészítők színének megválasztása esetén jó, ha az általunk választott alapszín kiegészítő színét vesszük figyelembe.

Ha valamit ki szeretnénk hangsúlyozni a szobában, az alapszín komplementerét válasszuk. A kék komplementer színe a narancssárga, a zöldé a vörös árnyalatai, liláé pedig a sárga. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne válasszunk több különböző intenzitású színt, mivel több erős árnyalat ugyancsak több pasztellszínnel nyugtalanságot kelt. Amennyiben a fehéret vagy a szürkét választjuk alapszínnek egyszerűen feldobhatjuk lakásunkat határozott és erős színű kiegészítőkkel: párnák, takarók, cserepek, festmények stb. Kívánunk jó zsonglőrködést a színekkel.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...