23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Igazi természetvédelmi terület lett a Városliget! A tanösvény sokszínű élőlényfaunát rejt..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Újabb különlegességgel bővült a Városliget! Ezúttal a természetbarátoknak kedvezve a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett megnyílt a Madárbarátok Tanösvénye. Elképesztő, milyen állatok fordulnak elő a Városligetben!

elképesztő milyen állatok

A kialakított ösvény szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat. (Forrás: Liget Budapest Projekt)

 

Ki hinné, hogy a Magyarországon és nemzeti parkjainkban megtalálható összes madárfajának közel harmada megfigyelhető a városligetben?! Ez pedig európai viszonylatban is kiemelkedően magas.

„Az évszázadok során végzett fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan zöld terület alakult ki, ami természetes élőhelyként kiválóan alkalmas egyes madárfajoknak” – árulta el a ripostnak Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti elnöke.

 

elképesztő milyen állatok

Forrás: Liget Budapest Projekt

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai közreműködésével megvalósult Madárbarátok Tanösvénye 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát.

„Az volt a vezérötlet, hogy az itt élő madárfajokat fajcsoportok szerint mutassuk be és ennek megfelelően alakítsuk ki a tanösvényt. A városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt találhatunk a táblás tanösvényen. Az élethű illusztrációkkal ellátott táblákon teljes értékű magyar és angol nyelvű információt találhatunk, ami az önálló ismeretszerzésre sarkallja a látogatókat”

– ismertette Bajor Zoltán.

A Városliget területén előforduló madarak között olyan ritkaságokat is találni, melyek az egész országban különlegességnek számítanak. Ilyen a fokozottan védett kis légykapó.

 

A kis légykapó fokozottan védett madarunk (Forrás: Bajor Zoltán MME)

 

Az Indiai-félszigeten őshonos költöző madár fészkelő állománya alig 60-150 párra tehető hazánkban és bizony a Városligetben is megtalálható. Akárcsak a vörösnyakú vöcsök, mely az alföldi halastavakon és mocsarakban költ, de a költés utáni kóborló időszakban ez a madár is megtalálja magának a Városliget nádas, gyékényes részeit. A költöző madarak közül a darvak közkedvelt pihenőhelye a Városliget.

 

Vonuló darvak (Forrás: Bajor Zoltán MME)

 

Mőcsényi Mihály Botanikus Kert megújításának köszönhetően nemcsak egy színes, hangulatos közösségi teret kaptak a Városliget szerelmesei, hanem egy természetismereti tudásközpontot is, ami a környező iskolák számára szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat.

ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Energiapánik Németországban: ősztől csak 19 fokig lehet fűteni

Már az ősszel szigorú energiatakarékossági előírások lépnek életbe Németországban, amelyek – egyebek mellett – azt írják elő, hogy...

Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

A Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. A vállalat több tízezer perrel néz szembe,...

Összefog a kerület – nyerjünk egy játszóteret!

Figyelem! A Budapest, 18. kerület indította el az "Összefog a kerület!" szavazást! Szavazz Te is, ha szeretnéd, hogy...

40 éve halt meg Henry Fonda – képek, videók

Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 1905. május 16. – Los Angeles, Kalifornia, 1982. augusztus 12.) Oscar-díjas amerikai...
facebook