26.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Igazi természetvédelmi terület lett a Városliget! A tanösvény sokszínű élőlényfaunát rejt..

Dátum:

Megosztás:

Újabb különlegességgel bővült a Városliget! Ezúttal a természetbarátoknak kedvezve a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett megnyílt a Madárbarátok Tanösvénye. Elképesztő, milyen állatok fordulnak elő a Városligetben!

elképesztő milyen állatok

A kialakított ösvény szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat. (Forrás: Liget Budapest Projekt)

 

Ki hinné, hogy a Magyarországon és nemzeti parkjainkban megtalálható összes madárfajának közel harmada megfigyelhető a városligetben?! Ez pedig európai viszonylatban is kiemelkedően magas.

„Az évszázadok során végzett fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan zöld terület alakult ki, ami természetes élőhelyként kiválóan alkalmas egyes madárfajoknak” – árulta el a ripostnak Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti elnöke.

 

elképesztő milyen állatok

Forrás: Liget Budapest Projekt

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai közreműködésével megvalósult Madárbarátok Tanösvénye 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát.

„Az volt a vezérötlet, hogy az itt élő madárfajokat fajcsoportok szerint mutassuk be és ennek megfelelően alakítsuk ki a tanösvényt. A városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt találhatunk a táblás tanösvényen. Az élethű illusztrációkkal ellátott táblákon teljes értékű magyar és angol nyelvű információt találhatunk, ami az önálló ismeretszerzésre sarkallja a látogatókat”

– ismertette Bajor Zoltán.

A Városliget területén előforduló madarak között olyan ritkaságokat is találni, melyek az egész országban különlegességnek számítanak. Ilyen a fokozottan védett kis légykapó.

 

A kis légykapó fokozottan védett madarunk (Forrás: Bajor Zoltán MME)

 

Az Indiai-félszigeten őshonos költöző madár fészkelő állománya alig 60-150 párra tehető hazánkban és bizony a Városligetben is megtalálható. Akárcsak a vörösnyakú vöcsök, mely az alföldi halastavakon és mocsarakban költ, de a költés utáni kóborló időszakban ez a madár is megtalálja magának a Városliget nádas, gyékényes részeit. A költöző madarak közül a darvak közkedvelt pihenőhelye a Városliget.

 

Vonuló darvak (Forrás: Bajor Zoltán MME)

 

Mőcsényi Mihály Botanikus Kert megújításának köszönhetően nemcsak egy színes, hangulatos közösségi teret kaptak a Városliget szerelmesei, hanem egy természetismereti tudásközpontot is, ami a környező iskolák számára szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat.

ripost

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Arany (Gold) – amerikai kalandfilm – videó

Kenny Wells (Matthew McConaughey) az évszázad üzletére hajt. Dörzsölt, ambiciózus, tele van ötletekkel - csak éppen pénze nincs....

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...