2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Igazi csodaszer terem a magyar földeken: itthon alig kell, külföldre viszik a javát

Dátum:

Megosztás:

Sajnos nap mint nap azzal találhatjuk magunkat szembe, hogy csak mennek és mennek felfelé az árak, legyen szó tulajdonképpen bármilyen élelmiszerről.

Zöldségeket tekintve paradicsom, a kaliforniai paprika, a kígyóuborka, a torma, a cékla és a zeller is komoly áremelkedést tudhatott be

Persze nem csak az említettek drágultak, a sor, ha nem is végtelen, de hosszasan lehetne még taglalni. Az áremelkedések hátterében számos dolog áll, dráguló energiaárak, műtrágyák, inputanyagok, munkaerő, kedvezőtlen időjárás, és még sorolhatnánk. Hogy hogyan alakulnak az árak? Az az alábbi cikkünkből kiderül.

Mindenekelőtt kukkantsunk be egy kicsit a Budapesti nagybani piacra: az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 9. héten az importból származó (Törökország) 40–47 mm átmérőjű gömbparadicsomot 830 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták.

Még több gazdasági hír itt!

Egy évvel korábban a Spanyolországból importált, azonos méretkategóriájú gömbparadicsom heti átlagára 507 forint/kilogramm volt. A spanyolországi származású fürtös paradicsom vizsgált heti ára 950–1000 forint/kilogramm között mozgott, míg a tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult.

A külpiaci kaliforniai paprika ára egy év alatt 16 százalékkal 1060 forint/kilogrammra emelkedett a 9. héten.

A hazai termesztésű kaliforniai paprika 1200 forint/kilogramm áron került a választékba ugyanekkor, míg az előző év azonos hetében hiányzott a kínálatból. Az importból származó, 400-500 grammos kígyóuborka a 9. héten 800 forint/kilogramm heti átlagáron szerepelt a kínálatban, ami 24 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos hetében jellemző árat. A belpiaci kígyóuborkát kilogrammonként 1000 forintért értékesítették a vizsgált héten. Az olaszországi származású primőr, csomós sárgarépát 254 forintért (–13 százalék) kínálták, míg a hazai termesztésű, lédig sárgarépa leggyakoribb ára az egy évvel korábbival megegyező 165 forint/kilogramm volt. A belpiaci petrezselyemgyökér 10 százalékkal 550 forint/kilogrammra drágult 2021 9. hetéhez viszonyítva. Az importált körték választékában 25 százalékkal emelkedett az Olaszországból származó Bosc kobak/Alexander körte heti átlagára (832 forint/kilogramm), míg a dél-afrikai Vilmoskörtét 846 forint/kilogramm átlagáron kínálták, szemben az olaszországi Vilmoskörte egy évvel korábbi 684 forint/kilogramm árával.

Torma

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A KSH adatai szerint 1470 hektárról 11 ezer tonna tormát takarítottak be 2020-ban. A „hajdúsági torma” eredetvédett magyar termék, amely uniós oltalmi minősítést kapott. A KSH adatai szerint a tormakivitel mennyisége 3 százalékkal 10,9 ezer tonnára nőtt, míg értéke 3 százalékkal 4,5 milliárd forintra csökkent 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az összes export kétharmada Németországba és Lengyelországba irányult. Az import éves szinten nem jelentős mennyiség, 2021-ben 85 százalékkal volt kevesebb (23,7 tonna), mint egy évvel korábban. A Budapesti Nagybani Piacon 2021-ben a belföldi friss torma termelői ára 1 százalékkal volt alacsonyabb (1058 forint/kilogramm), mint egy évvel korábban, ugyanakkor 2022. 1–9. hetén 10 százalékkal haladta meg (1106 forint/kilogramm) az egy évvel korábbi árszintet.

Még több gazdasági hír itt!

A teljes országos termőterület a tormának mintegy 1450 hektár körül mozog, ebből 1400 hektár található a Hajdúságban. Lapunk korábban egy termelőtől megtudta, hogy a betakarított mennyiség már több éve 13,5-15 ezer tonna között mozog évjárattól függően – ez a mennyiség a belföldi szükségleteket jórészt fedezi, az éves import mindössze maximum 300 tonna körüli, amit főleg Németországból vásárolunk. A Magyarországon megtermelt torma ugyanakkor nagyon keresett exportcikk, a termés nagyobb része külföldre kerül, ami évente körülbelül 9-10,5 ezer tonna közötti mennyiséget jelent. Az pedig talán senkinek sem újdonság, hogy a magyarok leginkább húsvétkor fogyasztják – tehát hamarosan itt a torma ideje.

Zeller

Az Eurostat adatai szerint 2021 első tizenegy hónapjában gumós zellerből Hollandia 17 százalékkal (88 ezer tonna), Belgium 1 százalékkal (17 ezer tonna) többet értékesített a közösség belső piacán, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint Magyarországon 390 hektárról 9,6 ezer tonna gumós zellert takarítottak be 2020- ban. A gumós zeller külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatala (elsősorban Hollandiából) 26 százalékkal 3,1 ezer tonnára, kivitele pedig 61 százalékkal 852 tonnára esett 2021-ben az előző évihez képest. A legnagyobb célpiac Románia volt, ahová a kiszállított mennyiség 95 százaléka került. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller átlagosan 9 százalékkal (276 forint/kilogramm), a darabos kiszerelésű 6 százalékkal magasabb (273 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban 2022 1–9. hetében, mint egy évvel korábban. A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 16 százalékkal 278 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Cékla

Az Eurostat adatai szerint a közösség belső piacán Olaszország 2 százalékkal (50 ezer tonna) és Hollandia 7 százalékkal több (42 ezer tonna) céklát értékesített 2021 első tizenegy hónapjában, mint az előző év azonos periódusában. A KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára 3 százalékkal 207 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben az előző évihez képest. Az idei év első kilenc hetében a belföldi cékla ára 1 százalékkal volt alacsonyabb (169 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában. Lehetünk vegetáriánusok, vegánok vagy éppen húsevők, a céklát nagyszerűen be tudjuk iktatni az adott étrendünkbe. Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, ráadásul számot jótékony hatása is van. Csakhogy néhányat említsünk:

  • Segíthet a rák megelőzésében,
  • jó a magas vérnyomásra,
  • javítja az állóképességet,
  • jót tesz a bőrnek,
  • gyulladáscsökkentő hatása van,
  • kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van.

Még több gazdasági hír itt!

Felhasználhatóság szempontjából pedig megint csak sokoldalú, hiszen ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként szolgálhat az étrendünkben. ha pedig valami édesre vágynánk, akkor nagyszerű süteményeket lehet belőle alkotni, mindemellett pedig szép, élénk színe miatt remek természetes színezék.

Címlapkép: Hirmagazin.eu

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...