7 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Időzónák, és amit nem tudtunk róluk

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 21 075528

Minden évben kétszer játsszuk el ugyanazt: most akkor előre kell állítani az órát, vagy vissza? Sokszor összezavarodunk az óra-átállításban, ám nem ez az egyetlen furcsaság az időt illetően.

A Huffington Post összeszedte a legfurcsább tényeket az időzónákkal kapcsolatban.

Putyin több időzónát is eltörölt
Bár Oroszország területén összesen tizenegy időzóna van, valójában csak kilencet ismernek el. Amikor 2010 tavaszán előre állították az órát az energiatakarékosság miatt, Putyin parancsára több tagállamban ez elmaradt.

India egyetlen időzónája
Annak ellenére, hogy India kiterjedése is elég nagy, az egész országban egyetlen időzóna van, ez pedig a GMT+05:30. Régebben ez nem így volt, az egységes időzóna a gyarmatosítás után jött el, amikor a vonatok összehangolása miatt döntöttek az egyszerűsítés mellett.

Sok országban nincs téli/nyári időszámítás
És a legutóbbi kutatások szerint fölösleges is az egész hercehurca. Dél-Amerika egyes országaiban, (Argentínában, Peruban), Ázsia bizonyos részein (Kínában, Japánban), a Közel-Keleten, például Szaúd-Arábiában és Afrika legtöbb országában sem alkalmazzák a nyári vagy téli időszámítást.

…és van, ahol még inkább megnehezítik a dolgod
Vannak olyan országok, ahol nem a szokásos egy óránként vannak beosztva az időzónák, hanem félóránként, vagy – ami még őrjítőbb – negyedóránként. Például Irán (GMT+03:30), Afganisztán (GMT+04:30), vagy a már említett India (GMT+05:30) is félórás időeltolódásban van, de Nyugat-Ausztrália, Nepál vagy Új-Zéland területén még bonyolultabb, negyedórás átállítással kell számolni.

www.huffingtonpost.com

Forrás: Marmalade, Fotó: Flickr/The Stakhanovite Twins

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...